Τρικυμία στη «βάρκα ΣΥΡΙΖΑ», στο δρόμο προς την μετάλλαξη

06:04 3/12/2019 - Πηγή: In.gr

Η είδηση από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σωρηδόν μεταφέρονται στην Κουμουνδούρου, ούτε ο Απόστολος Γκλέτσος, ούτε η γκρίνια για την “πασοκοποίηση”. Η συνάντηση

στο ΣΕΦ έδειξε την αδιαμφισβήτητη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα σε μία παράταξη που θα εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, θα πάρει τη θέση του παλαιού κραταιού ΠΑΣΟΚ, χωρίς υπολογίζει καμία αντίθετη άποψη από τους “συντρόφους” του.

Οι προθέσεις μόνο, όμως, ενός αρχηγού δεν χτίζουν ένα κόμμα με γερά θεμέλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν απαντήσει  βασικά ζητήματα της επόμενης ημέρας, όπως ποιες οι αρμοδιότητες της νέας επιτροπής ανασυγκρότησης και αν καταργεί τα υπάρχοντα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στη λήψη αποφάσεων, το πολιτικό στίγμα του υπό διαμόρφωση φορέα, το είδος της αντιπολίτευσης, πόσο… δοσολογία αριστεράς θα μπει στο νέο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά αν θα αλλάξει όνομα.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά που ήδη  χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν μία φανερή στρατηγική από καιρό, ακόμα και αν κάποια στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν άρνηση να παραδεχτούν.

Είναι φανερή η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα του και δύσκολο να τεθεί σοβαρό θέμα αμφισβήτησης των σχεδιασμών του. Άλλωστε η εισήγηση εγκρίθηκε τελικώς ομόφωνα με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, ενώ η ανακοίνωση  των 694 μελών της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή πολλών πρώην υπουργών και βουλευτών αποτέλεσαν μία επίδειξη δύναμης απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις από την ηγεσία του κόμματος, καθότι πρέπει το νέο κόμμα όχι μόνον να έχει στόχευση να αντικαταστήσει το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να βρει ρόλο στην κοινωνία. Υπό αυτό το πλαίσιο, και μέχρι το συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας γυρίζει όλη την Ελλάδα, όπως και πολλά στελέχη, για να τονώσουν τις τοπικές οργανώσεις και να εντάξουν νέα μέλη. Παράλληλα, κρίσιμο είναι να διαχειριστεί   την εσωτερική γκρίνια, καθώς οι διάφορες ομάδες ξεκινούν μάχη για διαμόρφωση συσχετισμών υπεροχής, ενόψει του συνεδρίου.

Οι ενστάσεις  που προέρχονται  από την ομάδα των «53»,  με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι η υπεράσπιση της αριστερής φυσιογνωμίας και του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος, ενώ η Νεολαία εξαπολύει βέλη κατά πάντων.

Απαντώντας στις βολές, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να χάσει την ψυχή του μόνο εφόσον δεν αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και δεν επιτύχει τη διαδικασία διεύρυνσής του» και διαμήνυσε πως ο μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο. «Δεν υπάρχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα» σημείωσε.

Οι μεγάλες ανησυχίες

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες  που εκφράστηκαν στο ΣΕΦ, ιδίως από τη νεολαία και τους “53”, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στο ρόλο της νέας επιτροπής ανασυγκρότησης.

Αν και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις από την ηγεσία ότι μοναδικό της έργο  της είναι η προετοιμασία για το Συνέδριο,οι αρμοδιότητες του ογκωδέστατου σώματος των 694 ατόμων παραμένει ασαφής. Υπό το φόβο να υπάρχει ένα όργανο, το οποίο μπορεί να “καπελώσει” εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ ή ουσιαστικά να τα καταργήσει, υπήρξαν πολλές  τοποθετήσεις που έθεσαν το ερώτημα για το ποια θα είναι η σχέση της ΚΕΑ με τα υπάρχοντα όργανα, αλλά και πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις ενόψει Συνεδρίου.

Πέρα από τα οργανωτικά, υπάρχει τρικυμία στην πορεία της  “βάρκας ΣΥΡΙΖΑ”, αφού είναι αόριστο το πολιτικό στίγμα του υπό διαμόρφωση φορέα, αλλά και το είδος της αντιπολίτευσης, με πολλά στελέχη να κατακρίνουν την ένταση και το χαρακτήρα της. Από τα στελέχη το θέμα για μία αντιπολίτευση δημιουργική, ενώ αρκετά στελέχη έθεσαν το ζήτημα της σκανδαλολογίας σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.

Ένα τρίτο  θέμα που απασχολεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ  είναι αυτό της ονομασίας, όπου και εκεί υπάρχουν διαφωνίες καθότι η μία άποψη επιμένει ότι το όνομα ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει , ενώ εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή του ονόματος για να σηματοδοτεί τη διεύρυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα