Υπόθεση Novartis: Έγγραφο του FBI για μη εμπλοκή πολιτικών κατέθεσε ο Αγγελής

12:33 12/12/2019 - Πηγή: In.gr

Έγγραφο «φωτιά» που αναφέρει ότι το FBI είχε ενημερώσει την εισαγγελία Διαφθοράς τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017 πως δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό ή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Ιωάννης Αγγελής.

Η κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς συνεχίζεται για τρίτη μέρα στην προανακριτική επιτροπή

της Βουλής.

Στο έγγραφο – έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές απαντούν σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς Ελλήνων ιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών.

Το FBI απαντά ότι έχει στοιχεία μόνο για χρηματισμούς γιατρών.

Φτάνοντας στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Παράλληλα, στο επίμαχο έγγραφο περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γινόταν ο χρηματισμός των γιατρών από τους αντιπροσώπους πωλήσεων της Novartis, προκειμένου να αυξηθούν οι συνταγογραφήσεις σε συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στους γιατρούς παρέχονταν πολυτελή ταξίδια και δώρα ως αντάλλαγμα για τις αυξημένες συνταγογραφήσεις.

Ειδικότερα, η Novartis πλήρωνε τα έξοδα εγγραφής των γιατρών σε συνέδρια, διοργάνωνε διήμερα που περιλέμβαναν δραστηριότητες, γεύματα και κατάλυμα, ενώ οι γιατροί πριν λάβουν μέρος στο ταξίδι έπρεπε να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων.

Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν και ήταν στην κατοχή της κυρίας Τουλουπάκη.

Δείτε το έγγραφο:
Keywords
Τυχαία Θέματα