«Η λιτότητα δημιουργεί ύφεση και ανεργία»
Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες δήλωσε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρέπει να πάψει να υποστηρίζει την πολιτική λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μετά την εκλογή στη Γαλλία του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προτείνει μια πολιτική ανάπτυξης στην Ευρώπη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η Ευρώπη αλλάζει. Η εκλογή ενός σοσιαλιστή (στη Γαλλία) μπορεί να εντείνει αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο Σοάρες σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «i» αναφερόμενος στη βούληση του νέου προέδρου της Γαλλίας να συμπληρώσει τη δημοσιονομική λιτότητα με μια αναπτυξιακή πολιτική.
«Η λιτότητα δημιουργεί την ύφεση και την ανεργία, που είναι αυτή τη στιγμή οι δύο μάστιγες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο ιδρυτής του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η λιτότητα είναι η βάση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο συνέστησε η ΕΕ και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για μια βοήθειας 78 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε το Μάιο του 2011 και η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει κατά γράμμα.
Οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία όταν συμφωνήθηκε η βοήθεια, θεωρούν πως συνδέονται με τα μέτρα λιτότητας που η χορήγησή της επιφέρει και έχουν ως τώρα προσφέρει κριτική υποστήριξη στην κυβέρνηση.
«Όμως τώρα που όλος ο κόσμος μιλάει μια άλλη γλώσσα, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συνεχίζει να είναι πιστό σ' αυτή τη συμφωνία;», αναρωτήθηκε ο Μάριο Σοάρες πριν απαντήσει: «Αυτή η υποχρέωση ανελήφθη πριν από ένα χρόνο, όμως έχει φτάσει στη λήξη της. Η λιτότητα έχει τα όριά της».
Μια ρητή αντίθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος να πλήξει σοβαρά την πολιτική συναίνεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από το σχέδιο χρηματοπιστωτικής διάσωσης της Πορτογαλίας και την οποία οι δανειστές της, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, θεωρούν στοιχείο κλειδί για την επιτυχία του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τάκης Μιχαλόλιας: Γνωστός δικηγόρος, άγνωστος αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου
- Όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος προλόγιζε το Αστραφτερό Σκοτάδι Του Εωσφόρου
- «Προτιμότερα τα δύσκολα θέματα στις πανελλήνιες»
- Ο Γιώργος Γερμενής aka "Kaiadas" της Χρυσής Αυγής
- Σε δυο εβδομάδες ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με θέμα “ Βραδινές τουαλέτες” στο μουσείο Victoria &Albert
- "Εγέρθητο" με τη ματιά του Ράδιο Αρβύλα
- Αύξηση των μισθών στη Ρουμανία με τις ευλογίες του ΔΝΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούγκμαν: Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν
- Νέα πτώση σημειώνει το ΧΑΚ
- Στην Κύπρο αντιπροσωπεία Τσεχικής Γερουσίας ενόψει Προεδρίας
- Αιτήματα της ΠΟΒΕΚ συζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου
- Η Interpol ζητά τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ
- «Δικέφαλη» Γαλλία στην επέτειο της νίκης του 1945
- Επιστροφή στην χειρόγραφη συνταγογράφηση
- Τα μέτρα ασφαλείας για τους τελικούς στο ΣΕΦ
- Τεόντοσιτς: "Θέλω μαζί μας τον κόσμο του Ολυμπιακού!"
- Η Δαμασκός επικρίνει τις δηλώσεις Ερντογάν