Ο Τύπος στον Κόσμο

Η έναρξη ερευνών από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ εν μέσω σεναρίων για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από ΗΠΑ και συμμάχους είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στον ευρωπαϊκό και κυρίως στον γερμανικό Τύπο κυριαρχεί η απόρριψη του ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.


Για τη Συρία

"Το ενδεχόμενο

αεροπορικών επιθέσεων εξετάζει η Δύση" αναφέρουν οι Financial Times. Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, κινητικότητα επικρατεί σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, καθώς η Δύση έχει πλέον ελάχιστες έως καθόλου αμφιβολίες ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων κατά του συριακού λαού -στη φονικότερη επίθεση με χημικά όπλα εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως. Στο προσκήνιο έρχονται σενάρια στρατιωτικής δράσης με αεροπορικές επιδρομές τύπου Λιβύης από διεθνή συνασπισμό που προφανώς θα λειτουργήσει εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεδομένου του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν Ρωσία και Κίνα ως μόνιμα κράτη μέλη. Χθεσινό δημοσίευμα των Times αναφέρει πως τα στρατιωτικά επιτελεία ΗΠΑ και Βρετανίας καταρτίζουν ήδη λίστα με πιθανούς στόχους για πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.

Από την πλευρά της και η Wall Street Journal (WSJ) επισημαίνει πως "οι ΗΠΑ ετοιμάζουν το έδαφος για μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία". Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σκληραίνει τη στάση της εναντίον της Συρίας και επεξεργάζεται σχέδια επέμβασης απορρίπτοντας ως καθυστερημένη την απόφαση του καθεστώτος Άσαντ να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να εξετάσουν περιοχή σε προάστιο της Δαμασκού, όπου φαίνεται πως έχει γίνει χρήση χημικών όπλων εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Στο θέμα αναφέρεται και ο Guardian με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Η προσφορά της Συρίας να επιτρέψει έρευνα του ΟΗΕ έρχεται πολύ καθυστερημένα". Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την ανησυχία πως το καθεστώς Άσαντ μετά από εβδομάδα συνεχών βομβαρισμών στο υπό εξέταση προάστιο της Δαμασκού έχει καταστρέψει όλες τις αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων.

Από την πλευρά τους, οι NYTimes σημειώνουν πως "Σίγουρες για τη χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ αποφασίζουν τη δράση τους".


Για την Ελλάδα

Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 10 δισ ευρώ" αναφέρει η γερμανική Die Welt επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα σε ελληνική εφημερίδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα μοιάζει αναπόφευκτο. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μάλιστα έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ποσό που θα χρειαστεί η Αθήνα, ενώ απορρίπτει νέους όρους". Παράλληλα, γερμανοί πολιτικοί αλλά και αναλυτές όπως ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ δεν αποκλείουν ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. "Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του χρέους της" δηλώνει ο Σταρκ. Πάντως, οι Φιλελεύθεροι του FDP προειδοποιούν πως μια ακόμα βοήθεια δεν θα πρέπει να δοθεί χωρίς νέους όρους, ενώ απαιτούν η Αθήνα να συνεχίσει ακάθεκτη τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια, ενώ λίγο πριν το τέλος του 2014 θα εξετασθεί εάν η Ελλάδα όντως χρειάζεται νέα βοήθεια. Παράλληλα, ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων σε συνέντευξη στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων»

Μάλιστα, ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις». Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει νέο μικρότερο πακέτο στήριξης, το υπολογίζει μάλιστα γύρω στα 10 δισ. ευρώ, αλλά και πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί και νέο κούρεμα του χρέους, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού στην κυριακάτικη Welt που όπως είπε το «κούρεμα χρέους δεν αποτελεί θέμα συζήτησης γι αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς δια παντός». Από την πλευρά της, η Franfurter Allgemeine Zeitung δίνει έμφαση στις δηλώσεις Μέρκελ στο περιοδικό Focus, που δημοσιεύεται σήμερα με τις οποίες απορρίπτει για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα» αναφέρει η Μέρκελ, προσπαθώντας να θέσει τέλος στη σχετική συζήτηση που συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία θεωρείται ότι πλήττει προεκλογικά τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της οποίας ηγείται. Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθεση σε νέο κούρεμα, και προειδοποιεί ότι «πιθανώς θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων όσο αφορά την αβεβαιότητα των επενδυτών με αποτέλεσμα να μηδενίζονταν και πάλι η ετοιμότητα για επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών στην Ευρωζώνη».

Μιλώντας στο Focus, η καγκελάριος της Γερμανίας αποφεύγει να εμπλακεί στη συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Επισήμανε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το 2014. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λέει σε σημερινό του άρθρο στο Spiegel πως "τουλάχιστον ο Σόιμπλε έχει το θάρρος να πει την αλήθεια". Στο ίδιο άρθρο ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών ασκεί κριτική a posteriori στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να κάνουν δεκτή το 2001 την Αθήνα στην Ευρωζώνη. "Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σίγουρα σωστή, η ένταξη της στην ευρωζώνη ήταν όμως σίγουρα λάθος", δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ.


Συζητήσεις έχει προκαλέσει πάντως το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail που έκανε λόγο για μυστική αποστολή μετρητών με αεροσκάφη στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να μην ξεμείνουν από χρήματα το καλοκαίρι του 2011. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και στρατιωτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά των χρημάτων. Στόχος της αποστολής, αναφέρει η εφημερίδα, ήταν να διατηρηθεί η εύθραυστη κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και να προφυλαχθεί το ίδιο το ευρώ.

Στη Γερμανία

Σε μείζον προεκλογικό θέμα, που απειλεί τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας εξελίσσονται οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση Γερμανών πολιτικών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, o αντίπαλος της Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές, πρόεδρος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ απείλησε με συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση με "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου". Οι δηλώσεις Σταίνμπρουκ έγιναν λίγες ώρες μετά τη νέα αποκάλυψη του Der Spiegel πως η NSA είχε τοποθετήσει κoριό και στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του φυγά, πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Spiegel ανέφερε πως τα αρχεία δείχνουν πώς οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς. Για το ίδιο θέμα, οι NYTimes επισημαίνουν πως "οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις ταράζουν τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας".

Στη Ρωσία

"Η σεξουαλική ταυτότητα του Τσαϊκόφσκι υποβαθμίζεται υπό το φόβο του νέου νόμου κατά των ομοφυλοφίλων" αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα νομοθεσία στη Ρωσία που απαγορεύει την "γκέι προπαγάνδα" και που έχει ρίξει "βαριά σκιά"στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, τώρα προκαλεί την αυτολογοκρισία στους δημιουργούς της βιογραφικής ταινίας του Ρώσου συνθέτη Πιοτρ Τσαικόφσκι, που θεωρείται πως υπήρξε ομοφυλόφιλος. Μιλώντας στην εφημερίδα Ιζβεστιγια, ο σεναριογράφος της ταινίας, Γιούρι Αραμπόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Τσαικόφσκι υπήρξε ομοφυλόφιλος ωστόσο είπε πως υπήρξαν αλλαγές στο σενάριο ώστε ο συνθέτης να παρουσιαστεί ως ένας άνθρωπος χωρίς οικογένεια, που έπρεπε να ανεχθεί τις φήμες ότι αγαπούσε τους άνδρες". Από τη πλευρά της, η παραγωγός της ταινίας, Sabina Yeremeyeva, δήλωσε ότι δεν θα παραβιαστεί ο νόμος κατά της gay προπαγάνδας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, die welt, daily mail, der spiegel, ολυμπιακοί αγώνες, οηε, ηπα, μερκελ, times, γαλλια, λιβυη, ρωσία, wsj, guardian, προσφορες, αποδειξεις, nytimes, δραση, ελλαδα, στουρναρας, αθηνα, ΕΚΤ, κουρεμα, fdp, νέα, focus, ρητά, spiegel, σόιμπλε, mail, τραπεζες, καλοκαιρι, nsa, εκλογες, spd, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, ρητά, ρωσία, ηπα, θαρρος, θεμα, κινα, οηε, τηλεοραση, φημες, daily mail, fdp, guardian, mail, nsa, nytimes, times, αγωνες, αρθρο, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, αμφιβολιες, αποκαλυψη, ασαντ, βετο, βοηθεια, γινει, γουιλιαμ, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, δοθει, εγγραφα, εδαφος, ευρω, ειπε, ειπωθει, εκπαιδευση, εβδομαδα, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εφημεριδα, ιδιο, υπηρεσια, κυβερνηση, λεπτομερειες, λογο, μειζον, μυστικα, νεα υορκη, οικογενεια, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συζητηση, συρια, σόιμπλε, σοτσι, σχεδια, ταυτοτητα, φορα, χημικα, ωρες, der spiegel, die welt, εμφαση, ενωση, financial times, focus, η εφημεριδα, μεινει, μια φορα, μοιαζει, πακετο, spd, spiegel, θεματα
Τυχαία Θέματα