Γερμανία:Ρυθμός ανάπτυξης 3% στην οικονομία

Η Γερμανία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2011, έναντι 3,7% που πέτυχε το 2010, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας της χώρας.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, είναι πιθανόν ότι η γερμανική οικονομία θα έχει καταγράψει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 συρρίκνωση κατά 0,25%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι άτρωτη από την παρατεταμένη κρίση χρέους στην περιοχή και από την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Είναι
χαρακτηριστικό ότι η βασική πηγή για την ανάπτυξη το 2011 ήταν η εγχώρια ζήτηση, ενώ η συμβολή της εξωτερικής ζήτησης ήταν σαφώς μικρότερη. Η εγχώρια ζήτηση προσέθεσε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3%, η ιδιωτική κατανάλωση 1,5% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 1,2%. Το εξωτερικό εμπόριο προσέθεσε 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,2% και οι εισαγωγές 7,2%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί εφέτος, αλλά η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, σημειώνει το Bloomberg, επειδή η αύξηση της απασχόλησης στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας στηρίζει την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη. "Αν και ο βιομηχανικός τομέας υπέστη πλήγμα από την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, η πιο ανθεκτική εγχώρια ζήτηση μπορεί να αποτρέψει μία μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας", δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.

    Μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ως σύνολο επιβραδύνεται είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας, τα οποία έδειξαν ότι μειώθηκε κατά 7% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. 
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία Ρυθμός,germania rythmos