Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας μειώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI που καταρτίζουν οι εταιρείες HSBC και Markit, και η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της επιβραδύνθηκε, παρέχοντας νέες ενδείξεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει περαιτέρω ώθηση στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI, ο οποίος βασίζεται στα στοιχεία που δίνουν οι υπεύθυνοι για τις αγορές διευθυντές των επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες
τον Μάιο - η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2012 - έναντι 50,4 τον Απρίλιο (οι τιμές κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν μείωση της παραγωγής).

«Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα συνεχίσει πιθανόν να επιβραδύνεται. Η πρόβλεψή μας είναι ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί 7,5% στο δεύτερο τρίμηνο από 7,7% στο πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Χονγκ Κονγκ. Ο επίσημος δείκτης PMI για τη βιομηχανία, που ανακοινώθηκε το Σάββατο από την κινεζική κυβέρνηση, έδειξε μία μικρή άνοδο, αλλά παρέμεινε κοντά στις 50 μονάδες.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες από 50,6 τον Απρίλιο. Ο επίσημος δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε ελαφρά τον Μάιο στις 54,3 μονάδες από 54,5 τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα