Σταθακόπουλος στο MEGA: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία

22:02 10/7/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μιλώντας ταυτόχρονα για τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα, η άμεση ή όχι, χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί από τον Ερντογάν, δεδομένου ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ένα ακόμα παζάρι.

Ο κ. Σταθακόπουλος εμφανίστηκε

σίγουρος ότι ο τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει αυτό το «χαρτί» για ένα ακόμα «αλισβερίσι».

«Λαμβάνοντας υπόψιν και το τι έκανε πέρυσι με το Καριέ Τζαμί, που δεν έχει υπογράψει ακόμα το προεδρικό διάταγμα, πίστευα ότι και για την Αγία Σοφία δεν θα το έκανε».

«Τη χρησιμοποιεί μάλλον για λόγους εσωτερικούς και για λόγους πρεστίζ, για το Ισλάμ αλλά και για έναν αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο κ. Σταθακόπουλος.

Αναφορικά δε με το Ισλάμ, σύμφωνα με τον Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Ερντογάν παρετυμολογεί το Ινσταμπούλ από το Ισλάμ Μπολ που σημαίνει »πολύ Ισλάμ» και «θέλει ουσιαστικά να ενεργοποιήσει τον τρίτο πυλώνα του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα, το Αλ – Αχτσά στην Ιερουσαλήμ την Αγία Σοφία, για να χριστεί ένα είδος άτυπου Χαλίφη».

«Η απόφαση αυτή έχει διεθνή αντίκτυπο, η διεθνής κοινότητα δεν τον πήρε στα σοβαρά. Θα μπορούσε να κάνει κάτι τα προηγούμενα χρόνια, όταν η υπόθεση εισήχθη στο συμβούλιο Επικρατείας. Έννομο συμφέρον είχε και η UNESCO αλλά και οποιοσδήποτε Τούρκος πολίτης Χριστιανός».

Τα σχέδια και οι απειλές Ερντογάν σε Αιγαίο και ΑΟΖ

«Στην Τουρκία ο συμβολισμός και ο αποσυμβολισμός παίζουν τεράστιο ρόλο. Γνωρίζουμε ότι θέλει το 2023 να είναι ο κλειδοκράτορας της ανατολικής Μεσογείου, στα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας.

Θέλει το 2053, οι απόγονοί του να είναι στους G-10 και θέλει το 2071 η Τουρκία, να είναι στις τρεις χώρες παγκοσμίως που θα ελέγχουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Το βλέπουμε ότι το πάει προς τα εκεί».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα δήλωσε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA:
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταθακόπουλος, MEGA, Ερντογάν, Αγία Σοφία,stathakopoulos, MEGA, erntogan, agia sofia