Θλιβερό: Εξευτέλισαν στο αστυνομικό τμήμα την 90χρονη και ακόμη δεν τους έχουν ξηλώσει

20:20 23/3/2019 - Πηγή: In.gr

To βίντεο της ντροπής με την 90χρονη που συνελήφθη γιατί πωλούσε καλτσάκια να ευτελίζεται μέσα στο αστυνομικό τμήμα, βγήκε στη δημοσιότητα. Και δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας με αστυνομικούς να έχουν μπροστά τους μια ηλικιωμένη γυναίκα και να της φέρονται με άθλιο τρόπο λες και ήταν εγκληματίας. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να κρατήσει τα χέρια της σταθερά για να της πάρουν αποτυπώματα κι αυτοί να επιμένουν.

Και όλα αυτά γιατί; Επειδή πήγε στη λαϊκή για να πουλήσει καλτσάκια

που η ίδια έπλεξε προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.

Το βίντεο και η όλη περιπέτεια της γιαγιάς έχει προκαλέσει σάλο, η ελληνική αστυνομία διεξάγει ΕΔΕ, όμως, για άλλη μια φορά ένα αστυνομικό τμήμα δείχνει πώς δεν μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά και με ευαισθησία.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο δείχνει ένα μέρος από τα όσα έγιναν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου μεταφέρθηκε χθες η 90χρονη γιαγιά. Είχε προηγηθεί η σύλληψή της, σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, επειδή πουλούσε χωρίς άδεια, πλεκτά παντοφλάκια που έφτιαχνε η ίδια.

https://tv.in.gr/uploads/20190322/211236_90xronh.mp4

https://tv.in.gr/uploads/20190322/211500_90xronh_2.mp4

Στο τμήμα η 90χρονη εμφανίζεται τρομοκρατημένη. Ο αστυνομικός που έχει απέναντί της, ξεχνάει πως έχει να κάνει με μια ηλικιωμένη και χάνει την υπομονή του. Την προσβάλει και την χλευάζει, με τις εικόνες να καταγράφονται από το κινητό τηλέφωνο της κόρης της.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης δήλωσε ότι η ΕΔΕ που διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση, δεν αφορά στη σύλληψη της ηλικιωμένης γυναίκας αλλά στο ότι υπήρξε βίντεο που την δείχνει μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα την ώρα της δακτυλοσκόπησης.

Δηλαδή δεν τους πείραξε η άθλια συμπεριφορά των συναδέλφων τους αλλά ότι κάποιος το κατέγραψε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που κάθονται αυτοί που καταγγέλλουν και όταν οι συνάδελφοι κάνουν απλά παρατηρήσεις τότε βρίσκονται υπόλογοι». Πράγματι εκτός τόπου και χρόνου.

Ερωτηθείς για το αν ήταν σωστό η 90χρονη να μείνει επί 12 ώρες στο αστυνομικό τμήμα μόνο με λίγο νερό ο κ. Τσαϊρίδης απάντησε ότι «ειδικά στις αστυνομικές υπηρεσίες οι αστυνομικοί τους κρατούμενους, τους προσωρινά κρατούμενους ή όσους προσαγάγονται προσπαθούν να τους έχουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε ένα κελί και αδιαφορούμε για τις συνθήκες που υπάρχουν»

Βεβαίως ουδεμιά απάντηση για την άθλια συμπεριφορά ή για το γεγονός ότι την άφησαν 12 ώρες νηστική. Κι όλα αυτά στο όνομα του… συνδικαλισμού. Αντί να ζητήσει να ξηλωθεί όλο το αστυνομικό τμήμα.

Η αντίδραση της κόρης της γιαγιάς φέρνει σε πραγματικά δύσκολη θέση όσους σκέφτηκαν ή έδωσαν εντολή να σύρουν την 90χρονη στο τμήμα.

Το θέμα δεν είναι αν η ΕΔΕ γίνεται για το περιστατικό συνολικά ή για το ότι κάποιος τραβούσε βίντεο. Θα έπρεπε μόνο και μόνο με την εικόνα να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι.

«Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούνται οι συνάδελφοί μου ότι έπραξαν λάθος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαΐριδης.

«Εσείς μου λέτε για την εικόνα αλλά από εκεί και πέρα οφείλουμε να σκεφτούμε τους συναδέλφους που ενεργούν κατόπιν εντολής και καταγγελιών» είπε αρχικά ο συνδικαλιστής αστυνομικός.

«Εντάξει, η αστυνομία έχει εντολή, δεν τους κατηγορώ, υπάλληλοι είναι, αλλά ήταν 90 χρονών. Μπορούσαν να της πουν “πήγαινε σπίτι γιαγιά” ή να μας έπαιρναν τηλέφωνο και να μας έλεγαν “να την προσέχετε τη γιαγιά, άλλη φορά θα την πιάσουμε”. Δεν ξέρω, για πέντε τερλίκια που πλέκει…» δήλωσε η κόρη της 90χρονης στο newsit.gr.

Και όσοι βιαστούν να κατηγορήσουν την κόρη της γιαγιάς ότι δεν την πρόσεχε η ίδια αναφέρει «η γιαγιά δεν καταλαβαίνει. Ξέρετε πόσες φορές της είπαμε να μην πάει εκεί; “Σε παρακαλώ μαμά, μην πας εκεί, μην πας” και μας έλεγε “τι, να κάτσω στο σπίτι, δηλαδή”».

Τι λέει η κόρη της

Η γιαγιά δε σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης της έμεινε με την απορία τι κακό έκανε και την πήγαν στο τμήμα. Όπως έλεγε η 90χρονη μετά την περιπέτειά της προσπαθώντας να εξηγήσει στους δικούς της τι ακριβώς συμβαίνει έλεγε χαρακτηριστικά «εγώ δεν τα κλέβω, δεν κάνω εμπόριο, είναι δικά μου, εντάξει, κατέβηκα για ένα κομμάτι ψωμί».

Όπως είπε η κόρη της στο newsit.gr, «η γιαγιά όλο το χρόνο δεν πήγαινε πουθενά. Για δεύτερη φορά πήγε εκεί. Της λέγαμε να μην πηγαίνει. Είναι 90 χρονών. Όλη μέρα πλέκει. Μας λέει “τι να κάνω, μόνο να κοιμάμαι και να ξυπνάω;”. Κατέβηκε στο κεντρικό δρόμο, όχι στη λαϊκή αγορά, κάθισε δίπλα σε κάτι κάδους σκουπιδιών, απέναντι από ένα πάρκινγκ και πουλούσε τα τερλίκια της (μάλλινα πλεκτά παπούτσια), τρία και δύο ευρώ».

Και συνεχίζει την αφήγηση η κόρη της γιαγιάς: «Από ό,τι μας είπε, δεν είχε πουλήσει τίποτα και τις δύο φορές που πήγε εκεί. Μόλις είχε πάει εκεί, ήταν περίπου 12.00 η ώρα, ήρθε η αστυνομία και της είπε “μάζεψέ τα γιαγιά”. Η μητέρα μου μάζεψε τα πράγματα και τους είπε “να πάω σπίτι” και αυτοί της απάντησαν “όχι, θα έρθεις στο αστυνομικό τμήμα”. Την πήρανε εκεί, κατέγραψαν τα πράγματά της, της πήραν αποτυπώματα, την κράτησαν μέχρι πάρα πολύ αργά. Μετά την πήγαν στο αστυνομικό μέγαρο. Τη ρώτησα τι έγινε εκεί και μου είπε ότι της έβγαλαν ακτινογραφία. Δεν κατάλαβε ότι βγάζουν φωτογραφίες οι αστυνομικοί.»

» Όλες αυτές τις ώρες είχε πιει μόνο νερό. Έφυγε από εκεί βράδυ, νύχτα, δεν ξέρω τι ώρα ήταν, 10.00, 11.00, 12.00, δεν ξέρω. Η γιαγιά δεν μιλάει καλά ελληνικά, γιατί ήρθε σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκε, αλλά, εντάξει, δε φοβήθηκε και μας είπε “εγώ δεν τα κλέβω, δεν κάνω εμπόριο, είναι δικά μου, εντάξει, κατέβηκα για ένα κομμάτι ψωμί”. Γιατί δεν έχει ούτε εισόδημα, ούτε σύνταξη από κάπου, ούτε από την Ρωσία, ούτε από πουθενά. Μόνο η Πρόνοια τους πληρώνει το ενοίκιο. Τα αδέρφια μου, αν μπορούν, τους στέλνουν χρήματα για το ρεύμα για το νερό. Εγώ είμαι άνεργη, έχω δύο παιδιά και μονογονεϊκή οικογένεια. Η γιαγιά έχει πέντε παιδιά, τα δύο είναι εδώ στην Ελλάδα, εγώ και η αδερφή μου και άλλα τρία στη Ρωσία

» Ο παππούς έχει πάθει εγκεφαλικό, είναι τυφλός από το ένα μάτι, είναι καρδιοπαθής. Ούτε ο μπαμπάς μου παίρνει σύνταξη. Τίποτα, μηδέν εισόδημα. Μόλις τον βγάλαμε από την εντατική και είναι στο σπίτι με οξυγόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα