Επι τάπητος οι σινοϊαπωνικές σχέσεις

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών, Ακιτάκα Σαΐκι, αναμένεται να επισκεφτεί τη Δευτέρα την Κίνα, προκειμένου να έχει συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έκανε την Παρασκευή έκκληση για μία άνευ όρων συνάντηση μεταξύ της χώρας και των Κινέζων ηγετών. Την Κυριακή, ο Ισάο Ιτζίμα, σύμβουλος του πρωθυπουργού, είπε στους δημοσιογράφους ότι σύντομα θα μπορούσε να είναι εφικτή μία σύνοδος κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ.

«Ο υφυπουργός Σαΐκι αναμένεται

να επισκεφτεί στις 29-30 Ιουλίου την Κίνα και να συνομιλήσει με Κινέζους αξιωματούχους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στην πρόταση του Άμπε, αναφέροντας ότι η χώρα ήταν πάντα ανοιχτή για συνομιλίες, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στη στάση της Ιαπωνίας. «Η ουσία του θέματος, προς το παρόν, είναι η απροθυμία της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και αποφεύγει τις σοβαρές συνομιλίες και διαβουλεύσεις με την Κίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία απεστάλη μέσω φαξ στο Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα