Συρία : Πληροφορίες για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε βάση Κούρδων

23:10 7/10/2019 - Πηγή: In.gr

Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί από το βράδυ της Δευτέρας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάσεις τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το Sputnik και Russian Today, μεταδίδουν πως τουρκικά

πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, όπως μεταδίδει η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία», μετέδωσε το Al-Mayadeen επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.

#Syria: video showing Turkish Air Force targeting area of Semalka border crossing with #Iraq (used to transfer supplies). https://t.co/SAUkTWnbec pic.twitter.com/LLU9zjCzwR

— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) October 7, 2019

Επιβεβαιώνουν τουρκικά ΜΜΕ

Την είδηση φέρεται να επιβεβαιώνει η τουρκική Daily Sabah.

«Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK στην πόλη al-Malikiyah στα βόρεια της Συρίας», σύμφωνα με τοπικές πηγές.

«Το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του YPG στις γύρω περιοχές της πόλης Malikiyah, που βρίσκεται ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα που υπέβαλλε ο Τούρκος πρόεδρος στο Κοινοβούλιο για την επέκταση του δικαιώματος της Τουρκίας να διεξάγει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας για έναν ακόμη χρόνο.

Το αίτημα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, έδινε στον τουρκικό στρατό το δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου του 2018 έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2019».

Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

Irak kuzeyinde Gara bölgesinde Hava Kuvvetleri unsurları ve İHA’ların katılımı ile düzenlenen operasyonda bölücü terör örgütü mensubu 3 PKK’lı terörist daha etkisiz hale getirildi.#MSB #TSK pic.twitter.com/YSc1yGVxkz

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 7, 2019

Τσαβούσογλου: Προσωρινό μέτρο η δράση στη Βόρεια Συρία

Οι ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Ζαβάντ Ζαρίφ τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, λέγοντας ότι το βήμα της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή είναι προσωρινό, ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Με τη σειρά του, ο κ. Ζαρίφ τόνισε ότι η Τεχεράνη αντιτίθεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και θεωρεί ζωτικής σημασίας τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Διαψεύδουν οι Κούρδοι

Σημειώνεται πως κουδικά ΜΜΕ και αξιουματούχοι μεταφέρουν πως η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του Συριακού.

Rojîn Çeto, the co-mayor of Derik, a Kurdish-Christian town in northeastern Syria confirmed there was NO airstrike inside n Syria.

"there is nothing on our side. Its on the basur [Kurdistan region] side. On our side until now there is nothing. The situation is good." (1)

— Wladimir (@vvanwilgenburg) October 7, 2019

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν φωτογραφίες που με βάση τις μαρτυρίες στο Twitter δείχνουν τουρκικά στρατεύματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Συρία.

Να σημειωθεί ξανά πως πρόκειται για αρχικές αναφορές και μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει.

#BREAKING #Turkey's army brings more troops to #Syria's border area pic.twitter.com/fV3bWRnn1Y

Guy Elster (@guyelster) October 7, 2019

Η απόσυρση των στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε αργά χθες από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ έσπευσε να εκφράσει την βαθύτατη ανησυχία του για τις αναφορές σχετικά με στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προκληθεί περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

«Καλώ όλα τα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να προκαλέσουν περαιτέρω ανθρωπιστικές κακουχίες» κατέληξε σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της Ολλανδικής διπλωματίας.

Deeply concerned by reports about military action in northeastern Syria. Should not induce further instability in the region. I call on all parties to refrain from unilateral action & inflicting further humanitarian suffering.

— Stef Blok (@ministerBlok) October 7, 2019

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της Συρίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού, οι ΗΠΑ απέκλεισαν τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας για την Τουρκία. Η Αγκυρα αποβλήθηκε από το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Τουρκία δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο, αφού τα drones της και τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να εξαπολύσουν χτυπήματα από την τουρκική πλευρά.

Σαφές μήνυμα Τραμπ στην Τουρκία: Θα καταστρέψω την οικονομίας σας εάν…

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είχε σπεύσει να προειδοποιήσει πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της».

«Όπως έχω δηλώσει έντονα στο παρελθόν και τώρα επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει πριν!). Πρέπει, μαζί με την Ευρώπη και με άλλους, να προσέχουν τους κατακτημένους μαχητές και οικογένειες του ISIS. Οι ΗΠΑ. έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να περιμένει αναμένει κανείς, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του 100% του Χαλιφάτου ISIS. Είναι καιρός τώρα για άλλους στην περιοχή, οι οποίοι είναι πολύ πλούσιοι, να προστατεύσουν την επικράτειά τους. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ» έγραψε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over…

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over…

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

Αφότου πρώτα εξήγησε τους λόγους της απόφασής του

Νωρίτερα, είχε σπεύσει, με μια μακροσκελή του ανακοίνωση, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.

»Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω. Μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ. Είπα «όχι», σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας αντί τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι «όχι», σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού.

»Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για τρία χρόνια, όμως έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.

»Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη »γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!».

Keywords
Τυχαία Θέματα