Ισραήλ: Ενεκρίθη η προεκλογική συμμαχία

Το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχτηκε σήμερα την αιφνιδιαστική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να συμμαχήσει εκλογικά με το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτενού ("Ισραήλ το Σπίτι μας") του υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ανοίγοντας το δρόμο ώστε τα δύο κόμματα να καταρτίσουν κοινές λίστες υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Ιανουαρίου.

Η εκλογική συμμαχία εγκρίθηκε δια ανατάσεως της χειρός από τους 3.700 αντιπροσώπους της Κεντρικής Επιτροπής του Λικούντ που συναντήθηκαν

απόψε στο Τελ Αβίβ, μολονότι είχαν διατυπωθεί ανησυχίες ότι οι διαφωνούντες με την πρόταση θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να την μπλοκάρουν.

"Αντιμέτωποι με προκλήσεις στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, χρειαζόμαστε ενότητα και υπευθυνότητα", δήλωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία του προς τους συνέδρους. "Σήμερα, είναι βασικό το εθνικό στρατόπεδο να ενώσει τις δυνάμεις του. Γι αυτό ζήτησα από τον Λίμπερμαν να κατέβει μαζί με το Λικούντ", εξήγησε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το Λικούντ θα παραμείνει ανεξάρτητο κόμμα.

Σήμερα τα δύο κόμματα έχουν από κοινού 42 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ (κοινοβούλιο). Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν αφότου ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρότασή του, την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι σαφείς όσον αφορά τη δυναμική του συνασπισμού τους: μία έδειξε ότι θα χάσουν επτά έως εννέα έδρες, μια δεύτερη ότι θα κερδίσουν μία έδρα και μια τρίτη ότι η εκλογική τους δύναμη θα παραμείνει ίδια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα