Η Apple «πετάει στα σύννεφα»

Το "ιστορικό αφεντικό" της Apple Στιβ Τζομπς διέκοψε την ιατρική άδειά του για να παρουσιάσει αυτοπροσώπως, όπως συνηθίζει σε κάθε σημαντική στιγμή για την εταιρία, τη νέα δωρεάν υπηρεσία "υπολογιστικού νέφους" iCloud. Η υπηρεσία αποθηκεύει, συγχρονίζει και συντονίζει ασύρματα το ψηφιακό περιεχόμενο (μουσική, φωτογραφίες,
ηλεκτρονικά βιβλία, επαφές κλπ) των χρηστών, ώστε να τα μεταφέρουν πια ευκολότερα μεταξύ των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών τους ("έξυπνο" κινητό, υπολογιστής-ταμπλέτα, φορητός και επιτραπέζιος Η/Υ, κ.α.). Δεν θα χρειάζεται, έτσι, πλέον ο χρήστης κάποιο καλώδιο για να μεταφέρει τα αρχεία του από τη μια συσκευή στην άλλη.

Για παράδειγμα, με τη νέα υπηρεσία, μια αλλαγή σε μια συσκευή (στο ημερολόγιο, στις επαφές, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.α.) θα μεταφέρεται αυτομάτως σε όλες τις άλλες συσκευές. Όποιος χρήστης αγοράζει μια εφαρμογή, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή ένα ψηφιακό τραγούδι για μια συσκευή, θα μπορεί να το αναπαράγει αυτόματα και στις άλλες συσκευές Apple που διαθέτει. Επίσης, τα "αγαπημένα" από μια συσκευή θα μεταφέρονται και στις άλλες, ενώ ο χρήστης δεν θα έχει άγχος πια να συγχρονίζει ο ίδιος το ψηφιακό περιεχόμενό του (φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια κ.α.) μεταξύ των συσκευών του.

Ο Τζομπς, που χαρακτήρισε το iCloud "σκληρό δίσκο στον ουρανό", τόνισε ότι η νέα υπηρεσία «μετακινεί το επίκεντρο της ψηφιακής ζωής σας στο (υπολογιστικό) νέφος» και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό «ο προσωπικός υπολογιστής υποβιβάζεται απλώς σε μια συσκευή», με τελικό στόχο ένα «μετα-PC κόσμο» όπου «το κάθε τι συμβαίνει αυτόματα».

Το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple αποκτά και μια "έκδοση στο νέφος" με την ονομασία iTunes Match, με κόστος 25 δολαρίων το χρόνο, η οποία αφορά την μουσική που ο χρήστης δεν έχει αγοράσει μέσω του iTunes, αλλά διαθέτει στην προσωπική μουσική συλλογή του. Η υπηρεσία θα ελέγχει το σκληρό δίσκο του χρήστη και αυτόματα θα "ανεβάζει" στο "νέφος" όποια τραγούδια βρίσκει, καθιστώντας τα, έτσι, διαθέσιμα online για οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα ανταγωνίζεται ανάλογες πρωτοβουλίες της Amazon και της Google, που επίσης έχουν παρουσιάσει υπηρεσίες αποθήκευσης μουσικής στο "νέφος". Σε αυτές όμως οι χρήστες θα πρέπει οι ίδιοι να "φορτώσουν" τα τραγούδια τους, χωρίς η διαδικασία να είναι αυτοματοποιημένη, πράγμα που -προς το παρόν τουλάχιστον- δίνει μια υπεροχή στο iCloud της Apple.

Εξάλλου, η Apple ανακοίνωσε τη νέα αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS για τις συσκευές iPhone, iPad και iPod Touch. Μεταξύ άλλων, το νέο σύστημα ενσωματώνει το Twitter στις εφαρμογές της βιντεοκάμερας και της φωτογραφικής μηχανής, ώστε οι χρήστες να μπορούν ευκολότερα να ανταλλάσσουν οπτικό υλικό μέσω του κοινωνικού δικτύου. Το νέο iOS 5 θα είναι διαθέσιμο φέτος το φθινόπωρο.

Ακόμα, η εταιρία παρουσίασε το Lion, την επερχόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές Mac, που θα αρχίσει να πωλείται από τον Ιούλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα