«Ο θείος από την Αμερική - παραμύθι για τον μετανάστη»

Μια περιπέτεια του 12χρονου εγγονού του, ο οποίος έχει Αφρικανό πατέρα, έδωσε το έναυσμα στον μαρξιστή ιστορικό Βασίλη Κρεμμυδά, να γράψει ένα βιβλίο για παιδιά, το οποίο αναφέρεται στη μετανάστευση και το ρατσισμό.

Πρόκειται για το βιβλίο «Ο θείος από την Αμερική - παραμύθι για τον μετανάστη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τυπωθήτω.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου:

«Τυχαίνει να έχω έναν εγγονό με Αφρικανό πατέρα, ο οποίος γεννήθηκε εδώ και είναι
12 ετών. Πήρα αφορμή από αυτό, για να αναδείξω τη μετανάστευση των Ελλήνων προς την Αμερική. Ακολούθησαν κι άλλες βέβαια, αλλά εκείνη μοιάζει περισσότερο με τη σημερινή μετανάστευση προς την Ελλάδα. Και προβληματιζόμουν στο εξής. Γεννιέται ένα παιδί εδώ. Αυτό το παιδάκι δεν είναι Ελληνάκι! Βρήκα λοιπόν έναν τρόπο που να είναι ιστορία και να μπορεί να το διαβάσει ο καθένας».

Σχετικά με το θέμα αυτό, για το μέλλον τι προβλέπετε να γίνει στην Ελλάδα;

«Αν συνεχιστεί η κρίση και η ανεργία -βέβαια ο ιστορικός προφήτης δεν είναι, αλλά μπορεί να δει τόσο κοντά- αυτοί που είχαν έρθει, τα παιδιά τους δηλαδή, που είναι Ελληνάκια, θα φύγουν και δεν θα επιστρεψουν».

Ρατσισμός και βια.

«Η βια εκδηλώνεται μέσα σε μια οικονομική και βαθύτατα κοινωνική κρίση. Αυτήν που περνάμε. Η βια θεριεύει γιατί πάντα μας φταίει ο "άλλος". Κι αυτός ο "άλλος" είναι ξένος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και πρέπει να τον ξεκάνουμε για να βγούμε από την κρίση. Ε λοιπόν αυτό είναι αντιεπιστημονικό, αντικοινωνικό, αντί, αντί, αντί, όσα αντί θέλετε..»
Keywords
Τυχαία Θέματα