Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος ο Μακρόν μετά από σειρά αντισημιτικών πράξεων

14:16 19/2/2019 - Πηγή: In.gr

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακόινωσε σήμερα πως θα μεταβεί το απόγευμα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι μαζί με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, έπειτα από μια σειρά αντισημιτικών πράξεων.

«Θα είμαι στις 18:15 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος για να υπενθυμίσω την πληγή στιν ιστορία μας και για να πω τι σημαίνει δημοκρατία και να υπενθυμίσω τι είναι ο αντισημιτισμός, η άρνηση αυτού που είναι η Δημοκρατία και η Γαλλία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του κράτους.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν ανακοινωθεί πως βεβηλώθηκαν «περίπου 80 τάφοι» του εβραϊκού κοιμητηρίου του Κατσενέμ στην Αλσατία και η νομαρχία του Κάτω Ρήνου καταδικάσει «με τη μεγαλύτερη δριμύτητα» μια «αντισημιτική πράξη μίσους».

«Θέλω να επαναλάβω πως κάθε φορά που ένας Γάλλος υβρίζεται, απειλείται ή, ακόμη χειρότερα, τραυματίζεται ή σκοτώνεται, επειδή είναι εβραίος, η Δημοκρατία είναι αυτή που πλήττεται και δεν εναπόκειται στους εβραίους να αμυνθούν, αλλά στη Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μακρόν έπειτα από συνομιλία του με την πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι στο προεδρικό μέγαρο.

Με πρώτον τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, πάνω από τη μισή κυβέρνηση και πολυάριθμοι εκπρόσωποι της πολιτικής θα συμμετάσχουν σήμερα σε συγκεντρώσεις στη Γαλλία κατά της αύξησης των αντισημιτικών πράξεων, μεταξύ των οποίων αυτή που είχε στόχο τον ακαδημαϊκό Αλέν Φινκιελκρότ στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

«Πρέπει να είμαστε πλήρως αποφασισμένοι, θα έλεγα ακόμη και λυσσώδεις, στη βούλησή μας να αγωνιστούμε» εναντίον του αντισημιτισμού, ο οποίος «είναι πολύ βαθιά ριζωμένος στη γαλλική κοινωνία», λέει ο Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό L’Express.

Σε «μια συμβολική χειρονομία», μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, οι πρόεδροι της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν (Δημοκρατία Εμπρός) θα αποτίσουν φόρο τιμής στις 18:15 (τοπική ώρα) στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Και οι εργασίες των βουλευτών θα διακοπούν από τις 18:30 μέχρι τις 21:30 για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Ο Κριστόφ Καστανέρ πρόκειται να συγκαλέσει το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπους όλων των θρησκευμάτων και των «λαϊκών ενώσεων» για να δώσει «ένα μήνυμα ενότητας» μπροστά στην άνοδο των αντισημιτικών πράξεων.

Η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση που υπογράφηκε από περίπου είκοσι κόμματα με πρωτοβουλία του πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος δεν έχει προσκληθεί από τον Φορ, ανακοίνωσε πως θα οργανώσει από την πλευρά του μια εκδήλωση.

«Μια υπόθεση Γάλλων»

Μπροστά στην αύξηση των αντισημιτικών πράξεων το 2018, ο Φορ εξέφρασε την ευχή το λάβαρο του αγώνα κατά του αντισημιτισμού να το πάρουν τα κόμματα μάλλον, παρά οι αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας. Συνολικά το 2018 καταγράφηκαν 541 πράξεις αντισημιτισμού, ένας αριθμός αυξημένος κατά 74% σε έναν χρόνο, ο οποίος όμως παραμένει κατώτερος εκείνων του 2014 (851) και του 2004 (974).

Ο μεγάλος ραβίνος Χαΐμ Κόρσα, με τον οποίο ο Φορ συζήτησε πριν απευθύνει την έκκλησή του, εγκρίνει το διάβημα. «Είναι μια δημοκρατική αφύπνιση», χαιρετίζει. «Πάνε χρόνια που ζητούμε να ασχοληθεί με τον αντισημιτισμό η κοινωνία των πολιτών», σχολιάζει ο πρόεδρος του Εβραϊκού Ιερατικού Συμβουλίου Ζοέλ Μεργκί, αν και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν λένε επίσης «όχι στον αντισιωνισμό».

Πολλές προσωπικότητες έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων (LR) Λοράν Βοκιέ, ο πρόεδρος του κόμματος «Όρθια Γαλλία» Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, οι συνδικαλιστές αξιωματούχοι Λοράν Μπερζέ (CFDT) και Φιλίπ Μαρτινέζ (CGT)

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) για τις ευρωεκλογές Ιάν Μπροσά θα συνοδεύεται από τον Λασανά Μπατιλί, ήρωα της τρομοκρατικής επίθεσης του 2015 στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher, που έχει ενταχθεί στην επιτροπή υποστήριξης του ψηφοδελτίου του PCF.

Όχι ο Εθνικός Συναγερμός

Ο Πρόεδρος της Δηυμοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατήγγειλε κατηγορηματικά τις πράξεις αντισημιτισμού και θα συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση, θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη, το βράδυ στο δείπνο του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (CRIF).

Αμφιβολία υπήρξε για λίγο σχετικά με τη συμμετοχή της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), που δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό κατάλογο των πρώτων που υπέγραψαν, όμως θα είναι παρούσα στη σημερινή συγκέντρωση. Ο ηγέτης της LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησε «επισήμως από τον κ. Καστανέρ» να διασφαλίσει την ασφάλεια των βουλευτών του κόμματός του, ορισμένοι από τους οποίους δέχθηκαν θανατικές απειλές.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» κατηγορείται και πάλι πως έχει στις τάξεις του αντισημίτες, μετά τις ύβρεις που δέχθηκε το Σάββατο ο φιλόσοφος Αλέν Φινκιελκρότ στο περιθώριο της διαδήλωσης στο Παρίσι.

«Θα ήταν λάθος και παράλογο να πούμε ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων είναι αντισημιτικό», δήλωσε ο Εντουάρ Φιλίπ. Όμως «με την ευκαιρία» αυτής της κρίσης, «έπεσαν μερικά φράγματα».

Πολλά «κίτρινα γιλέκα», όπως οι Μαξίμ Νικόλ και Ζερόμ Ροντρίγκες, υπενθύμισαν πως είναι «εναντίον του ρατσισμού» και του «αντισημιτισμού» και η ομάδα «πολίτες κίτρινα γιλέκα» ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στη διαδήλωση στο Παρίσι.

Για την ιστορικό και επίτιμο διευθύντρια του CNRS Ανέτ Βιβόρκα, οι ύβρεις εναντίον του Αλέν Φινκιελκρότ αποκαλύπτουν «μια αποκρυστάλλωση των πραγμάτων την οποία αισθάνεται κανείς στον δημόσιο χώρο και η οποία δείχνει ένα είδος σύγκλισης πολλών τύπων αντισημιτισμού»: αυτού «της άκρας αριστεράς», αυτού «της παλιάς γαλλικής ακροδεξιάς» και «του λαϊκού ή λαϊκιστικού αντισημιτισμού τον οποίο βλέπουμε κάθε φορά που επικρατεί πυρετός στη Γαλλία».

Ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα συμμετάσχει στη διαδήλωση. «Όλα τα κόμματα που θα διαδηλώσουν απόψε μαζί άφησαν να εγκατασταθεί στη χώρα μας ένας ισλαμιστικός φονταμενταλισμός που βρίσκεται αναμφισβήτητα στη ρίζα του σημερινού αντισημιτισμού», κατήγγελε στo Europe 1 η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν εκφράζοντας και πάλι τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα