Καταγραφή νεοκλασικών κτηρίων Αθήνας

Η MONUMENTA οργανώνει την ημερίδα «Η καταγραφή κτηρίων της περιόδου 1830-1940 στο 5ο και στο 6ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων» την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 5.30μ.μ. με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και τη συνεργασία 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, του Εξωρ. και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπριάδου «Αναγέννηση», του Συλλόγου Εμπόρων-Επαγγελματιών Πατησίων «Αλυσίδα» και της Ένωσης Πολιτών ΠλατείαςΚαλλιγά. Το 8ο Γενικό Λύκειο, που στεγάζεται στο ιστορικό σχολείο Μ. Νομικού, στην οδό Νικοπόλεως 33, κοντά στην πλατεία Κολιάτσου, θα φιλοξενήσει την εκδήλωση.

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο

του προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με την καταγραφή των κτηρίων και των προφορικών μαρτυριών οργανώνονται εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σαν στόχο να εντάξουν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα της καταγραφής των κτηρίων του 5ου διαμερίσματος (Κυπριάδου, Προμπονά, Άνω Πατήσια, Άγιο Ελευθέριο) και 6ου διαμερίσματος (Κυψέλη, πλατεία Βικτωρίας, πλατεία Αττικής), ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν ομιλίες για την αξία της καταγραφής, την τυπολογία και τη μορφολογία των κτηρίων πουαπαντούν στα δύο Διαμερίσματα και για το ιστορικό 8ο Γυμνάσιο/Λύκειο .

Πρόγραμμα Ημερίδας
5.30μ.μ. Χαιρετισμοί
Διονύσης Λαμπρινίδης, διευθυντής 8ου Γενικού Λυκείου
Νέλλυ Παπαχελά, πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ
5.45μ.μ.Ομιλίες
• Το πρόγραμμα της MONUMENTA «Καταγραφή και ανάδειξη των κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα», Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια MONUMENTA

Η σημασία της καταγραφής των ιστορικών κτηρίων μιας πόλης, Ελένη Μαϊστρου, αρχιτέκτων, καθηγήτρια Ε.Μ.Π.• Η καταγραφή των κτηρίων του 5ου διαμερίσματος και 6ου διαμερίσματος, Γιώργος Νίνος, αρχιτέκτων, συνεργάτης του προγράμματος καταγραφής
• Ενθεν και ένθεν της Πατησίων - Από τον εκλεκτικισμό στο μοντέρνο, στο χώρο εξάπλωσης της μεσοπολεμικής αστικής κατοικίας, Βάσω Ρούσση, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός (ΕΝΜΑ)

7.15μ.μ. Συζήτηση-Συλλογή προφορικών μαρτυριών
Keywords
Τυχαία Θέματα