Κοινές προτάσεις για προσφυγικό

Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλουν στις Βρυξέλλες "κοινές προτάσεις" όσον αφορά τη φιλοξενία και την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική προεδρία, την ίδια ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωνε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνούν να υπάρξουν δεσμευτικές ποσοστώσεις ώστε τα βάρη να μοιραστούν εξίσου μεταξύ των "28".

Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά και σύμφωνα με τις αξίες της" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

"Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες, με τις οικογένειές τους, φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις. Χρειάζονται διεθνή προστασία", συνεχίζει το κείμενο.

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία έχει επίσης ως στόχο "να διασφαλιστεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και να παρασχεθεί η αναγκαία υποστήριξη και συνεργασία" τόσο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες αυτοί όσο και σ' εκείνες από τις οποίες διέρχονται.

Από τη Βέρνη της Ελβετίας, η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην αρχή των "υποχρεωτικών ποσοστώσεων" για τη φιλοξενία των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

"Μίλησα σήμερα το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο. Η γαλλογερμανική θέση την οποία θα μεταφέρουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ότι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να τηρούμε τις θεμελιώδεις αρχές μας, δηλαδή, αυτοί που χρειάζονται προστασία (...) να τη λαμβάνουν και (συμφωνούμε) ότι χρειαζόμαστε δεσμευτικές ποσοστώσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μοιραστούμε τα βάρη, αυτή είναι η αρχή της αλληλεγγύης", είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελβετία.

"Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί πλέον επειδή φτάνουν τόσοι πολλοί πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορά μας που δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία ή την Ελλάδα να τα βγάλουν πέρα μόνες τους", σημείωσε. "Ταυτόχρονα, αν πούμε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους, τότε δεν γίνεται ούτε τρεις άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Γερμανία, να αφεθούν να αναλάβουν μόνες τη μερίδα του λέοντος στο καθήκον αυτό", πρόσθεσε.

Η καγκελάριος ζήτησε επίσης να επιλύσει η Ευρώπη την προσφυγική κρίση με "δικαιοσύνη και αλληλεγγύη" και υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη, δεδομένης της οικονομικής ισχύος της, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Όπως είπε, οι χριστιανικές αξίες υπαγορεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν δικαιούνται προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα