Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέφεραν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και υπουργών της κυβέρνησής του για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι η τακτική αυτή ισοδυναμεί με παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και ότι µε τις επίµαχες δηλώσεις τους οι άλλοτε κυβερνητικοί αξιωµατούχοι στοχοποίησαν τους εµπλεκοµένους πριν ακόµη κριθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθµό
από την ελληνική ∆ικαιοσύνη.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του πρώην πρύτανη ∆ηµήτρη Κώνστα και καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει αποζηµίωση για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα 22.000 ευρώ στον κατηγορούµενο, ο οποίος αυτόν τον καιρό ξαναδικάζεται από το Πενταµελές Εφετείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αιχµή του δόρατος, όπως προκύπτει και από το σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης, αποτελούν οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Π. ∆ούκα, του άλλοτε υπουργού ∆ικαιοσύνης Σωτ. Χαζτηγάκη, αλλά και του ίδιου του Κ. Καραµανλή, ο οποίος είχεκάνει λόγο για «σκάνδαλο άνευ προηγουµένου», πολύ πριν η ∆ικαιοσύνη αποφανθεί οριστικά και αµετάκλητα για την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουµένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα