Η Β.Κορέα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας

Μια εικόνα για τη Βόρεια Κορέα, διαφορετική από αυτή που έχουν στον μυαλό τους οι περισσότεροι, δίνει η μόνη Ελληνίδα, η οποία έζησε σ' αυτή τη χώρα, με άρθρο (συνοδευόμενο από φωτογραφίες) της, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Al Jazeera και έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια από αναγνώστες.

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη, η οποία έζησε στη Βόρεια Κορέα, συνεργαζόμενη για ένα διάστημα με
τον ΟΗΕ (προερχόμενη από την Ταϊλάνδη, την Ουγκάντα και την Ιορδανία) και η οποία τώρα ζει στις Φιλιππίνες, στο άρθρο της -μεταξύ άλλων- αναφέρει:

*Στην Πιόνγκ Γιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, παρατηρείται τελευταία κυκλοφοριακή συμφόρηση, αφού έχουν αυξηθεί τα αυτοκίνητα- μεταξύ αυτών και πολλά ακριβά.

*Στα πολυκαταστήματα της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας υπάρχουν προϊόντα από όλο τον κόσμο: σουηδικές σοκολάτες, γερμανικά λουκάνικα, κουτάκια coca cola και ιταλικό κρασί, ρούχα από την αλυσίδα καταστημάτων Zara, αρώματα και καλλυντικά της Chanel.

*Ελάχιστοι Βορειοκορεάτες έχουν πρόσβαση στο ίνερνετ, αλλά 1,4 εκατ. κάτοικοι της χώρας έχουν κινητό και τα γκαρσόνια παίρνουν τις παραγγελίες σε iPads!

Σύμφωνα με την Ελληνίδα δημοσιογράφο, την τελευταία διετία, περίοδο κατά την οποία η ίδια έζησε στη Βόρεια Κορέα, η Πιόνγκ Γιάνγκ “μεταμορφώθηκε”, με τα στρατόπεδα και τα “καλύβια” να αντικαθίστανται από πάρκα, γήπεδα και παιδικές χαρές. Το καθεστώς, γράφει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη, προπαγανδίζει πως τα έργα αυτά έγιναν “για την απόλαυση του λαού”, μόνο που ο λαός, για να τα απολαύσει, πρέπει να... πληρώσει.

Η στέγαση είναι δωρεάν, τα τρόφιμα επιδοτούνται, αλλά οι Βορειοκορεάτες προκειμένου να τα βγάλουν πέρα προσπαθούν να αυξήσουν με “ανεπίσημους” τρόπους το εισόδημά τους, σημειώνεται στο άρθρο.

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη υποστηρίζει πως οι διεθνείς κυρώσεις και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα, λόγω των πυρηνικών της τεστ (η ίδια ήταν εκεί εκείνη την εποχή και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την χώρα για μικρό διάστημα) δεν έχουν ιδιαίτερα εμφανείς επιπτώσεις στην πρωτεύουσα.

Πάντως, όπως γράφει, πίσω από τα εντυπωσιακά κτίρια τα προβλήματα είναι πολλά: οι διακοπές ρεύματος συχνές και η κεντρική θέρμανση ανύπαρκτη. Οι κάτοικοι είναι βαριά ντυμένοι ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, τον χειμώνα και την άνοιξη. Η θέρμανση αλλά και το μαγείρεμα γίνονται κυρίως με κάρβουνο και ο καπνός και η καρβουνόσκονη είναι παντού. Μάλιστα, όπως σημειώνει, “όσο απομακρύνεται κανείς από την πρωτεύουσα η κατάσταση επιδεινώνεται”.

Προβλήματα, η Φραγκίσκα Μεγαλούδη εντοπίζει και στον τομέα της υγείας, που είναι μεν δωρεάν, αλλά τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να το αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι γυναίκες που είναι στην ηλικία τεκνοποίησης και κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Οι κυρώσεις έπληξαν ιδιαίτερα αυτή την κατηγορία των πολιτών κι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση για αποστολή τροφίμων στα παιδιά αυτής της χώρας, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, υποστηρίζει η Ελληνίδα δημοσιογράφος και καταλήγει:

“Για το καθεστώς άλλες είναι προτεραιότητες. Με επισημότητα υποδέχθηκε μια νέα επένδυση από την Κίνα. Ένα πολυτελέστατο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα