Βρετανία : Αδύνατη ενδέχεται να καταστεί η αστυνόμευση των μέτρων για τον κοροναϊό από την επόμενη εβδομάδα

22:19 8/5/2020 - Πηγή: In.gr

Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας προειδοποιούν ότι το lockdown έχει αρχίσει να φθίνει, ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση δεν θα επιτρέπει τον αστυνομικό έλεγχο σημαντικών πτυχών των μέτρων.

Αρκετοί ανέφεραν στον Guardian ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω, ενώ υπάρχουν δείγματα ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από το lockdown. Τουλάχιστον ένα αστυνομικό σώμα ανέφερε ότι μειώνει την έκταση

των ελέγχων από φόβο ότι θα χάσει την υποστήριξη των πολιτών.

Ανησυχία ενόψει τριημέρου

Οι προειδοποιήσεις έρχονται πριν το τριήμερο που σχηματίζεται με την εθνική αργία για τη νίκη των Συμμάχων επί των δυνάμεων του Άξονα, για το οποίο προβλέπεται καλοκαιρία που αναμένεται να ωθήσει τους πολίτες στη φύση μετά από έξι εβδομάδες περιορισμών.

Η αστυνομία του Meseyside αναφέρει ότι πρόκειται να προχωρά σε τυχαίους ελέγχους οχημάτων, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο διέλυσε πάρτι για χάρη των οποίων άτομα έφτασαν στο Merseyside από άλλες περιοχές.

Ένα στέλεχος της αστυνομίας από τη νότια Αγγλία, αναφέρει ότι αναμένει το τμήμα του να είναι πιο απασχολημένο σε σχέση με το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με τον μισό σχεδόν όγκο της εργασίας τους να προκύπτει από τηλεφωνήματα πολιτών που “καταδίδουν” άλλους πολίτες για το “σπάσιμο” της καραντίνας.

Κουρασμένοι οι πολίτες από το lockdown

Συγκεκριμένα ανέφερε στον Guardian: “Ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται. Έχουμε περίπου 10% αύξηση στην κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων σε σχέση με την αρχή του lockdown. Οι άνθρωποι δίσταζαν να βγουν, όμως τώρα αυτό δεν ισχύει τόσο. Οι περισσότεροι συμμορφώνονται, όμως σημειώνεται μια αργή, οριακή αύξηση των ανυπάκουων”.

Άλλο ένα στέλεγχος της αστυνομίας δηλώνει ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στους δρόμους, καθώς αντιλαμβάνονται τι ακριβώς επιτρέπει ο νόμος και φοβούνται λιγότερο ότι βγαίνοντας έξω θα κολλήσουν τον ιό.

Αδύνατη θα καταστεί η αστυνόμευση

Αυτό καθιστά αδύνατο τον έλεγχο των άσκοπων μετακινήσεων, όπως λένε: “Η αστυνόμευση έχει γίνει αδύνατη. Θα πρέπει να σταματάμε αμέτρητους πολίτες που δρουν νόμιμα για να εντοπίσουμε τους ελάχιστους που παραβαίνουν το νόμο.

Μέχρι τώρα οι άνθρωποι συμμορφώνονταν υπερβολικά προς τους κανόνες του lockdown. Τώρα είναι ικανοποιημένοι που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εργάτες στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους – και το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές.

Η οικοδόμηση νέων σπιτιών έχει ξεκινήσει και πάλι, και μαζί της επιστρέφουν στους δρόμους και οι οικοδόμοι. Πρέπει να ακολουθήσουμε το ρεύμα.

Δεν ανησυχώ για εκείνους που οδηγούν, εκτός αν είναι εμφανές ότι είναι παράτυποι. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η αστυνόμευση γίνεται με τη συναίνεση των πολιτών, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι σταματούν να μας υποστηρίζουν. Πρέπει να ακολουθήσουμε το ρεύμα.”

Το αστυνομικό στέλεχος προσθέτει ότι η αστυνόμευση των ατόμων που εγκαταλείπουν το σπίτι τους, ουσιαστικά θα σταματήσει όταν τα μέτρα χαλαρώσουν. “Αν ο πρωθυπουργός δεν εκδώσει νέες οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, και δεν πρόκειται να το κάνει, παύει να είναι ζήτημα της αστυνομίας, με εξαίρεση τις μαζικές συναθροίσεις ο έλεγχος των οποίων είναι ευκολότερος.

Δύσκολη η εφαρμογή των πιο χαλαρών μέτρων

Τουλάχιστον τρεις διοικητές της αστυνομίας αναφέρουν ότι η ιδέα επιβολής μιας ¨κοινωνικής φούσκας” με τον αριθμό των ατόμων που συναντά ο καθένας να είναι αυστηρά ορισμένος, είναι αδύνατος από την πλευρά της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί υπογραμμίζουν ότι ο ζεστός καιρός ωθεί τους ανθρώπους να πειραματιστούν με τα όρια, ιδιαιτέρως τους νεότερους, οι οποίοι είναι και οι αποδέκτες των δύο τρίτων των κλήσεων που έχουν εκδοθεί. Η χειρότερη μέρα μέχρι στιγμής ήταν το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, όταν επιβλήθηκαν περισσότερα από 500 πρόστιμα.

Ορισμένα υψηλά στελέχη της αστυνομίας αναφέρουν ότι η αναμονή του πρωθυπουργικού διαγγέλματος την Κυριακή προκαλεί σύγχυση. Ένας διοικητής τονίζει: “Οι πολίτες πιστεύουν πως πηγαίνουμε για χαλάρωση των μέτρων τη Δευτέρα. Αλλά μένει να το δούμε”.

Η αστυνομία συμμετέχει περισσότερο τώρα στην εκπόνηση του σχεδίου εξόδου, από ό,τι όταν επιβλήθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας.

Μάλιστα, πηγή του Guardian αναφέρει ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι οι αστυνομικοί θα γίνουν η αιτία η στρατηγική εξόδου να διαρρεύσει.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα