«Αγωνία και αγώνας για τη Δικαιοσύνη»

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά, που παρουσιάσθηκε σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας και Δέγλερη).

Για το βιβλίο «Αγωνία και αγώνας για τη Δικαιοσύνη» των 466 σελίδων του κ. Σανιδά μίλησαν ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Νικόπουλος, ο τέως αντεισαγγελέας του ΑΠ, Δημήτριος Δωρής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κλαμαρής, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης και ο δικηγόρος Περικλής Σταυριανάκης.

Ο κ. Σανιδάς κλείνοντας την παρουσίαση, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε το παράπονο ότι δεν αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην Δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα της διακοπής των συνεδριάσεων των δικαστηρίων από 12 έως 3 μ.μ.

Ειδικότερα, ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισήμανε:

«Μας πίκραινε και μας πικραίνει ότι οι άλλες δύο λειτουργίες του κράτους δεν αποδίδουν πάντοτε τον προσήκοντα σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και δεν παρέχουν εκείνα που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση της αποστολής της.

Και όχι μόνο αυτό. Πολλές φορές ανεπίτρεπτα επιτίθενται στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της με προφανή στόχο την απαξίωσή τους, όπως δυστυχώς συνέβη προσφάτως».

Απευθυνόμενος προς τους τέως συναδέλφους του ο κ. Σανιδάς είπε: «Αυτά όμως δεν πρέπει να σας πτοούν. Τα πιο πάνω εξάλλου δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να πάψετε να διεκδικείτε εκείνα τα οποία δικαιούται η Δικαιοσύνη και εσείς και επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι νόμοι χωρίς όμως κατά τις διεκδικήσεις να υπερβαίνετε τα ακραία όρια που επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι και η ιδιότητά σας ως φορέων της μιας από τις τρεις λειτουργίες του κράτους».

Στη συνέχεια ο κ. Σανιδάς τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η πληγή που άνοιξε στη διαμάχη μεταξύ αφενός της κυβέρνησης και της ηγεσίας της τακτικής Δικαιοσύνης και αφετέρου των δικαστικών λειτουργών και των Ενώσεών τους.

Την ευθύνη για την αναζήτηση λύσης την έχει κατά πρώτο λόγο η κυβέρνηση που «ήρξατο χειρών αδίκων». Θα πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι η Δικαιοσύνη και οι δικαστές δεν μπορεί να είναι παρίες σε φορείς άλλων εξουσιών, εκτός και αν αυτό είναι συνειδητή επιλογή».

Keywords