Το σχέδιο Τσίπρα για άλωση του Κέντρου, τα ρετάλια της Κεντροαριστεράς και το νέο… ΠΑΣΟΚ

17:27 16/2/2019 - Πηγή: In.gr

Πριν καλά – καλά περάσουν 24 ώρες και το χαρτί του ανασχηματισμού κάηκε επικοινωνιακά εξαιτίας των επιλογών του πρωθυπουργού. Οι δύο υφυπουργοί, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι κ. Μωραϊτης και Τόλκας, πάγωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν την οργή του ΚΙΝΑΛ αλλά το κυριότερο: Δεν έκαναν κανένα γκελ, αντιθέτως δημιούργησαν ένα σκηνικό θυμηδίας. Στην περίπτωση του Θ. Μωραϊτη μάλιστα η υπουργοποίησή του προκάλεσε και την οργή της βάσης καθώς στο Αγρίνιο

και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία δε μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην βουλευτή τους.

Ο κ. Μωραϊτης, παιδί του Ακη Τσοχατζόπουλου και «κηπουρός» του Γ. Παπανδρέου, είχε μάθει ότι δεν έχει καμιά τύχη να εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ αφού τερμάτιζε τρίτος και καταιδρωμένος. Έτσι, πήρε την απόφαση να αποχωρίσει από το ΚΙΝΑΛ και να διεκδικήσει την τύχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως θα τον κυνηγά η στάση του κατά της κυβέρνησης όλον αυτόν τον καιρό, καθώς ήταν σφοδρός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ και ξαφνικά αγκαλιάστηκε μαζί του.

Οσο για τον Αγγ. Τόλκα, αυτό που λένε είναι ότι πρόκειται για υπουργό… τρίμηνης ωρίμανσης. Θυμίζουν ότι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ήταν υφυπουργός Επικρατείας (από 3 Αυγούστου 2011), για ελάχιστο χρόνο (μετά από προφορική συμφωνία με τη Φ. Γεννηματά) ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας και για λίγο χρόνο θα είναι και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι να γίνουν εκλογές.

Περίεργη διεύρυνση

Από χθες οργίασαν τα social media με το παρελθόν των δύο κεντροαριστερών στελεχών που περιμάζεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Οργίασαν όμως και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επιμένει να ακολουθεί μια στρατηγική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, αλλά επιλέγοντας φθαρμένα υλικά, ανύπαρκτα πολιτικά στελέχη και «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που κατά κύριο λόγο δεν θα μπορούσαν να πάνε πουθενά αλλού.

«Που είναι τα ηχηρά ονόματα; Που είναι οι πολιτικοί ή τα κεντροαριστερά στελέχη που θα έκαναν αίσθηση με τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή με την Μαριλίζα, τον Θάνο και τον Αγγελο θα κάνουμε τη διεύρυνση και θα φτιάξουμε το προοδευτικό μέτωπο», αναρωτιούνται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που δεν διαφωνούν με το άνοιγμα προς το κέντρο, αλλά που βλέπουν ότι αυτό γίνεται υποκριτικά και τυχοδιωκτικά, χωρίς σχεδιασμό και με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ. Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός έχει άλλο σχέδιο. Στελέχη κοντά στο Μαξίμου επιμένουν ότι το κεντροαριστερό άνοιγμα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και θα γίνουν εκδηλώσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικού μετώπου με καρδιά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείουν επίσης μέχρι τις εκλογές να υπάρξουν κι άλλες μεταγραφές που ελπίζουν να μην είναι από τη… Γ’ Εθνική αλλά από το πάνω ράφι της Κεντροαριστεράς.

Δεν θα απέκλειαν την προσέγγιση στο πρόσωπο του Σπύρου Λυκούδη αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου για τον οποίο πληθαίνουν οι φήμες ότι προεκλογικά θα στρίψει οριστικά το καράβι της ΔΗΜΑΡ προς την Κουμουνδούρου.

Από το πάνω ράφι θεωρούν και τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του Ι. Μουζέλη, αλλά και του Γιάννη Ραγκούση, για τον οποίο πάντως, στο Κίνημα Αλλαγής γελάνε καθώς τον θεωρούν «τελειωμένο, γυρολόγο που αναζητά μια θέση, όπως ο Μωραϊτης και ο Τόλκας».

Ενδεχομένως ο πρώην υπουργός του Γ. Παπανδρέου να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συγκινήσει το κεντροαριστερό ακροατήριο.

Στο Μαξίμου αναζητούν εναγωνίως πρόσωπα από τον συγκεκριμένο χώρο τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αίσθηση και να κόψουν ψήφους από το ΚΙΝΑΛ.

Ψάχνουν νέους ανθρώπους που έχουν κάποια δράση στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και πρωτοκλασάτους που θα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λεηλατεί» το πρώην ΠΑΣΟΚ. Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν και την ίδια ώρα στο Μαξίμου δέχονται κριτική για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ή «αποσυριζοποίηση».

Αλλαγή ονόματος

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να αλλάξει ακόμη και το όνομα του κόμματος και να ονομαστεί ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις, ώστε να σφραγιστεί ο προσανατολισμός που δεν είναι άλλος από τη δημιουργίας ενός νέου… ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου απορροφώντας στη Μεταπολίτευση την Ενωση Κέντρου, τον Ζίγδη κ.λπ.

Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό θα έρθει στις δημοτικές εκλογές όπου θα επιχειρεί η στήριξη υποψηφίων από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο έτσι ώστε να φανεί το άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο και βεβαίως να μπορεί να πανηγυρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους περιφερειάρχες ή δημάρχους που θα εκλεγούν μιας και οι κομματικοί υποψήφιοι αναμένεται να καταποντιστούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται κι άλλες κινήσεις, όπως η σύνταξη και δημοσίευση μανιφέστου για την Κεντροαριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία το οποίο θα υπογράφουν επιφανείς καθηγητές κι όχι μόνο.

Επίσης, την Τρίτη θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα «Προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη», με ομιλητές τον Χρ. Βερναρδάκη, τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τη δικηγόρο Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου κ.ά.

Και βεβαίως δεν ξεχνά κανείς την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δ. Παπαδημούλης για σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες και για προσέγγιση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Α. Τσίπρα.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ βεβαίως είναι εξοργισμένοι από την προσπάθεια διείσδυσης του Τσίπρα στο χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ περιμένουν νέες επιθέσεις που θα σχετίζονται με τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Η περίπτωση Τσουκάτου δημιουργεί το κλίμα για τέτοιες επιθέσεις ενώ στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι θα έρθουν κι άλλα χτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά επιμένουν: «Δεν θα απολογηθούμε εμείς για το παρελθόν άλλων. Στο κάτω – κάτω ο Τσίπρας έχει περιμαζέψει στο κόμμα του αμφιλεγόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί για παλαιό πολιτικό κατεστημένο όταν ο ίδιος έχει ενσωματώσει ό,τι πιο παλιό υπήρχε και υπάρχει στο χώρο της Κεντροαριστεράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα