ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον κοροναϊό και εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα

19:50 10/4/2020 - Πηγή: In.gr

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η πανδημία του κοροναϊού αξιοποιείται για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αντεργατικών μέτρων.

H κατάσταση της επιδημίας του κορoναϊού στη χώρα μας, οι επιπτώσεις από την κρίση στην οικονομία αλλά και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στα όσα αποφάσισε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ

– Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Να ενισχυθεί το ΕΣΥ

Στο πεδίο της δημόσιας υγείας, το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά μάλλον χαμηλούς τόνους και περιορίζεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η κυβέρνηση, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η ενεργοποίηση των δομών δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, ο εξοπλισμός με επαρκή μέσα προστασίας όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και η πραγματοποίηση μαζικών διαγνωστικών τεστ, τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, «όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες».

Εμπροσθοβαρή μέτρα 26 δις για να μην οδηγηθούμε σε ύφεση

Στο πεδίο της οικονομίας, το Π.Σ. επισήμανε πως «είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει «εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας», καλώντας την κυβέρνηση «να λάβει τώρα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να μην ξανακυλήσει στην ύφεση και σε νέες περιπέτειες».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η απόρριψη από πλευράς ΝΔ, της τροπολογίας για την επέκταση της προστασίας της, υπογραμμίζεται πως «εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για χιλιάδες συμπολίτες μας».

«Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στον αέρα χιλιάδες δανειολήπτες, με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους», αναφέρει το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει την απόφασή της και να πάρει μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ευκαιρία για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, το Π.Σ. συμφώνησε πως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως «ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».

«Τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας», επισημαίνει το Π.Σ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρώπη που επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία», προσθέτει, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει «όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε στην περίοδο της πανδημίας», αλλά και να ακυρώσει όλες τις απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Κατώτερη των περιστάσεων

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Π.Σ. χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup «κατώτερη των περιστάσεων», σημειώνοντας πως τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης «είναι ένα χρηματικό ποσό που δεν μπορεί να καλύψει την επείγουσα ανάγκη στήριξης των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης».

Επιπλέον, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «η επιμονή της ενεργοποίησης της πιστοληπτικής γραμμής του ESM, η οποία συνεπιφέρει νέα προγράμματα λιτότητας, δείχνει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης παραμένοντας προσκολλημένη στην αποτυχημένη και αντικοινωνική συνταγή».

Ταμείο Ανασυγκρότησης

«Η λύση του αδιεξόδου μπορεί να επέλθει μόνο από την επαναφορά στο επίκεντρο του διαλόγου του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών, ενόψει της συζήτησης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης», προσθέτει.

Στο πεδίο της δημοκρατίας, το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως «η ενίσχυση των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την προάσπιση της διαφάνειας και του πλουραλισμού», ωστόσο,«η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της θωράκισης της δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτό «ζητάμε τα πλήρη στοιχεία για όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου κονδυλίου», αναφέρει.

Ηλεκτρονικά εργαλεία

Η ανακοίνωση του Π.Σ. του κόμματος, καταλήγει με την επισήμανση πως «το τελευταίο διάστημα, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν αναβαθμίσει τη λειτουργία τους, αξιοποιώντας περαιτέρω τα ηλεκτρονικά εργαλεία για την επικοινωνία».

Την ίδια στιγμή, «τα εργαλεία αυτά αξιοποιούνται για την επαφή του κόμματος με φορείς, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα και σωματεία, για την παρέμβασή μας σε όλα τα πεδία, εν μέσω κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα