Μερική επαναλειτουργία του Κοζλοντούι

Επανασυνδέθηκε το Σάββατο στο ενεργειακό δίκτυο της Βουλγαρίας, ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι», η λειτουργία του οποίου είχε περιοριστεί στο κατώτερο δυνατό επίπεδο ύστερα από βλάβη στο σύστημα ψύξης της τουρμπίνας της μονάδας, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Σαν συνέπεια της αχρήστευσης μονωτικού στοιχείου σε φλάντζα του ψυκτικού συστήματος της τουρμπογεννήτριας του Πέμπτου αντιδραστήρα άρχισε διαρροή υδρογόνου. Οι διαχειριστές υπηρεσίας αντέδρασαν αμέσως, μειώνοντας την ισχύ της

μονάδας στο επίπεδο του 2%. Ταυτόχρονα αντικαταστάθηκε με άζωτο το εύφλεκτο υδρογόνο στο ψυκτικό σύστημα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς έως την απομάκρυνση της βλάβης.

Αυτό υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Τύπου του «Κοζλοντούι» το οποίο επισημαίνει, ότι η βλάβη συνέβη εκτός της ενεργούς ζώνης της λειτουργίας του ίδιου του αντιδραστήρα και δεν έχει καμία σχέση με την πυρηνική ασφάλεια. Από τότε μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία μεταβολή στα φυσιολογικά επίπεδα της ραδιενέργειας ούτε στο σταθμό, ούτε στην γύρω περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία έδωσαν ευρεία δημοσιότητα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα