Το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2020 για τον Κυρ. Μητσοτάκη

07:04 4/1/2020 - Πηγή: In.gr

νέα χρονιά, και ειδικά το πρώτο εξάμηνο, αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει μπροστά του πολλά εμπόδια.

Υπό τη σκιά της ελληνοτουρκικής κρίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά αντιδράσεων για διάφορα νομοθετήματα της κυβέρνησής του, όπως οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , οι πορείες, ο τρόπος αποφάσεων για τις απεργίες, οι ιδιωτικοποιήσεις, κ.α.

Η ένταση της τελευταίας περιόδου λόγω και της

αστυνομικής αυθαιρεσίας σε ορισμένες περιπτώσεις που προκάλεσε την οργή και τις πολιτικές αντιδράσεις, αναμένεται να μεταφερθεί και σε άλλα πεδία, όπως αυτό των συνδικάτων, όπου και έχει ιδιαίτερη δυναμική το ΠΑΜΕ με ότι αυτό σημαίνει για τη σύγκρουση ΚΚΕ και ΝΔ.

Το στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πλησιάζουμε στο τέλος της «περιόδου χάριτος» για την κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό διότι όλοι οι σταθερές δείκτες δείχνουν σταδιακή πίεση προς το κυβερνών κόμμα, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, η οποία κρίνεται ως σημαντική με δεδομένο ότι είμαστε ακόμα πολύ κοντά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα αναμένεται να κριθεί από τους πολίτες αφ’ ενός με βάση το ρυθμό της υλοποίησής των προεκλογικών της εξαγγελιών, αφ’ ετέρου με βάση το χειρισμό των μεγάλων θεμάτων που ανακύπτουν, όπως ιδίως οι σχέσεις με την Τουρκία.

Όμως το ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι ότι αναμένεται να έλθουν στο προσκήνιο και τα θέματα της οικονομίας, της εργασίας, κ.α. που συγκροτούν την λεγόμενη κοινωνική ατζέντα, που δεν είναι και ευνοϊκή για τη ΝΔ.

Παράλληλα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και πολλά ποντάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ενεργοποίηση του νέου φορέα υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και γενικό συντονιστή πλέον επί του θέματος, τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Τις επόμενες εβδομάδες, και αφού θα έχει λήξει και το θέμα για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναμένεται να κατατεθεί και ο εκλογικός νόμος, ενώ το σενάριο για διπλές εκλογές ώστε να καεί η απλή αναλογική υπάρχει στο τραπέζι, παρά τις διαψεύσεις και τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα εξαντληθεί η τετραετία και οι κάλπες θα στηθούν το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα