Θρίλερ κατασκοπείας στην Κύπρο : Διεθνή εντάλματα σύλληψης για τρεις Ισραηλινούς

03:26 2/1/2020 - Πηγή: In.gr

Εκδόθηκαν τελικά τα τρία διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους Ισραηλινούς σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν και τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο.

Ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας είχαν προχθές συνάντηση για το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν με

την έκδοση των ενταλμάτων.

Βρίσκονται στη χώρα τους

Ο Κώστας Κληρίδης ενημερώθηκε για το στάδιο που έχουν φτάσει οι έρευνες και για τις πληροφορίες των Αρχών ότι οι τρεις Ισραηλινοί βρίσκονται στη χώρα τους και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν έρχονται για να ανακριθούν για την υπόθεση.

Η έκδοση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σημαίνει ότι οι τρεις επηρεαζόμενοι θα καθηλωθούν στη χώρα τους, αφού σε περίπτωση που ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα συλληφθούν.

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν αφορούν:

• Τον Ταλ Ντίλιαν, διευθυντή της εταιρείας Wispear

• Τον Αβνί Σαχάκ, διευθυντή της εταιρείας NCIS και πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο

• Τρίτο Ισραηλινό, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τις εταιρείες τους, που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στη Λάρνακα.

Παρασκηνιακές προσπάθειες

Οπως έγραψε ο «Φ», πριν την έκδοση των ενταλμάτων είχαν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε οι τρεις ή έστω ο Ντίλιαν να έρθει στην Κύπρο για να δώσει ανακριτική κατάθεση.

Ωστόσο, δεν επήλθε συμφωνία αφού οι ανακριτές ζητούσαν όπως έλθει και συλληφθεί, ενώ από την πλευρά του ο Ντίλιαν φέρεται να αποδέχεται να δώσει κατάθεση, αλλά να μη συλληφθεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ισραήλ, δεν εκδίδεται ισραηλινός υπήκοος, κάτι που ίσχυε και στην Κύπρο πριν την ένταξή της στην ΕΕ. Αργότερα τροποποιήθηκε το Σύνταγμα ώστε να μπορεί να εκδοθεί κύπριος υπήκοος όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Οι Ισραηλινοί θεωρούνται ύποπτοι για υπόθεση συνωμοσίας και άλλα συναφή θέματα που αφορούν το κατασκοπευτικό βαν το οποίο κατακρατείται από τις αστυνομικές Αρχές.

Σοβαρά ζητήματα

Από τα ευρήματα των ανακριτών έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα, όπως είχε αναφερθεί στο δικαστήριο κατά την προσαγωγή τριών προσώπων, όλοι Κύπριοι, που αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι με απόφαση δικαστηρίου.

Τόσο στο βαν όσο και στους σέρβερ των υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας του Ντίλιαν, έχουν εντοπιστεί σωρεία από αρχεία με κωδικούς συσκευών, αντένες και άλλα ευρήματα, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι κατά την εισαγωγή του οχήματος αυτό δηλώθηκε για μετεωρολογικούς σκοπούς, ενώ στη συνέχεια διαφημιζόταν ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Πηγή: philenews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα