Συναγερμός για τον κοροναϊό: Τρία ύποπτα κρούσματα, ένα στο Παίδων – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

17:48 25/2/2020 - Πηγή: In.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, λόγω τριών ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού.

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε στο Παίδων Αγία Σοφία, όπως μεταδίδει το MEGA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 4χρονο παιδί από την Κόρινθο.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ελήφθη δείγμα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο γονείς του είναι από την Ιταλία, ενώ η πρώτη εκτίμηση είναι ότι, μάλλον, το παιδί δεν έχει τον κοροναϊό.

Δύο
ακόμη ύποπτα κρούσματα σε Σωτηρία και Αττικόν

Στο μεταξύ σε συνθήκες απομόνωσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, ναυτικός που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού.

Έχει σταλεί δείγμα του ασθενούς για έλεγχο με τα αποτελέσματα να αναμένονται μετά τις 7 το απόγευμα. Η περίπτωση κρίνεται χαμηλής επικινδυνότητας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για τρίτο ύποπτο κρούσμα. Ο ασθενής διακομίζεται στο Αττικόν.

Ειδικοί για κοροναϊό: Εντός διμήνου έρχεται στην Ελλάδα

Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου, εκτιμώντας ότι ο νέος κοροναϊός βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, παθολόγος – λοιμωξιολόγος δηλώνει βέβαιος ότι ο ιός θα «χτυπήσει» πολύ σύντομα και την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Sputnik, ανάφερε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πότε θα έρθει ο κορονοϊός στη χώρα μας.

Μπορεί κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να έρθει περιστατικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης του πότε, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έρθει κάποια στιγμή, όπως έπληξε και την Ιταλία.

Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε περιστατικό».

Όπως υπογράμμισε ο κύριος Γαργαλιάνος, επειδή ο νέος κορονοϊός δε δίνει συμπτώματα που να τον ξεχωρίζουν από τη γρίπη, αυτό που εξετάζεται πρωτίστως είναι το επιδημιολογικό ιστορικό ενός ασθενούς, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να νοσήσουν εκτός από τις ευάλωτες ομάδας και υγιή άτομα. «Δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων η πορεία που θα έχει η νόσος στο υγιές άτομο. Μπορεί να νοσήσουν βαριά και υγιείς άνθρωποι, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε το ενδεχόμενο της κατάληξης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση

Ήδη η  κυβέρνηση ανακοίνωσε την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή λειτουργίας σχολείων, τον περιορισμό της κυκλοφορίας των μέσων μεταφοράς καθώς και την επίταξη κλινών και ΜΕΘ.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως  επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης θα παρθούν ανάλογα μέτρα για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες κ.α.

Τα μέτρα θα αναπτύσσονται ανάλογα με την εξέλιξη του κοροναϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, ο προσωρινός περιορισμός των συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, υπάρχει μέριμνα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών και ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, ξενοδοχείων κλπ.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα