Κρίσιμη Σύνοδος

Καθοριστική για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, κρίνεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις.

Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την Τετάρτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Η Ισπανία θα ζητήσει επισήμως τη βοήθεια της Ευρωζώνης την Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Λουίς δε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.

Η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα, καθώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση, δηλώνει σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Τη μεταβίβαση στις Βρυξέλλες περισσότερων αρμοδιοτήτων σε σημαντικούς πολιτικούς τομείς, υποστηρίζει στο Σπίγκελ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Κομισιόν σε πραγματική κυβέρνηση, την ισχυροποίηση του Ευρωκοινοβουλίου και την ανάδειξη του προέδρου της ΕΕ με εκλογές.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «δείξουν στους λαούς της Ευρώπης πως υπάρχει ένα σχέδιο που θα γεννήσει μια νέα ελπίδα» και εξέφρασε την ανησυχία του «για την ανικανότητα που δείχνει μέχρι σήμερα η ΕΕ να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». 
Keywords