Ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Αύριο αναμένεται νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι εφικτή μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη θέση της Γερμανίας, η κυβέρνηση Μέρκελ ενδέχεται να είναι ικανοποιημένη με μία δέσμευση από Ελλάδα για τουλάχιστον μία οικονομική μεταρρύθμιση που ζητείται από τους πιστωτές για να ανοίξει την πόρτα των κεφαλαίων διάσωσης.

Ενώ οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές παροχές, μπορεί να συμβιβαστούν με μία καθαρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση σε ένα προκαταβολικό μέτρο για να ξεκλειδώσουν τη βοήθεια, δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Aνοιχτό άφησε και ο Φρανσουά Ολάντ το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της καγκελαρίου της Γερμανίας και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

"Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κα Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε", είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εξάλλου να "επιταχυνθούν" και να "ολοκληρωθούν" γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει "να σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη".

"Το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν", ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη", τόνισε επίσης και συνέχισε: "αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος". "Αλλά κάθε ημέρα μετράει", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, που είχαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τούσκ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα