Δημοσιεύματα για Ελλάδα

Η γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre Belgique» δημοσιεύει δισέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο ελληνικός ουρανός λίγο πιο καθαρός» και υπότιτλους: «Θα εκταμιευθούν 12 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας» και «Επιπλέον βοήθεια στο πρόγραμμα του Μαΐου 2010, ύψους 60 δισ. θα καταβληθεί». 

Παράλληλα η επίσης γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L'Echo», δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «Ελλάδα: Συμφωνία και αβεβαιότητες» και με υπότιτλο: «Οι εντάσεις παραμένουν ανάμεσα στα διάφορα ελληνικά κόμματα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας».
To κύριο άρθρο της εφημερίδας, του Philippe Galloy, έχει τίτλο: «Η Ελλάδα γλίτωσε παρά τρίχα!» Το άρθρο χαιρετίζει την ευτυχή εξέλιξη της συνάντησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα και επισημαίνει ότι οι αγορές χαιρέτησαν επίσης αυτήν τη διπλή προσπάθεια (της Ε.Ε. να βοηθήσει εκ νέου και της Ελλάδας να εντείνει τις προσπάθειές της). Τα επιτόκια, όπως επισημαίνεται, πέρασαν από 17% σε 15,5%, όσον αφορά τα δεκαετή ομόλογα: «Βέβαια, αυτές οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ανυπόφορες για μια οικονομία σε τόσο κακή κατάσταση, όσο η Ελλάδα. Αλλά η βελτίωσή τους δείχνει στους Έλληνες και Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι αποφάσεις τους οδεύουν σε καλή κατεύθυνση» το άρθρο καταλήγει με : «Μία διέξοδος από την κρίση διαφαίνεται εκ νέου. Επιτέλους!». 

Στην ίδια εφημερίδα o Marc Lambrecht παρουσιάζει συνέντευξη του Rolland Gillet, καθηγητή οικονομίας στη Σορβόννη και εμπειρογνώμονα σε διάφορες διεθνείς δεξαμενές σκέψης με τίτλο: «Αντί να δανείζουμε, ας χαρίσουμε λεφτά στους 'Έλληνες» και με υπότιτλο: «Δωρεά 80 δισ. αλλά με ανταλλάγματα». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν φτάσει στα όριά τους διότι καθυστερούμε συνεχώς μια πραγματική λύση. Εάν δεν καταλήξουμε, η φερεγγυότητά μας ως Ευρωπαίοι θα θιχτεί». 

Στον ολλανδόφωνο βελγικό Τύπο εξάλλου ο Βρετανοαμερικανός οικονομολόγος Willem Buiter σε συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της "De Morgen" υπό τον τίτλο «Το 2013 θα έχουμε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα πτωχεύσει εκ νέου μετά το 1948», εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία τελικώς δεν θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους τους. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, έχει πλέον αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία το 2013, γεγονός που όπως υπενθυμίζει θα σηματοδοτήσει την πρώτη χρεοκοπία δυτικοευρωπαϊκής χώρας μετά το 1948.

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά την Ελλάδα, ο Willem Buiter υποστηρίζει ότι είναι μια «πλούσια χώρα», με την έννοια ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και ως εκ τούτου συμμερίζεται την άποψη ότι έχει θεωρητικά την δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της. Ωστόσο, πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί και της συνακόλουθης αδυναμίας των αρχών να επιβάλουν στους πολίτες τα επώδυνα μέτρα λιτότητας. 

Τέλος αναλυτικές αναφορές στο περιεχόμεν
Keywords
Τυχαία Θέματα