«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας»

«Οικονομολόγος: Η έξοδος από το ευρώ δεν θα βοηθούσε την Αθήνα» είναι ο τίτλος άρθρου του Andreas Sator, που δημοσιεύει η σημερινή Der Standard. Ο αρθρογράφος επικαλείται την ανάλυση του Γερμανού οικονομολόγου και επικεφαλής του think tank «Bruegel», Guntram Wolff, σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται αρχικά ότι τα τελευταία χρόνια ναι μεν έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος εργασίας στην
Ελλάδα, αυτό όμως ουσιαστικά δεν έχει ωφελήσει τις εξαγωγές, καθώς τα έσοδα από το εξωτερικό εμπόριο δεν έχουν αυξηθεί. «Σε σύγκριση με την Ιρλανδία η Ελλάδα είναι πλέον τέσσερις φορές πιο φτηνή, παρόλα αυτά τα έσοδα της Ιρλανδίας από τις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25%» αναφέρεται και προστίθεται ότι είναι σαφές πως η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα βοηθούσε την οικονομία της χώρας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Wolff, οι εξαγωγές θα καθίσταντο ακριβότερες, δεδομένου ότι ο εξαγωγικός τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός και δεν υπάρχει η δυνατότητα για γρήγορη ανάπτυξη.

Όσον αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους, ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν επιβαρύνεται με υψηλά επιτόκια, ωστόσο το χρέος από μόνο του είναι υπέρογκο και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, κάτι που με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αναπτυχθεί η εγχώρια οικονομία και κατά πόσο το κράτος θα εξοικονομήσει πόρους».

Με τις επίσημες προβλέψεις των πιστωτών δεν πρόκειται να συρρικνωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, εκτιμά ο Guntram Wolff, ο οποίος θεωρεί ότι η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο αναμένεται, τότε θα πρέπει να υπάρξει ένα «αυτόματο» κούρεμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα