Βολιβία : Κατασκεύασαν φορητό κρεματόριο λόγω ραγδαίας αύξησης νεκρών από κοροναϊό

23:46 13/8/2020 - Πηγή: In.gr

Τα νεκροταφεία και τα γραφεία τελετών της Λατινικής Αμερικής «λυγίζουν» κάτω από το βάρος της ραγδαίας αύξησης των νεκρών. Στη Βολιβία, ομάδα μηχανολόγων βρήκε μια λύση, τόσο πραγματιστική όσο και μακάβρια: Ένα φορητό κρεματόριο.

Το κρεματόριο, μεγέθους πέντε επί δυόμισι μέτρων, είναι αρκετά μικρό ώστε να χωρά σε τρέιλερ και λειτουργεί με υγραέριο – καθιστώντας το μια οικονομική επιλογή για τις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν

στο κόστος μιας κηδείας.

Τρεις φιάλες υγραερίου είναι αρκετές για την αποτέφρωση ενός σώματος σε 30 με 40 λεπτά, εξηγεί ο εφευρέτης του κρεματορίου, Κάρλος Άγιο, ένας μηχανικός περιβάλλοντος που, όπως λέει, σχεδίασε τη συσκευή για να βοηθήσει τη χώρα του σε μια περίοδο κρίσης.

«Θέλαμε να βοηθήσουμε σε αυτή την πανδημία και μια δυνατότητα που είχαμε ήταν να δείξουμε σε άλλους πώς να φτιάξουν ένα κρεματόριο», δήλωσε ο Άγιο σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Τότε αναρωτηθήκαμε: Δεν θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε να είναι φορητό, να μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο;»

Ο Άγιο δηλώνει ότι έχει λάβει παραγγελίες από αρκετά δημοτικά συμβούλια της Βολιβίας, όπου οι αρχές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών. Κρεματόρια υπάρχουν μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας και, ακόμη και εκεί, πολλοί Βολιβιανοί δεν έχουν τους πόρους για να τα πληρώσουν.

Μια αποτέφρωση με το φορητό κρεματόριο κοστίζει περίπου 35€, τονίζει ο Άγιο, δηλαδή μόλις ένα θραύσμα της τιμής που χρεώνουν τα αποτεφρωτήρια, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 845€.

Με κάθε αποτέφρωση να διαρκεί περίπου 40 λεπτά, το φορητό κρεματόριο θα μπορούσε να αποτεφρώνει έως και 20 σώματα την ημέρα, υπολογίζει.

Η Βολιβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού αυξάνεται, οι ήδη κλονισμένες υπηρεσίες υγείας και υποδομές κηδειών άρχισαν γρήγορα να καταρρέουν.

Σε κάποιες πόλεις έχουν υπάρξει αναφορές για οικογένειες που κράτησαν φέρετρα επί σειρά ημερών στο σπίτι τους, αλλά και για πτώματα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους. Αντιμέτωπο με τον σοκαριστικό αριθμό των πτωμάτων, το υπουργείο υγείας εισήγαγε νομοθεσία που επιτρέπει οι νεκροί να θάβονται, παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα βιολογικής ασφάλειας λένε ότι εκείνοι που ενδέχεται να είναι θύματα κοροναϊού θα πρέπει να αποτεφρώνονται.

Ο Μάρτιν Φάμπρι, υπεύθυνος επιχειρήσεων στο γραφείο του δημάρχου στη Λα Παζ, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο νεκροταφείο της χώρας τέλεσε περισσότερες από 2.000 ταφές και αποτεφρώσεις τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον φυσιολογικό μηνιαίο αριθμό των 500.

«Παραλαμβάνουμε 80 νεκρούς την ημέρα – κάποτε ήταν 10 έως 12 την ημέρα», δήλωσε ο Φάμπρι. Μόνο μισά από τα πτώματα έχουν επισημανθεί ως ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, όμως πιστεύει ότι ο κοροναϊός ήταν αιτία θανάτου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για την αύξηση».

Ο Φάμπρι τονίζει ότι η επιλογή του φορητού κρεματορίου εξετάζεται από το γραφείο του δημάρχου.

«Θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα, αρκεί να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα