Αντιπαράθεση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, ενώ δεν αποκλείεται νέα απόφαση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για πάγωμα της επιβολής του. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας. Η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα. Πάντως, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε έπειτα από επίμονο αίτημα των θεσμών, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο και δηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει. Επίσης, στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται ότι το μέτρο ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη ΝΔ, «που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Keywords