Ο Κ. Αρβανιτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε στις 13/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις κινητοποιήσεις, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αλλαγές στο χώρο της παιδείας:

«Δεν έχουμε διάθεση να αντιδικήσουμε με κανέναν. Βλέπουμε όμως ότι και η διαπίστωση αυτή δεν είναι αυθαίρετη. Προέκυψε μέσω δηλώσεων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το λύκειο στη Βουλή.
Προέκυψε από δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες φαινόταν μία τέτοια διάθεση».

Δημοσιογράφος: Η αξιωματική αντιπολίτευση και οι βουλευτές -που τουλάχιστον εγώ έχω ακούσει- λένε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Αντιδρούν στο "υποκινεί", από ό,τι καταλαβαίνω...

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Το θέμα είναι ότι η παιδεία πρέπει να ιδωθεί με έναν άλλο τρόπο. Είναι χώρος συζήτησης, συναινέσεων, συγκλίσεων, αντιπαραθέσεων, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο συζητά την ουσία των προβλημάτων. Τα κλειστά σχολεία ποιόν ωφελούν; Βλάπτουν τους μαθητές και τις οικογένειες και ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά, οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο και να πάνε στη δουλειά τους. Η όποια συζήτηση για την παιδεία πρέπει -και μπορεί και πρέπει πάντοτε-, να γίνεται με ανοιχτά σχολεία... Εδώ έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια εξορθολογισμού στρεβλώσεων και παθογενειών δεκαετιών...».

Δημοσιογράφος: Πού εντοπίζονται αυτές οι παθογένειες;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Παντού. Θα σας πω ένα παράδειγμα για τη φετινή χρονιά. Εμείς ξεκινήσαμε φέτος με 18.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, 10.000 λιγότερους αναπληρωτές, 6.000 συνταξιοδοτηθέντες και περίπου 2.000 σε διαθεσιμότητα. Πέρυσι, με 18.000 περισσότερους εκπαιδευτικούς τα κενά ήταν τεράστια, χιλιάδες. Δεν ήταν όσα έλεγε η ΟΛΜΕ βέβαια -3.500-4.000-, αλλά ήταν 1.500 ή 2.000. Υπήρχαν κενά. Φέτος, τα κενά είναι δεκάδες και θα καλυφθούν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει απόκλιση, μεταξύ αυτών που λέτε εσείς και η ΟΛΜΕ. Το υπουργείο μιλά για δεκάδες κενά και η ΟΛΜΕ δίνει στοιχεία για χιλιάδες κενά... Πώς μετριέται αυτό;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Καταρχήν, η ΟΛΜΕ μέτρησε τα κενά πριν υπάρξουν, διότι τα προανήγγειλε. Τον αριθμό λοιπόν που ανήγγειλε πριν από την έναρξη των σχολείων, τον ίδιο υπολόγισε και μετά από το πρώτο κουδούνι. Αυτό για εμένα δεν αποτελεί αξιόπιστο αριθμό... Για παράδειγμα, στα ολοήμερα σχολεία έχουμε κάνει κάτι το οποίο είναι παράδειγμα εξορθολογισμού. Έχουμε στείλει τον δάσκαλο για τη μελέτη των παιδιών και βλέποντας τις δηλώσεις που θα κάνουν τα παιδιά, τον αριθμό τους και τι τμήματα θα συγκροτηθούν στα ολοήμερα, θα σπεύσουμε και ήδη έχουμε αρχίσει να στέλνουμε και τις ειδικότητες. Τι έκανε η σπάταλη πολιτεία πριν; Ανεξαρτήτως του αριθμού των τμημάτων στα ολοήμερα, έστελνε -αυθαίρετα- δασκάλους ή ειδικότητες. Συνέπεια τούτου ήταν πολλοί να πλεονάζουν και να κάθονται, ενώ αλλού υπήρχαν κενά, τα οποία κάλυπταν αναπληρωτές. Με 10.000 - 15.000 αποσπάσεις. Δημιουργούσαμε πλασματικά κενά για να πάμε εκεί τον εκπαιδευτικό, που όταν έφευγε, άφηνε πίσω του τρύπα. Πώς καλυπτόταν αυτή η τρύπα; Από αναπληρωτές. Πόσο κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο αυτή η παθογένεια; Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, λοιπόν, με ελάχιστες αποσπάσεις, εξορθολογίζεται το σύστημα των τοποθετήσεων. Έχουμε τη δυνατότητα-και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος-, να λέμε ότι γίνεται ένας εξορθολογισμός, παρότι αρχίσαμε με αρκετές χιλιάδες λιγότερους δασκάλους και καθηγητές και σήμερα έχουμε δεκάδες κενά, τα οποία καλύπτονται από τις τοποθετήσεις που γίνονται, κάθε χρόνο, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους...
Αν υπήρχαν όλα αυτά τα κενά που υποστηρίζει η ΟΛΜΕ, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Εμείς έχουμε μία εικόνα ομαλότητας και είναι η εικόνα στον ηλεκτρονικό -πλέον-, πίνακα που έχουμε παντού και από τους περιφερειάρχες και από τους διευθυντές εκπαίδευσης. Βεβαίως, σε κάποια σημεία υφίστανται προβλήματα. Δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες τοποθετήσεις, αυτό γίνεται κάθε χρονιά και στη συνέχεια ολοκληρώνεται. Όπως επίσης και τα βιβλία είναι παντού...
Μας κατηγορούν ότι τονίζουμε το αυτονόητο. Μα, η χώρα δεν χρειάζεται την επανάσταση του αυτονόητου; Αυτό δεν μας έχει λείψει τόσα χρόνια; Το πιο στρεβλό, δαιδαλώδες και αδιαφανές σύστημα ήταν το σύστημα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών».

* Για την εγκύκλιο του περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα ολοήμερα σχολεία:

«Φέτος, καταρχήν, αυξήσαμε τα ολοήμερα... Τι κάναμε; Λέμε ότι θα πάρετε πρώτα το δάσκαλο, για να έχουν τα παιδιά για τη μελέτη. Θα δούμε πώς θα συγκροτηθούν τα τμήματα και κατόπιν σας στέλνουμε και τις ειδικότητες. Γιατί δεν είναι μόνο ο δάσκαλος, στέλνουμε και γυμναστές και καθηγητές ξένων γλωσσών και ούτω καθεξής. Αυτός είναι ο ορθολογικός τρόπος τοποθέτησης. Αυτό περιγράφει η εγκύκλιος. Εμείς έχουμε αυξήσει φέτος τα ολοήμερα σχολεία, έχουμε στείλει έναν δάσκαλο σε κάθε ολοήμερο και στέλνουμε και τις ειδικότητες, όπως και στα Ελληνικά Ανοικτά Πανεπιστήμια. Εμείς τα αυξήσαμε και πρόθεσή μας είναι να υπάρξουν ακόμα περισσότερα του χρόνου, τα οποία και θα λειτουργήσουν κανονικότατα. Αυτό που κάναμε όμως είναι να μην φορτώσουμε κάθε σχολείο με δέκα ειδικότητες, όταν δεν υπάρχει αναγκαία, κρίσιμη μάζα μαθητών. Να δούμε σήμερα που τελείωσαν οι δηλώσεις των μαθητών, πόσοι θέλουν να δηλώσουν ολοήμερα και σήμερα και τη Δευτέρα να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των ειδικοτήτων. Αυτό εξορθολογίζει το σύστημα τοποθέτησης. Δεν υπάρχουν πλεονάζοντες, ούτως ώστε να δημιουργούνται αλλού κενά, τα οποία η πολιτεία θα πρέπει να καλύψει με κόστος για τον δημόσιο κορβανά, δηλαδή με κόστος για τον φορολογούμενο, με αναπληρωτές».

