Κοροναϊός : Συναγερμός στην Κάρπαθο για κρούσμα του ιού

17:09 1/7/2020 - Πηγή: In.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κάρπαθο, καθώς 74χρονος Ελληνοαμερικανός που επισκέφτηκε το νησί, διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με το MEGA, ο ηλικιωμένος είχε φθάσει στο νησί πριν από 10 ημέρες, μέσω πτήσης tsansit, καθώς οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παραμένουν υπό απαγόρευση.

Κατά την άφιξή του στην Ελλάδα,

υποβλήθηκε κανονικά σε τεστ, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 74χρονος ήταν θετικός στον κοροναϊό.

Σημειώνεται ότι ο 74χρονος διέμενε σ’ ένα χωριό, κατοίκων περίπου 150 ατόμων.

Όπως είναι φυσικό αμέσως σήμανε συναγερμός στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθώς ο ηλικιωμένος είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς συγγενείς του, με την ιχνηλάτηση των επαφών του να έχει ήδη ξεκινήσει.

Είναι έτοιμη η Ελλάδα για το άνοιγμα του τουρισμού – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Κι ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το καλοκαίρι παραμένει μεγάλη πρόκληση μιας και ο κοροναϊός είναι ακόμη και τώρα απρόβλεπτος.

Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε οι ειδικοί δεν κρύβουν τις δυο μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

Αυτές είναι  αφενός ο ερχομός ενός δεύτερου κύματος και αφετέρου τα πιθανά εισαγόμενα κρούσματα που έρχονται και θα έρθουν στη χώρα μας.

Ωστόσο παρά τα όποια προβλήματα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να πορευθούμε για αρκετό ακόμη καιρό χωρίς το «όπλο του εμβολίου», το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο μέχρι να φτάσει στα… φαρμακεία της γειτονιάς μας.

Μαγιορκίνης: Τα τρία ζητήματα του καλοκαιριού που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Την ίδια ώρα ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς όσο και τις κατά τόπους κοινότητες ανά την χώρα είναι το θέμα του κοροναϊού, όσον αφορά τον τουρισμό.

Η εμφάνιση νέων και μάλιστα εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19, η διασπορά τους στην τοπική κοινότητα και η σύλληβδην αντιμετώπισή τους, είναι ένα ζήτημα που μεσούντος του καλοκαιριού, η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων.

Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω».

Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι σε περίοδο, δύο με τρεις μήνες, η Ελλάδα θα υποδεχθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα κοροναϊού, αριθμό που χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» ο κ. Μαγιορκίνης, γιατί «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι ένα τοπικό lockdown σε νησί θα είναι έσχατο μέτρο, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

«Αρχικά θα γίνεται τεστ στον άμεσο κύκλο του ατόμου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό και στη συνέχεια σε πιο διευρυμένο. Αν στον άμεσο κύκλο δεν έχουν γίνει πολλές μεταδόσεις, δεν θα έχουν γίνει και στον πιο ευρύ κύκλο. Ο κοροναϊός δεν συμπεριφέρεται ομοιόμορφα. Κάποιοι τον μεταδίδουν πολύ, κάποιοι καθόλου. Έχει περίεργη μετάδοση ως ιός» τόνισε.

«Ο ιός εξελίσσεται συνήθως προς αυξημένη μετάδοση. Ένας ιός εξελίσσεται σε περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερος παθογόνος» σημείωσε ο γιατρός.

Τα νησιά εν αναμονή τουριστών

Για το εισαγόμενο κρούσμα κοροναϊού πού διαγνώστηκε στην Ιο, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος του νησιού, Γκίκας Γκίκας.

Όπως υπογράμμισε, υπήρξε καλή διαχείριση, ενώ τα σχετικά πρωτόκολλα λειτούργησαν ως έπρεπε.

Σημείωσε πάντως, ότι λίγες μέρες πριν έρθει στην Ίο, το άτομο είχε κάνει τεστ κοροναϊού στην Λευκορωσία, το οποίο είχε βγει αρνητικό.

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, έκανε λόγο για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα τουριστικά πράγματα της χώρας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία της για την συνέχεια.

«Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες» διεμήνυσε, ενώ αναφερόμενη στη Ζάκυνθο, υπογράμμισε ότι λόγω της απώλειας της βρετανικής αγοράς, οι φετινές κρατήσεις στο νησί είναι μόλις στο 20%, συγκριτικά με πέρυσι.

Σύψας: Μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα του τουρισμού – Πότε έρχεται ένα δεύτερο κύμα

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, το δεύτερο κύμα του Covid-19 θα πρέπει να το περιμένουμε το φθινόπωρο.

«Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’αυτό», δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα είναι μέχρι τότε μια χώρα που έχει μάθει να συμβιώνει με τον ιό.

Η μεγάλη πρόκληση του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από το «άνοιγμα» του τουρισμού, καθώς αναμένονται εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ν. Σύψα, υπάρχει το κατάλληλο σχέδιο για την απομόνωση των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή όλων για την αποφυγή συνωστισμού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σύψα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η ανθρωπότητα να πορευθεί χωρίς το «όπλο» του εμβολίου μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά απίθανο να παρασκευαστεί ασφαλές και αξιόπιστο σκεύασμα.

Γώγος: Πάνω από 50 κρούσματα θα είναι θέμα

Εν τω μεταξύ μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τουρίστες από «πράσινες» χώρες ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και το όλο εγχείρημα στο χαρτί έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, αλλά η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη.

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι το σύστημα QR δηλαδή ο στοχευμένος έλεγχος του τουρίστα ίσως είναι η καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτησή τυχόν κρούσματος.

Ο κ. Γώγος είπε ότι είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και επεσήμανε ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συχρωτισμού.

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, «αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», τόνισε.

«Πάνω από 50 κρούσματα πάντως, είναι θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών. «Δηλαδή αν έχουμε μια πτήση που φέρνει 20 αυτόματα η πόλη που έρχεται μετατρέπεται σε κόκκινη», τόνισε ο κ. Γώγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα