Αστεροειδής θα περάσει ξυστά
Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο «2004 BL86», ο οποίος έχει διάμετρο περίπου μισού χιλομέτρου, θα περάσει στις 26 Ιανουαρίου σχετικά κοντά από τη Γη, σε απόσταση περίπου τριπλάσια από τη Σελήνη, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η NASA.Πρόκειται για το κοντινότερο πέρασμα που θα κάνει αστεροειδής τέτοιου μεγέθους έως το 2027, όταν ο επίσης μεγάλος αστεροειδής «1999 ΑΝ10» αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας.
Στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη στις 26 Ιανουαρίου, ο «2004 BL86» θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να ξαναπλησιάσει τη Γη μέσα στα επόμενα 200 χρόνια.
Η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να μελετήσουν τη διέλευση του αστεροειδούς για να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον ίδιο και γενικότερα γι' αυτά τα ουράια σώματα, που αποτελούν δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας.
Ο διαμέτρου 550 μέτρων αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2004 από ένα αμερικανικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό και αναμένεται, όταν πλησιάσει και άλλο τη Γη, να είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο ακόμη και από τους ερασιτέχνες αστρονόμους με τα μικρά τηλεσκόπιά τους.
Νέο ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο ειδικά για εξωπλανήτες
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου NGTS (Next-Generation Transit Survey), που είναι εγκατεστημένο στη Χιλή και θα εστιάσει την έρευνά του στην αναζήτηση εξωπλανητών, ιδίως όσων μοιάζουν με τη Γη.
Αφότου το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» τέθηκε δεκτός λειτουργίας το 2013, υπάρχει ένα κενό στην αναζήτηση εξωπλανητών, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει το NGTS, που θα δώσει έμφαση στην εύρεση πλανητών με διάμετρο δύο έως οκτώ φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης (οι λεγόμενες σούπερ-Γαίες).
Το NGTS βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στο Παρανάλ και αποτελείται από μια διάταξη 12 μικρών τηλεσκοπίων, το καθένα διαμέτρου 20 εκατοστών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από βρετανικά και ελβετικά πανεπιστήμια, καθώς και από τη Γερμανική Διαστημική Υπηρεσία.
Αν και το NGTS δεν ανήκει οργανικά στο ESO, οποιαδήποτε ανακάλυψη κάνει, θα επιβεβαιώνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου, όπως το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) και το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατριχίλα και συγκίνηση: Δείτε τι γράφει στον τάφο του Νίκου Σεργιανόπουλου! [photos]
- ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Ενώ αυτή κυρία έδινε συνέντευξη...Δείτε τι έπαθε! [video]
- Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται και ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- 10 Τούρκοι κρατούνται ως ύποπτοι τρομοκρατίας στη Σαγκάη
- Η συγγνώμη του Τσίπρα μετά τη συνέντευξη στο Twitter
- Τα παραλειπόμενα της αγιοποίησης ενός δημοφιλούς Οσίου
- Άδωνις: Επίθεση με γκαζάκια στο πολιτικό μου γραφείο
- Σπιτάκι 26 τ.μ. με εσωτερικό που θα σας συγκλονίσει (pics)
- Η ζωή και ο θάνατος στα 280 κιλά
- Τίτλοι τέλους στον γάμο του Γιάννη Βούρου!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το τέλος των Γραικών ή το τέλος των Γραικύλων;
- Σύλλογος ΠΕ "ο Περικλής": Αλληλεγγύη στο συνάδελφο Παντελή Βαϊνά
- Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Συγκρότηση νέου ΔΣ
- Άτυπη παράταση για τις νέες άδειες κυκλοφορίας για τα «παπάκια»
- Η μεγάλη απογοήτευση της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου
- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Φιλιππίνες ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου
- Αστεροειδής - γίγας θα περάσει από τη διαστημική γειτονιά μας
- Ε.Ε.: 6μηνη παράταση στις κρατικές εγγυήσεις τραπεζικών ομολόγων
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ένδεια»
- Από το 2015 ξεκινά η επανάσταση καινοτομίας της Κύπρου