ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων

Ανάκληση προϊόντων κρέατος, «tapas», προέλευσης Ισπανίας, από τον ΕΦΕΤ με ανιχνευμένο το βακτ'ηριο Listeria monocytogenes (Λιστέρια). Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Πρώτα το βακτήριο ανιχνεύθηκε  στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προϊόντα με βάση το κρέας, με την εμπορική επωνυμία «tapas», προέλευσης Ισπανίας, όπως και ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από την ελληνική επιχείρηση «Makro Cash

& Carry», στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομοθεσίας, μετά από αυτοέλεγχο της επιχείρησης.

Τα εν λόγω προϊόντα διακινήθηκαν και στην ελληνική επιχείρηση «Makro Cash & Carry» από την αντίστοιχη γερμανική εταιρεία, η οποία αποφάσισε την άμεση προληπτική ανάκληση, απόσυρσή τους ανεξαρτήτου παρτίδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

    Tapas ζαμπόν Serrano 1.5 Kg,
    Tapas Σαλάμι Chorizo φέτες 80 gr,
    Tapas Σαλάμι Chorizo φέτες 200 gr,
    Tapas Ζαμπόν Serrano Cons 80 gr,
    Tapas Ζαμπόν Serrano Cons 300 gr,
    Tapas Ποικ. Αλλαντικών Φέτες 150 gr.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση προληπτική ανάκληση, απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Πληροφορίες για το βακτήριο L. monocytogenes

Είναι ένα gram-θετικό βακτήριο το οποίο κινείται με τη βοήθεια μαστιγίων. Μερικές μελέτες προτείνουν ότι 1-10% των ανθρώπων μπορεί να είναι εντερικοί μεταφορείς του L. monocytogenes.

Έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 37 θηλαστικά είδη, και οικόσιτα και άγρια, καθώς επίσης και σε τουλάχιστον 17 είδη πουλιών και ενδεχομένως σε μερικά είδη ψαριών και οστρακόδερμων. Μπορεί να απομονωθεί από το χώμα, το χορτάρι και άλλες περιβαλλοντικές πηγές.

Η L. monocytogenes είναι αρκετά ανθεκτική και αντιστέκεται στα επιβλαβή αποτελέσματα του παγώματος, της ξήρανσης και της θερμότητας εντυπωσιακά καλά για ένα βακτηρίδιο που δεν παράγει σπόρους. Οι περισσότερες L. monocytogenes είναι παθογόνες μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.

Λιστερίωση είναι το όνομα της γενικής ομάδας αναταραχών που προκαλούνται από το εν λόγω βακτήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα