Μία βόλτα με τους Atenistas

Κυριακή 4 Μαρτίου, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο που βρίσκεται στον αριθμό 39 της οδού Νίκης περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες του. Πίσω από την νεοκλασική πρόσοψη του κτηρίου κρύβεται ένας χώρος μουσειακός που φιλοξενεί την πολιτιστική παρακαταθήκη του Ελληνικού Εβραϊσμού. Η Οριέττα Τρέβεζα μας ξεναγεί στην συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος η οποία αποτελείται από 8.000 σπάνια θρησκευτικά και οικιακά αντικείμενα και αρχεία, προερχόμενα από την ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων, που αν και μετρά 2.300 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

πέρασε στα «ψιλά» της Ιστορίας που διδάσκεται στο σχολείο.


Παρέα με τον Αριστοτέλη Κοσκινά συνεχίζουμε τον περίπατό μας στην εβραϊκή Αθήνα, μαθαίνουμε για την πρώτη συναγωγή της πόλης τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην καρδιά της Αρχαίας Αγοράς. Αλλά και για το παλαιοπωλείο του Νώε Γιουσουρούμ στην πλατεία Αβησσυνίας. Επόμενη στάση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων. Το Μνημείο, ένα Άστρο του Δαβίδ με κομμένες τις τριγωνικές απολήξεις, σαν τμήματα που έχουν αποσπαστεί, λειτουργεί ως πυξίδα στα σημεία του ορίζοντος όπου εβραϊκές κοινότητες αφανίστηκαν όπως μας εξηγεί η αρχιτέκτονας Ματίλντα Μπεράχα.

Συνεχίζουμε κατευθυνόμενοι στην Σεφαραδική Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ. Ο Ραβίνος κ. Ισαάκ Μιζάν μας υποδέχεται και μας μιλά για τα πανάρχαια έθιμα του Ιουδαϊσμού και ξετυλίγει μπροστά στα γεμάτα περιέργεια και ενθουσιασμό των επισκεπτών την Κύλινδρο της Πεντατεύχου (Σέφερ Τορά). Τελευταίο σημείο του περιπάτου το εστιατόριο Gostijo όπου στα τραπέζια μας περιμένουν σεφαραδίτικοι μεζέδες, μπουρεκίτας και αυγά χαμινάδος, που ετοίμασε για μας η Νεχαμά Χέντελ.

Ήταν ο δεύτερος ιστορικός περίπατος των atenistas στην Αθήνα. Αυτή την φορά όμως δεν επισκεφθήκαμε τα αποτυπώματα στον χώρο εκείνων που έφυγαν αφήνοντας πίσω τους κτήρια ως σιωπηλούς μάρτυρες της παρουσίας τους αλλά μια κοινότητα ζωντανή. Ο περίπατος αυτής της Κυριακής δεν ήταν απλά ένας περίπατος αλλά ένα μια ευκαιρία για πολλούς από εμάς να γνωρίσουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο και τόσο όμορφο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

ΠΗΓΗ: atenistas.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα