Συμφωνία των Πρεσπών: Την Κυριακή το μεγάλο συλλαλητήριο

11:21 19/1/2019 - Πηγή: In.gr

Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία που απαιτείται προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι διοργανωτές του αυριανού συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στο Σύνταγμα εντείνουν τις προετοιμασίες τους καθώς αναμένεται να φτάσουν διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η

κυβέρνηση η οποία δείχνει να αγνοεί την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που διατρανώνει την αντίθεσή της στη συμφωνία των Πρεσπών φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή τη Συμφωνία με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να αποφασίσει ο λαός για την τύχη της Συμφωνίας ενώ με παρέμβασή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράρακης απηύθυνε έκκληση προς τους έλληνες βουλευτές να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα» της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διχασμός στην Κεντροαριστερά

Το «Μακεδονικό» έχει φέρει στα όρια της διάλυσης τους ΑΝΕΛ ενώ έχει προκαλέσει διχασμό στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αφενός το Ποτάμι έχει χωριστεί στα δύο, με τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «ναι» στη Συμφωνία (καταψηφίζουν Ψαριανός και Αμυράς) ενώ στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Προβληματισμός όμως επικρατεί και για τη θέση που εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων. «Η θέση μου είναι γνωστή εδώ και καιρό για τη Συμφωνία» είπε για να προσθέσει ότι «η έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση, το Μακεδονικό».

Όλα έτοιμα για το μεγάλο συλλαλητήριο

Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», που διοργανώνει τη μεγάλη αυριανή κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 2 το μεσημέρι, αισιοδοξεί πως η παρουσία του κόσμου θα είναι τόσο μεγάλη που δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη τόσο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους «πρόθυμους» βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και εκτιμούν ότι η συγκέντρωση ίσως να είναι η ογκωδέστερη που έγινε ποτέ. Όπως έγινε γνωστό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και δήμοι της περιοχής θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα γίνει στην Αθήνα ενώ στο συλλαλητήριο θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο αυριανό συλλαλητήριο θα είναι ο πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρο της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου. Την είδηση ανακοίνωσε μέσω Facebook ο συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας Μιχάλης Πατσίκας. Ο Κρις Σπύρου θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες μορφές του απόδημου ελληνισμού και χαίρει της εκτίμησης τόσο της Ομογένειας όσο και μεγάλης μερίδας της επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα περισσότερα από 3.000 λεωφορεία προβλέποντας ότι θα μετακινηθούν περίπου 200.000 διαδηλωτές.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί. Όπως έγινε γνωστό, τα λεωφορεία που θα καταφθάνουν θα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές από την Νότια Ελλάδα στο Συγγρού-Φιξ και από Βόρεια Ελλάδα στην Κατεχάκη. Από εκεί τα λεωφορεία θα αποχωρούν για τους χώρους στάθμευσης σε ΟΑΚΑ, μπάντμιντον και ΣΕΦ.

Οι διαδηλωτές θα μπορούν να προωθηθούν από εκεί μέσω Μετρό σε σταθμούς όπως Ακρόπολη, Ευαγγελισμός και Μοναστηράκι, καθώς θα κλείσει ο Σταθμός Μετρό Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το ποιοι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί θα παρθεί στην τελική σύσκεψη, του Σαββάτου.

Αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς έγινε γνωστό ότι αντιεξουσιαστές και ομάδες αριστεριστών θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή στη μία το μεσημέρι αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Καμία συμμετοχή, καμία ανοχή στα εθνικιστικά συλλαλητήρια», αναφέρουν στο κάλεσμα τους που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα