Ιταλία: Ανησυχία για την οικονομία

Το σύνολο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης εκφράζει σήμερα έντονη ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Μετάτις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος απέκλεισε νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα, αλλά αναγνώρισε ότι «η μετάδοση της κρίσηςέχει ήδη αρχίσει», οι παρατηρητές επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους στους κινδύνους των αμέσως επόμενων εβδομάδων.

«Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να ακυρώσει την πώληση κρατικών ομολόγων που είχε ορισθεί για τις 14 Αυγούστου. Το ρίσκο, δεδομένων

των διαθέσεων των κερδοσκόπων, θα ήταν πολύ μεγάλο», υπογραμμίζει η κρατική τηλεόραση Rai.

Σύμφωναμε τη Rai «η Ιταλία πρόκειται να δώσει μάχη ώστε να ενισχυθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό φράγμα κατά της κρίσης. Ο χρόνος, όμως, έχει εξαντληθεί, ότι είναι να γίνει πρέπει να έχει βρει εφαρμογή μέσα στις επόμενες σαράντα με πενήνταημέρες».

«Οι κερδοσκόποι βρίσκονται στο Σίτι του Λονδίνου και ποντάρουν στην διάλυση του Ευρώ», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο».

Κατά την άποψη της εφημερίδας «η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έκανε ότι μπορούσε, δεν γίνεται να επιβληθούν νέα μέτρα, η οικονομία της χώρας θα πέθαινε από ασφυξία. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, θα φορέσουν κράνος και θα προσπαθήσουν να αμυνθούν για να αντικρούσουν τις επιθέσεις των κερδοσκόπων».

Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αφήνουν να διαρρεύσει, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο της είναι σαφώς εκνευρισμένο και απογοητευμένο από την στάση της Γερμανίας, η οποία, ως γνωστόν, αποφάσισε να μπλοκάρει μέχρι τον Σεπτέμβριο το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα, "ESM", και κατά συνέπεια, κάθε εφαρμογή της «ασπίδας κατά των σπρεντ» που είχε εγκριθεί,επισήμως, στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο.

«Η Ιταλία, με το σπρεντ που ξεπέρασε, χθες, τις πεντακόσιες μονάδες βάσης, βρίσκεται πιο κοντά στο βάραθρο», γράφει, από την μεριά της, η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».

Η «Κορριερε» προβλέπει ότι «στις χρηματαγορές, θα ζήσουμε έναν πυρακτωμένο Αύγουστο. Χθες, είχαμε μόνον μια πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί».

«Παρά τις διαψεύσεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα δέσμη μέτρων, που να βασίζεται σε περικοπές. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα μάθουμε αν θα πρέπει να ζήσουμε ημέρες τρομερής αγωνίας, φοβούμενοι ακόμη και το τέλος του Ευρώ, ή αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, χαρίζοντας μας, έτσι,μια κάποια αισιοδοξία», καταλήγει ο Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι, διευθυντής της «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα