ΝΥΤ: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών»
«Δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν (οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης)» τονίζεται σε κύριο άρθρο της Νιου Γιορκ Τάιμς, με τίτλο: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών».
Σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, «οι δανειστές, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: μια χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τον καθένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς», τονίζεται ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται ωραία, καταρχήν, αλλά απορρίπτει την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο», ενώ επισημαίνεται το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι «το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίσης στο σύστημα του ευρώ έχει γίνει πολύ πραγματικό».
Επίσης, καταγράφεται ως «άμεσο θέμα» μια επέκταση του προγράμματος διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και όπως υπογραμμίζεται, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μια επέκταση με τους υφιστάμενους όρους και πρέπει να το πράξει μέχρι την Παρασκευή για να δώσει χρόνο σε όλες τις κυβερνήσεις για να την εγκρίνουν» και ότι «η επέκταση αυτή θα ξεκλειδώσει αμέσως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις από τον εριστικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αρνήθηκε να επεκταθεί (χρονικά) το πρόγραμμα και επιδιώκει ένα δάνειο-γέφυρα».
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο, «οι δανειστές έχουν δηλώσει ότι αν η Ελλάδα υπογράψει για την παράταση, η νέα συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί άμεσα για να μαλακώσουν τους όρους λιτότητας. Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε τέτοιες υποσχέσεις ως "νεφελώδεις". Το υπάρχον πρόγραμμα, είπε, ήταν "μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης" και η κυβέρνησή του εξελέγη για να το αμφισβητήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται "αρκετά ανεύθυνα"».
Η σύνταξη της εφημερίδας της Νέας Υόρκης διατυπώνει επίσης, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά προβληματικό» και «είναι αδύνατο για τη χώρα να εξοφλήσει το τρομερό χρέος της».
Όπως υπογραμμίζεται, «ναι, ο κ. Τσίπρας έκανε κάποιες δύσκολες προεκλογικές υποσχέσεις για να κρατηθούν, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων ή επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων» ενώ υποστηρίζεται ότι «το στιλ του ευφραδή κ. Βαρουφάκη δεν είναι ό,τι (το καλύτερο) έχουν συνηθίσει οι Βρυξέλλες. Αλλά, οι Έλληνες ηγέτες κατέστησαν σαφές, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πως είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη χώρα και έχουν διάθεση να ξεκινήσουν έναν πραγματικό αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται ότι «οι ιδέες της Ελλάδας φέρεται να επιπλέουν στις Βρυξέλλες -όπως ακριβώς το δάνειο-γέφυρα ή η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού (πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) με το σημερινό ρυθμό περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Και αν κάποιες προθεσμίες πρέπει να μετακινηθούν και αν ορισμένες συμφωνίες αλλάξουν, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη στις Βρυξέλλες. Όσο οι υπουργοί της ευρωζώνης μπορεί να δυσκολεύονται να προβούν σε παραχωρήσεις σε ένα έθνος που θεωρούν ως σπάταλο και αχάριστο, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρουν οι καταγγελίες για την εξαφάνιση του Βαγγέλη! Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις για τον φοιτητή;
- Πανικόβλητοι οι επιστήμονες! Τι έστειλαν εξωγήινοι στη γη και για πιο λόγο;
- Αττική: Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα λόγω κακοκαιρίας
- Η απάντηση Σακελλαρίδη στο Σόιμπλε μετά το νέο «όχι»
- Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά στην Αττική
- Ο Αβραμόπουλος το έμαθε από την τηλεόραση
- Πώς το φλερτ σας να έχει αποτέλεσμα μέσα σε 12 λεπτά
- Εγκεφαλικό: Συμπτώματα που σε προειδοποιούν
- Η πρώτη σύγκριση Τσίπρα - Σαμαρά από τους εταίρους
- Χιόνια στην Αττική και πτώση θερμοκρασίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Θύμα του ψύχους
- H ρύθμιση των 100 δόσεων
- Συνέντευξη Γιάνη Βαρουφάκη στο ZDF
- Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης
- WSJ: «Η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης»
- ΝΥΤ: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών»
- Το απόγευμα η ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ
- Για το Κίεβο αναχωρεί αύριο ο Κοτζιάς
- Αφγανιστάν: Το 2014 ήταν η φονικότερη χρονιά της σύγκρουσης
- Τελευταία Νέα Athina984
- ΝΥΤ: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών»
- Αφγανιστάν: Το 2014 ήταν η φονικότερη χρονιά της σύγκρουσης
- Για το Κίεβο αναχωρεί αύριο ο Κοτζιάς
- ΟΗΕ: Πρόθυμη να διακόψει προσωρινά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι η Δαμασκός
- Προειδοποίηση Μπάιντεν προς τη Μόσχα
- Ιταλία: Επί ποδός 4.800 στρατιώτες για την αποτροπή επιθέσεων εξτρεμιστών
- H ρύθμιση των 100 δόσεων
- Συνέντευξη Γιάνη Βαρουφάκη στο ZDF
- Κύπρος: Ατύχημα ο τραυματισμός του Λίβυου διπλωμάτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- FT: Γερμανικές ενστάσεις στην πρόταση της Αθήνας
- Κρίσεις πανικού: Πράγματα που δεν φαντάζεσαι ότι τις προκαλούν
- Τσόρι: Με Ντίνπρο όπως και στο Champions League
- Η κομπίνα της 5ετίας σε εστιατόριο-καφέ: Από το 2009 έκοβαν μόνο πλαστές αποδείξεις
- H έκθεση για την Björk στο ΜοΜa της Νέας Υόρκης που θα «κυκλώσει» τους επισκέπτες [εικόνες]
- Βαρουφάκης: Παράταση με τρεις, τέσσερις προϋποθέσεις
- Ενιαία σύνταξη σε όλους τους πολίτες
- Συνάντηση Αλιβιζάτου-Θεοδωράκη