* Για το μέτρο της διαθεσιμότητας και το ενδεχόμενο απολύσεων στο χώρο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης:

«Ήθελα να απευθυνθώ προς τους εκπαιδευτικούς και να θυμίσω δύο μέτρα τα οποία πήραμε και τα οποία είναι σημαντικά και για τους ανθρώπους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θέσαμε κάποιους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα. Αυτούς όμως δεν σημαίνει ότι τους πετάξαμε στον Καιάδα. Διότι η προσωπική μου μέριμνα είναι αυτοί οι άνθρωποι να μη μείνουν άνεργοι. Να απορροφηθούν σε δομές του υπουργείου Παιδείας, ή σε δομές της δημόσιας διοίκησης, εν γένει. Και με το νομοσχέδιο για το λύκειο, περάσαμε ότι τα δημόσια ΙΕΚ τώρα και οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης που δημιουργούνται και ενισχύονται πρέπει να αποκτήσουν κάποιες οργανικές θέσεις. Δημιουργούνται 900 λοιπόν οργανικές θέσεις, ώστε να απορροφηθούν κάποιοι συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα...».

Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο αριθμός;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Μετά τις ενστάσεις φαντάζομαι θα είναι γύρω στους 2.100. Και λέω ότι οι 900 θα απορροφηθούν σε δομές κατάρτισης, δημόσιας κατάρτισης, άλλοι 300 σε διοικητικές θέσεις και οι υπόλοιποι ελπίζω στη συντριπτική πλειοψηφία να απορροφηθούν από δομές του υπουργείου Υγείας. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, δεν θα είναι δεξαμενή απολύσεων οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Ελπίζω να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο. Και το δεύτερο είναι ότι μετά από τη συζήτηση και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στην Τρόικα και το οποίο εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 23 Ιουλίου, όπου δείξαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν αντέχει το εκπαιδευτικό σύστημα να θέσει άλλους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, δεν περισσεύει κανένας. Ο αριθμός που απέμεινε και εγκρίθηκε από το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκτά οργανική θέση. Δηλαδή ο κάθε δάσκαλος και ο κάθε καθηγητής έχει την οργανική του θέση στο σχολείο. Αυτό εξορθολογίζει το σύστημα και δίνει περιβάλλον ασφάλειας. Επομένως, λέω ότι πλέον οι εκπαιδευτικοί έχουν περιβάλλον ασφάλειας και γι' αυτό νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε ώστε να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και να συζητήσουμε βεβαίως τα όποια προβλήματα της εκπαίδευσης τα οποία πάντοτε υπάρχουν...».

* Για τα πανεπιστήμια:

«Πράγματι οι αλλαγές γίνονται με ταχύ βήμα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν έχουμε και την πολυτέλεια του χρόνου. Τώρα, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια των ρυθμών με τους οποίους λειτουργούσαμε στο παρελθόν. Η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Συνεπώς, αυτή την αξιολόγηση, τι περιμένουμε για να την κάνουμε; Πόσα χρόνια χρειάζονται; Να σας δώσω ένα παράδειγμα, ολοκληρώσαμε ένα κύμα μετατάξεων εκπαιδευτικών, 3.500 τον αριθμό, σε 7 μέρες και δεν άνοιξε ρουθούνι. Πήγαν όλοι στις θέσεις προτίμησής τους. Έγιναν μερικές δεκάδες ενστάσεων, οι οποίες θεραπεύονται. Θέλω να πω ότι όταν υπάρχει βούληση, όταν υπάρχει θέληση και αντίληψη του πού βρίσκεται η χώρα, όλοι μπορούμε και πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό μας. Κι αυτό ζητάω και θα ζητήσω και σήμερα στις συναντήσεις μου με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Πρέπει να προχωρήσουμε».

Δημοσιογράφος: Οι πρυτάνεις μέχρι στιγμής αρνούνται να δώσουν στοιχεία για το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ το οποίο απασχολούν...

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Για την ακρίβεια δεν αρνούνται, ζητούν περισσότερο χρόνο. Αυτό το οποίο θα τους τονίσω είναι ότι χρόνος δεν υπάρχει. Πρέπει να ολοκληρώσουμε μέχρι τη Δευτέρα».

Δημοσιογράφος: Ακούω και από το υπουργείο ορισμένες πληροφορίες ότι υπάρχει ένα σχέδιο β, το οποίο υφίσταται προκειμένου να αντιμετωπίσετε την άρνηση ή τον χρόνο που σας ζητούν οι πανεπιστημιακοί, οι πρυτάνεις, προκειμένου να δώσουν στοιχεία. Ποιο είναι αυτό το σχέδιο β;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Το σχέδιο β είναι αυτό το οποίο τους στείλαμε με την εγκύκλιό μας, ούτως ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτήν την πολιτική. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχουμε περιγράψει με εγκύκλιο στα ιδρύματα».

Δημοσιογράφος: Είναι οι λίστες μισθοδοσίας, για να πάρετε τα στοιχεία, τα οποία δεν δίνουν οι πρυτάνεις;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Έχουμε περιγράψει στα ιδρύματα, βήμα-βήμα, πώς πρέπει να γίνει αυτό και ποια μεθοδολογία πρέπει να ακολουθηθεί για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική. Εστάλη η εγκύκλιος αναλυτικά, με όλα τα βήματα».

Δημοσιογράφος: Θα προχωρήσετε δηλαδή ανεξαρτήτως της θέσης την οποία διατυπώνουν οι πρυτάνεις;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε... Όπως είναι οι όροι που έχει βάλει η κυβέρνηση, διότι μέχρι τέλους του μηνός θα πρέπει η όλη διαδικασία να έχει λήξει, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε τη δόση».

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχετε τα στοιχεία, εκτιμάτε ότι σήμερα στο κυβερνητικό συμβούλιο και σε ό,τι αφορά στο υπουργείο παιδείας , μπορεί να σας ζητηθεί μία άλλη δεξαμενή για να καλυφθεί ο αριθμός;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Δεν υπάρχει αυτή η δεξαμενή και αυτά δεν δημιουργούνται αυθαίρετα. Είναι αποτέλεσμα μελέτης του συνολικού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν δεξαμενές. Εδώ έχουμε πράγματι, γιατί γνωρίζετε πως έγινε σε αρκετά ιδρύματα αθρόες προσλήψεις την περασμένη δεκαετία όσον αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους και πράγματι υπάρχουν υπεράριθμοι... Δεν μπορεί να έχουμε περίπου 12.000 καθηγητές και 10.000-11.000 διοικητικούς για 404 τμήματα. Έχουμε αναλύσει τις ανάγκες, τα έχουμε συζητήσει αυτά και εκεί υπάρχει πράγματι, δυνατότητα να συγκροτηθεί καταρχήν μία διαπανεπιστημιακή κινητικότητα, διότι υπάρχουν άλλα ιδρύματα που έχουν ελλείψεις και να εξορθολογιστεί ο χώρος».

Δημοσιογράφος: Δεν σημαίνει δηλαδή ότι οι άνθρωποι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα χάσουν τη δουλειά τους...

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Νομίζω ότι κάποιοι θα μπορέσουν να στελεχώσουν θέσεις σε άλλα ιδρύματα μέσα από τη διαπανεπιστημιακή κινητικότητα. Γιατί πράγματι υπάρχουν κάποια άλλα ιδρύματα τα οποία έχουν ελλείμματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
κλειστα σχολεια, υπουργείο παιδείας, αθηνα, βουλη, σχολεια, ολμε, σημαίνει, ιεκ, τροικα, μεταταξεις, τει, αει, υφίσταται, αυθαιρετα, βιβλια, μετρο, κλειστα επαγγελματα, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, βουλευτες, μιλα, αποσπασεις, αναπληρωτες, βημα, δημοσια ιεκ, δουλεια, θεμα, ιεκ, ολμε, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, υπουργείο παιδείας, αει, τει, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δασκαλος, δεδομενο, δευτερο, δεξαμενες, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ιδιο, υπηρχαν, υφίσταται, εικονα, κυβερνηση, κυμα, λυκειο, λειψει, μαζα, μεριμνα, ολοημερα σχολεια, ουσια, παιδι, παιδια, παμε, περιβαλλον, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σχεδιο, σχολειο, υπουργος παιδειας, χρονος, κωνσταντινος, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, πληροφοριες, σημαίνει, θελω να, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα