Βασιλειάδης : «Υπάρχουν σκιές στο μπάσκετ και πρέπει να φύγουν»

16:34 12/3/2019 - Πηγή: In.gr

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να κατέβει σε παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αν η ΚΕΔ δεν ορίσει ξένους διαιτητές. Παράλληλα κι άλλες ομάδες εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την διαιτησία στο μπάσκετ και η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε στην ΕΡΤ

1 και αναφέρθηκε στα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό μπάσκετ, κάνοντας λόγο για φωνές αλλά και για σκιές που πρέπει να φύγουν. Ζήτησε μάλιστα από την ομοσπονδία να πάρει μέτρα για την αξιοπιστία του αθλήματος.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε επίσης και στα συνεχόμενα κρούσματα βίας στον χώρο του αθλητισμού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού:

-Για τα τελευταία κρούσματα βίας: «Το φαινόμενο της βίας δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό ή δεν γεννιέται από τον αθλητισμό. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο με τον τρόπο δομής των οργανωμένων οπαδών, ειδικά σε μια χώρα που βίωσε μια ασύλληπτη κρίση με μεγάλη ανεργία στους νέους. Αυτές οι κοινωνικές πιέσεις κάπου θα κατέληγαν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αθλητισμός να συνδεθεί με αυτά τα φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή που οι Έλληνες αθλητές του στίβου είχαν τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών, είχαμε στην Ελλάδα αυτές τις στιγμές. Εμείς σαν ΓΓΑ νομοθετούμε στο βαθμό που μας επιτρέπεται. Έχουμε κάνει ένα πιο διαυγές και άμεσο νομικό περιβάλλον γιατί ένα από αυτά τα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει φόβος δικαίου για αυτούς τους ανθρώπους. Η αστυνομία έχει εκπονήσει ένα εξαιρετικό επιχειρησιακό σχέδιο και το Σάββατο αποτρέψαμε μια επίθεση οπαδών του Παναθηναϊκού σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού».

-Για τις ευθύνες των ομάδων: «Σε ένα μεγάλο βαθμό, η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων και συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Εντάσσεται πολλές φορές και σε ένα πλαίσιο πολιτικοποίησης. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε φτιάξει μια επιτροπή μαζί με την UEFA και Άγγλους ειδικούς, με σκοπό να βάλουμε τους ιδιοκτήτες των ομάδων υπόλογους για αυτά τα φαινόμενα. Είναι αδιανόητο η αστυνομία να έχει το ρόλο του ταξιθέτη και κανείς να μην έχει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το νομοθέτημα είναι σε τελική επεξεργασία με σκοπό στην επόμενη διετία να αλλάξει πλήρως η κατάσταση στα γήπεδα. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό. Όλα θα ξεκινούν για το πώς θα αλλάξουμε τη νοοτροπία στα παιδιά μας».

-Για το αν υπάρχει ακόμη παράγκα: «Η παράγκα είναι ένα σύστημα που επηρεάζει καταστάσεις και προσπαθεί να ορίσει το μαγαζί. Έχουμε ξένη ΚΕΔ αυτή τη στιγμή, ξένους διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια και το VAR έρχεται έστω και με καθυστέρηση. Έτσι νικιέται ένα σύστημα που αλλάζει ιδιοκτήτες. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που διαχρονικά ήθελε να βάλει κανόνες».

-Για τα ζητήματα στο χώρο του μπάσκετ: «Υπάρχει μια συζήτηση για το θέμα διαιτησίας. Γι’ αυτό δεν μπορεί ο νομοθέτης να κάνει κάτι, είναι θέμα της ομοσπονδίας. Υπάρχουν παράπονα, φωνές και σκιές. Για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία πρέπει να φύγουν οι σκιές. Η ομοσπονδία πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για ένα καθαρό περιβάλλον, ώστε να μην μπορεί κανένας να πει οτιδήποτε.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και περιμένω από την ΕΟΚ τις κινήσεις της. Δεν συμφωνώ με τους ξένους διαιτητές. Στον επαγγελματικό αθλητισμό οι μεγαλομέτοχοι έχουν αυξημένο βάρος. Εκεί πρέπει να έρθει η ομοσπονδία και η πολιτεία με στέρεους κανόνες για όλους.

Σε άλλα πρωταθλήματα έχουν βρει άλλες νόρμες. Προφανώς και δεν επιτρέπεται η ομοσπονδία να υποχωρεί σε πιέσεις, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα πρέπει η ομοσπονδία να παίρνει κάθε μέτρο και εμείς να ασκούμε πιέσεις για να διασφαλίσουμε μια κανονικότητα».

-Για την έδρα της Εθνικής ποδοσφαίρου: «Όλοι την ίδια απορία έχουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο πλην του Γ. Καραϊσκάκης. Εμείς πρέπει να παρέχουμε τις δημόσιες εγκαταστάσεις στην ΕΠΟ. Δεν είναι καλή εικόνα να μην έχουμε έδρα για την Εθνική ακόμη».

-Για την αναδιάρθρωση: «Το πόσες ομάδες θα ανέβουν και θα πέσουν είναι θέμα της ομοσπονδίας και της λίγκας. Εκείνες αποφασίζουν. Θα ήταν αδιανόητο και αυτοκαταστροφικό να αλλάξει αυτή τη στιγμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα