Ο Ντομινίκ Στρος Καν προηγείται του Φρανσουά Ολάντ

Απαλλαγμένος πλέον από τα δικαστικά σκάνδαλα ο Ντομινίκ Στρος Καν θα επιστρέψει στην πολιτική; Αν και ο ίδιος απαντά όχι, το κύρος του ως φημισμένου οικονομολόγου παραμένει ισχυρό στη Γαλλία, όπως δείχνει δημοσκόπηση στην οποία προηγείται του Φρανσουά Ολάντ ως καλύτερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα
με την έρευνα του ινστιτούτου Viavoice που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Liberation, o 66χρονος DSK προηγείται ανάμεσα στους πιθανούς καλύτερους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μια λίστα την πρώτη θέση της οποίας καταλαμβάνει ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (47%).

Ο DSK λαμβάνει 37% και προηγείται της πρώην υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές του 2007 Σεγκολέν Ρουαγιάλ (32%), της δημάρχου της Λιλ Μαρτίν Ομπρί (28%), του πρώην υπουργού "αντάρτη" Αρνό Μοντεμπούρ (24%) και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (23%) η δημοτικότητα του οποίου παραμένει πολύ χαμηλά.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, από 23 έως 26 Ιουνίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ερωτηθέντων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στους υποστηρικτές της αριστεράς ο DSK εξασφαλίζει 45% ωστόσο καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. "Τα δεδομένα σε σχέση με τον DSK είναι ιδιαίτερα απρόσμενα", σημειώνει ο διευθυντής του ινστιτούτου Viavoice Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, έπειτα από μια δύσκολη περίοδο τεσσάρων ετών για τον γάλλο οικονομολόγο η οποία είχε σχέση με τη θεαματική σύλληψή του στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2011 ως ύποπτος για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Τέλη Ιουνίου δημοσκόπηση του ινστιτούτου Etabe για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV έδειχνε ήδη ότι σχεδόν δύο Γάλλοι στους πέντε (38%) επιθυμούσαν ο DSK να επανέλθει στη γαλλική δημόσια ζωή.

Για την Liberation ο πηχυαίος τίτλος της οποίας είναι: "DSK, οι ψηφοφόροι ζητούν τη συνέχεια", "τίποτε δεν έπληξε" το κύρος του ως διάσημου οικονομολόγου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την επικοινωνία και τα παγκόσμια ζητήματα.

Μόλις γύρισε η σελίδα μιας άλλης ηχηρής υπόθεσης --η δίκη για την υπόθεση του ξενοδοχείου Carlton στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας, στην οποία κρίθηκε αθώος των κατηγοριών για μαστροπεία-- άνοιξε λογαριασμό στο Twitter με αινιγματικό το πρώτο μήνυμα --"Jack is back"-- που έκανε τον γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα τέλη Ιουνίου, συνεχίζει να παρουσιάζει μέσω Twitter, την άποψή του για την ελληνική κρίση.

Εκατομμύρια άνθρωποι φέρεται να ενημερώθηκαν για την πρότασή του προς τους Ευρωπαίους να ανασταλούν προσωρινά οι πληρωμές της Αθήνας μέσα σε κείμενο τριών σελίδων, στα αγγλικά και στα γαλλικά, με τίτλο "Μαθαίνοντας από τα λάθη" ...

Από το 2012, ο DSK παρέχει συμβουλές σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Οι προσπάθειές του να εργαστεί στον τομέα των επενδυτικών τραπεζών δεν καρποφόρησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα