«Επιδιώκουμε ενιαία συμφωνία»
«Η συμφωνία που επιδιώκουμε είναι ενιαία. Δεν αφορά την εκταμίευση μιας δόσης αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Ταυτόχρονα, εκφράζει την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση» γιατί «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα ενέτεινε διεθνώς την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση.
Η συμφωνία
Ωςπρος τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι «5η αξιολόγηση δεν υπάρχει, διότι αυτή αφορούσε το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το πρόγραμμα εκείνο καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαόστις εκλογές στις 25 Γενάρη» και σημειώνει για τη συμφωνία ότι κορμός της δεν θα είναι το μνημόνιο σκληρής λιτότητας Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση και που το πλαίσιό του έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες). Αναφέρεται επίσης και σε παρεμβάσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει διότι τις θεωρεί αναγκαίες, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η άρνηση των ομαδικών απολύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει όμως και την αναγκαιότητα παρεμβάσεων που θα μεταθέτουν το φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και τον μεγάλο πλούτο, όπως είναι, για παράδειγμα, νέες αντικειμενικές αξίες, κατάργηση ΕΝΦΙΑ εισαγωγή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μικρός ΦΠΑ για τρόφιμα κ.λπ.
Η συνοχή
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζει εύλογο να υπάρχουνδιαφωνίες για επιμέρους στοιχεία της διαπραγμάτευσης και της επιχειρούμενης συμφωνίας. «Όλοι θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιες διαφωνίες. Ωστόσο, υπογραμμίζω ότι όσον αφορά στη στρατηγική και τους στόχους της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες. Επιπλέον είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν πλήρη επίγνωση για την ιστορική σημασία του αγώνα που δίνει η νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επικρατήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη αξίες και πρακτικές αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Επομένως, θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα διαρροών στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων» σημειώνει ο κ. Φλαμπουράρης και τονίζει: «Ως κυβέρνηση πρέπει να καλέσουμε τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με την ψήφο τους τη νέα συμφωνία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημάνει μια νέα περίοδο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας».
Το δημοψήφισμα
Στηνερώτηση αν ένα δημοψήφισμα θα διευκόλυνε τους υπουργούς και βουλευτές που διαφωνούν να στηρίξουν τη συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι το δημοψήφισμα ούτε θα διευκολύνει ούτε θα δυσκολέψει τους υπουργούς και τους βουλευτές. Είναι απαραίτητο για λόγους δημοκρατικής τάξεως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις, είτε καταλήξουν σε αδιέξοδο είτε καταλήξουν σε κάτι ασύμβατο προς τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη. «Με ένα τέτοιο δημοψήφισμα, όλοι μας, κυβέρνηση, κόμματα, πολίτες θα εξασκήσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση, να επανατοποθετηθούμε δημόσια και να αποφασίσουμε συλλογικά με βάση τα νέα δεδομένα», τονίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ ερωτηθείς αν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών απαντά: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να πράττει το καλύτερο δυνατό, ώστε ως χώρα να μπορέσουμε να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά για το μέλλον το δικό μας και της υπόλοιπης Ευρώπης».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φως ελπίδας για τον μικρό Μπεν – Η φωτογραφία που σόκαρε τη Νικολούλη
- «Ο Τσίπρας είναι ηγέτης από αυτούς που γεννιούνται κάθε 100 χρόνια»-Δείτε ποιος το είπε (Video)
- "Δεν παραδίδουμε την έδρα, δεν ψηφίζουμε συμφωνία που ούτε ο... Τσίπρας δε θα ψήφιζε"
- Pitbull δάγκωσε επτά άτομα στη Θεσσαλονίκη
- Aρβανίτης από Λαμία: Ανατροπές στα ΜΜΕ; [video]
- O έλεγχος των αστυνομικών έκανε «ανάπηρο» να περπατήσει!
- Διώξτε τα άλατα από το σίδερο
- Σεισμός 4,1 στην Κάσο
- "Όλοι μαγνητοφωνούν στο Eurogroup - Θα μου ζητήσουν σύνταξη στα 70"
- Η αγορά βλέπει συμφωνία και σύντομα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- «Επιδιώκουμε ενιαία συμφωνία»
- Κεφαλογιάννη: «Συμφωνία άμεσα»
- Welt: Οι ΗΠΑ λένε «ναι» σε νέα βοήθεια
- Μεξικό: Αιματοχυσία για τα καρτέλ
- Προειδοποίηση στους Ρώσους πολίτες
- Καλιφορνέζοι επιδίωκαν να ενταχθούν στο ISIS
- Ουκρανία: Καταγγελίες για βασανιστήρια
- Κολομβία: 92 νεκροί από κατολίσθηση
- Σεισμοί 6,8R στις Νήσους Σολομώντα
- Σεισμός 4,1R κοντά στη Κρήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 8 πράγματα που δεν ξέρατε για την αγαπημένη σας Nutella (Photos)
- Το μετρό της Μόσχας είναι το ομορφότερο του κόσμου (Photos)
- Στο νοσοκομείο του Ρίου 49χρονος δικυκλιστής - Τον παρέσυρε ανήλικος οδηγός αυτοκινήτου
- Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα
- NBA: Οι Καβαλίερς «έσπασαν» ξανά την έδρα τον Χοκς
- Σε βακτήριο οφείλεται ο θάνατος των δύο βρεφών στο Μεξικό
- Η επέλαση των εφαρμογών που...«διαβάζουν ηλικίες»
- Φλαμπουράρης: Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση
- Έρχεται το διαζύγιο Ρεάλ με Αντσελότι
- Σήμερα ο τελικός της Eurovision