Ο Α. Μητσός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός, μίλησε την 1/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα στο πανεπιστήμιο Αθηνών οι ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών,
μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να τα ισοπεδώνουμε όλα προς
τα κάτω. Όντως υπάρχει έρευνα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στο ερευνητικό κέντρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα καλά. Να κάνουμε μια εκδήλωση, για να δούμε τι πρέπει να ζητήσουμε, πέραν του γενικού "να φύγουμε από την κρίση κ.λπ.", νομίζω ότι έχει κάποια σημασία... Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, εάν δεν δώσουμε τη δέουσα προσοχή σε αυτή την ιστορία. Και δεν λέω μόνο να δώσουμε λεφτά -που φυσικά και λεφτά πρέπει να δώσουμε-, αλλά πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και μια πολιτική, γι' αυτά τα ζητήματα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι αυτή τη στιγμή στο χώρο της έρευνας, αν θέλουμε να κάνουμε δουλειά -όσο και αν γελάσει κανείς με αυτό που θα πω-, λεφτά υπάρχουν. Πρέπει να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους, για να επενδύσουμε σωστά, δυναμικά, και με τρόπο που να αναδείξει τους περίφημους θύλακες αριστείας που υπάρχουν παντού, αλλά μένουν αυτοί που είναι και δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να δώσουν το παράδειγμα συνολικά... Πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από τους πύρινους λόγους και τις διαμαρτυρίες, για τη διαμαρτυρία και μόνο, και να δούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθωθούν κάποια πράγματα».

Και πρόσθεσε: «Η εκδήλωση, εάν πετύχει το σκοπό της, αυτός είναι να δείξει ότι όντως υπάρχει καλή δουλειά στο πανεπιστήμιο μέσα, όχι συνολικά, όχι παντού, όχι σε όλες τις συνθήκες, αλλά γίνεται και καλή δουλειά στο θέμα της έρευνας. Και ότι αν δεν υπάρξει επιτέλους μια πολιτική έρευνας, που θα επιτρέψει σε αυτή την καλή δουλειά να αυγατίσει, νομίζω ότι θα χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία να παίξουμε το παιχνίδι της ανάπτυξης, εκεί όπου πρέπει, δηλαδή, ακριβώς στο μέλλον, στο αύριο. Και αν κάτι είναι το αύριο, αυτά είναι η εκπαίδευση και η έρευνα».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα