Το Μάτι «καίει» τον Τσίπρα και αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στη χώρα

15:38 3/5/2019 - Πηγή: In.gr

Πολλοί περίμεναν ότι τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει (κατά πάσα πιθανότητα) η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Τσίπρας θα έκανε περίπου… πάρτι.

Η αδιαφορία του για την οργή κατά του Πολάκη και ο «παχυδερμισμός» για μια σειρά από υποθέσεις που κανονικά θα προκαλούσαν παραιτήσεις και πολιτική κρίση (υπόθεση Παππά – Πετσίτη, καταγγελίες Μαρινάκη για τον Παππά – Καλογρίτσα, ο άνθρωπος χωρίς… πατέρα Πέτρος Κόκκαλης

στο ευρωψηφοδέλτιο) είναι γνωστός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πήγαινε στη Βουλή για να καταγγείλει το παλιό πολιτικό σύστημα, τη διαπλοκή, τους μιντιάρχες και τους επιχειρηματίες, τη Νέα Δημοκρατία και όσους βγάζουν fake news.

Παράλληλα, θα είχε και δύο ατού στα χέρια του, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες. Το πρώτο είναι ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις – ανάσα για χιλιάδες πολίτες, όπως π.χ. αυτή για τις 120 δόσεις. Επίσης, μια σειρά από υποσχέσεις για 13η σύνταξη, 13ο μισθό ή κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Θα έλεγε ότι νοικοκύρεψε την οικονομία και γι’ αυτό έχει περιθώρια να μοιράσει μερικά δισεκατομμύρια. Μια ματιά στις εφημερίδες της Παρασκευής και γίνεται αντιληπτή η γραμμή.

«Ελαφρύνσεις 5,5 δις μέχρι το 2022», «Πρόγραμμα ελαφρύνσεων 5,5 δις», «Φυγομαχεί ο Μητσοτάκης για το ντιμπέιτ». Με το… ατού της οικονομίας ανά χείρας λοιπόν ο πρωθυπουργός θα… έπαιζε μπάλα στη Βουλή, «ξεχνώντας» βεβαίως ότι πρόκειται για ακραία λιτότητα και περικοπές σε υγεία και παιδεία που «βαφτίζονται» υπερπλεόνασμα.

Και η Novartis

Το δεύτερο ατού, όπως φημολογείται θα ήταν η υπόθεση Novartis. Παπαγαλάκια που ξέρουν τις κινήσεις των αρμόδιων δικαστών λένε εδώ και μερικά 24ωρα ότι έρχονται δύο ακόμη δικογραφίες στη Βουλή που αφορούν δύο ακόμη πολιτικούς, μάλλον της Νέας Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με τον Ανδρέα Λοβέρδο που πήρε προθεσμία για τις 30 Μαίου, ο Τσίπρας θα ανέβαινε στο βήμα για να μιλήσει για το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα με εκφραστές τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που… κρύβονται πίσω από τα παντελόνια του Πολάκη.

Ακόμη και χωρίς να έχει κανείς την ομιλία που θα κάνει ο κ. Τσίπρας είναι σίγουρο τι θα έλεγε και σε τι ύφος. Το γνωστό ειρωνικό στυλ που λέει «σας έχω», όπως έχει πει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Και ξαφνικά, ο εφιάλτης επέστρεψε. Η επαναφορά στη συλλογική μνήμη της τραγωδίας στο Μάτι, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά, αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Τρεις εβδομάδες πριν από τις πρώτες εκλογές από το 2015 και μετά, ο κόσμος θυμάται τι έγινε τον Ιούλιο του 2018, ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι της φοβερής τραγωδίας, πώς η κυβέρνηση και η Περιφέρεια προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, πώς η εγκληματική διαχείριση των πρώτων ωρών έφερε τους 101 νεκρούς.

Και το νέο στοιχείο: Πώς εννιά μήνες και πλέον δεν έχει γίνει τίποτε επί της ουσίας για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας.

Το One Channel που πήγε στο Μάτι και συνομίλησε με τους Πυροσβέστες αποκαλύπτει πόσο γυμνές είναι οι υπηρεσίες κατάσβεσης και πώς η πρόληψη είναι ανύπαρκτη. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, μετά από αυτό το φοβερό γεγονός είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί ένα νέο Μάτι.

Ο κόσμος θυμάται επίσης, πριν από εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κάνει πράξη αυτό για το οποίο εξελέγη: Δηλαδή να διαλύσει το παλιό και να κτίσει κάτι καλύτερο με τη σφραγίδα της ηθικής της Αριστεράς.

Είναι ίδιοι για την καρέκλα

Τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα αλλά και όσα ακολούθησαν δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτε από το παλιό πολιτικό σύστημα που εύκολα προσαρμόζεται όταν πρόκειται για το κυνήγι της καρέκλας. Και είναι σίγουρο πως αν η τραγωδία στο Μάτι συνέβαινε με κάποια άλλη κυβέρνηση η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τέτοια που θα έφερνε και παραιτήσεις, ίσως και πτώση της κυβέρνησης.

Όταν ακούει κάποιος τους συγκλονιστικούς διαλόγους των κατοίκων που ζητούθν απεγνωσμένα βοήθεια αποκαλύπτεται η πλήρης κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού εκείνη την ημέρα.

Όταν ακούει κάποιον να ζητά από την Πυροσβεστική να πάει όχημα στο σπίτι του Ψινάκη γιατί καίγεται κι αυτός τα έχει καλά με τα κανάλια, αποδεικνύεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο ελληνικό κράτος.

Όταν ακούει ανθρώπους να δηλώνουν νεκρούς αλλά οι υπουργοί να λένε ότι… δεν είχαν σαφή εικόνα και ο πρωθυπουργός να μοιάζει είτε ανενημέρωτος είτε επικίνδυνα ανεπαρκής, τότε υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Κι όταν ο κυνισμός τους ξεχειλίζει από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα όπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνεχίζει να προκαλεί την ελληνική κοινωνία με τις ντροπιαστικές του εξηγήσεις για την τραγωδία, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Η αναψηλάφηση της ιστορίας με τους 101 νεκρούς στο Μάτι έρχεται σαν μια μαχαιριά στην κυβέρνηση που προσπαθεί να δραπετεύσει από τη μοίρα της. Που προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα στις ευρωεκλογές και να διασώσει τους «εκλεκτούς» της στις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές.

Αντεπίθεση αλλά το Μάτι τους διαλύει

Η κυβέρνηση επιχειρεί την τελική αντεπίθεση με μπαράζ παροχών και υποσχέσεων και με σκληρή τακτική ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Εύλογο και αναμενόμενο θα έλεγε κανείς για ένα κόμμα που είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και θέλει να επιστρέψει δυναμικά και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο στις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Όμως, η κατακραυγή για το Μάτι έρχεται να καλύψει όλες τις θεμιτές και αθέμιτες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από τις παροχές, ούτε πίσω από τη Novartis, ούτε πίσω από τα παντελόνια του Πολάκη.

Κι αν πολλοί αναρωτιούνται «έπρεπε να δούμε το ρεπορτάζ του Σκάι για να αποδώσουμε ευθύνες στην κυβέρνηση», η απάντηση είναι απλή: «Οσο παραμένει στην επικαιρότητα το μαζικό έγκλημα στο Μάτι τόσο θα διαλύονται οι όποιες αμφιβολίες για το ποιοι και πόσο ευθύνονται».

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού λόγω ακριβώς του Ματιού, τρομάζει το Μαξίμου. Γι’ αυτό και από το πρωί της Παρασκευής επιχειρούν να αποδομήσουν το ρεπορτάζ, να το απαξιώσουν ή να το υποβαθμίσουν. Καλή ώρα όπως ο Κ. Ζαχαριάδης που αφού δήλωσε συγκλονισμένος τόνισε: «δεν καθορίζεται η θέση μου και η στάση μου από ένα ντοκιμαντέρ – μία εκπομπή εν πάση περιπτώσει, το οποίο επιλέγει 20-25 ημέρες πριν τις εκλογές να ανοίξει αυτό το θέμα με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη προσέγγιση».

Το Μάτι είναι φανερό ότι καίει το Μαξίμου και πολλοί στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα αποτελέσει την… εντολή εκκένωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Keywords
τσιπρας, αρδην, ματι, χωρα, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, βουλη, νέα, fake, news, δις, novartis, ΠΑΣΟΚ, στυλ, μνήμη, εκλογες, channel, γυμνες, συριζα, υπουργοι, δημοσκοπηση, συγκεκριμένο, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, δημοτικες εκλογες 2010, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, μνήμη, το θεμα, βημα, γνωμη, δημοκρατια, θεμα, ντοκιμαντερ, οικονομια, πιεση, πυροσβεστικη, σκαι, υγεια, ωρα, news, αδιαφορια, κυνισμος, ανθρωπος, αμφιβολιες, αφορμη, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερα, δυστυχως, δις, εγινε, ευκολα, υπαρχει, ερχεται, ερχονται, εφιαλτης, ζαχαριαδης, ζητα, ζωης, υπηρεσιες, υποθεση, υφος, εικονα, ομιλια, καιγεται, κυβερνηση, κυνηγι, κομμα, μαξιμου, ματια, μαχαιρια, μηνες, μοιρα, μητσοτακης, οχημα, πηγαινε, πρωι, ρυθμισεις, σιγουρο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνταξη, σειρα, σπιτι, στυλ, σφραγιδα, φοβερο, ψαλιδα, channel, δημητρης, fake, μια ματια, μοιαζει, novartis, οργη, πληροφοριες, υγειας, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα