SOS από τους Χημικούς: Τα δακρυγόνα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο
Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει η Ένωση των Ελλήνων Χημικών όσον αφορά στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία κατά διαδηλωτών, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά χρήσης τέτοιων ουσιών στη πορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών αλλά και κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα ενάντια στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι χημικοί, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τονίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη χρήση συγκεκριμένων χημικών, ενώ επισημαίνουν ότι οι τοξικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν από αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών μέχρι και διάτρηση του στομάχου, ενώ προσθέτουν ότι στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού, οι επιπτώσεις μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.
Επίσης, απευθύνουν έκκληση για εξάλειψη της χρήσης των σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι παρότι επί σειρά ετών υπήρξαν δεσμεύσεις για την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, αυτές παρέμειναν ανενεργές.
Απευθύνουν, δε, έκκληση στον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να αποφασίσει την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει.
Τέλος, σημειώνουν ότι παρότι γίνονται αντιληπτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία, ιδίως όταν μέρος των διαδηλωτών προκαλεί καταστροφές ή βιαιοπραγεί κατά προσώπων, θεωρούν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος, πόσο μάλλον που σε τέτοιες περιπτώσεις τις συνέπειες τις υφίσταται και η πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών», καταλήγουν.
Ολόκληρη επιστολή:«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να επανέρθουμε στο θέμα της χρήσης χημικών ουσιών-δακρυγόνων από την αστυνομία κατά διαδηλωτών, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά χρήσης τέτοιων ουσιών (εκπαιδευτικοί, Μακεδονικό).
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, αποτελεί σύμβουλο του Κράτους και επιτελώντας το ρόλο μας επιτρέψτε μας αρχικά μία επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο. Η χημική ουσία CS εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Το CS προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS – κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις – μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται περιστατικά θανάτων, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων ‘δακρυγόνων’, από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, ‘καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Επίσης, βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.
Επιπροσθέτως, η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον, οι μετεωρολογικές συνθήκες δύναται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα συμπτώματα που περιγράψαμε ανωτέρω.
Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές. Όλα αυτά τα αναφέρουμε ώστε να γίνει αντιληπτό το κόστος που έχει μια χρήση ενός μέσου για τη γρήγορη διάλυση πλήθους, κόστος που υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής για πολλούς πολίτες είτε είναι στη δραστική ακτίνα είτε στην ευρύτερη περιοχή.
Επί σειρά ετών, υπάρχουν δεσμεύσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη για εξάλειψη της χρήσης των συγκεκριμένων χημικών σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. Δεσμεύσεις που παρέμειναν ανενεργές.
Σας παρακαλούμε, σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, να αποφασίσετε την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει..
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία, ιδίως όταν μέρος των διαδηλωτών προκαλεί καταστροφές ή βιαιοπραγεί κατά προσώπων, όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος, πόσο μάλλον που σε τέτοιες περιπτώσεις τις συνέπειες τις υφίσταται και η πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών».
Υπενθυμίζεται ότι και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε κατά της χρήσης χημικών στους διαδηλωτές.
Μάλιστα είχε πει ότι θα καταργήσει.
Ωστόσο, όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, φαίνεται πως… ξέχασε αυτά που είχε πει.
Ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με καταγγελίες και φωτογραφίες όσων βρισκόντουσαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής, τα καπνογόνα ήταν ληγμένα εδώ και δύο χρόνια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιος είναι για τον Πρετεντέρη ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης
- Έκπληξη! Αποχώρησε από το "Μαριχουάνα Στοπ" - Ποια γνωστή ηθοποιός την αντικαθιστά;
- Βουλή: Αρνήθηκε η κυβέρνηση να καταθέσει το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης
- Σε απολογία ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΠ για μη εφαρμογή απόφασης ΣτΕ για περικοπές στις συντάξεις
- Άνθιμος Ανανιάδης: Βγήκαν τα αποτελέσματα DNA – Τα πρώτα λόγια του ηθοποιού
- Τέλος τα βιβλιάρια υγείας: Πώς θα γράφονται τα φάρμακα
- Χειρούργησαν τη 13χρονη μαθήτρια για σκωληκοειδίτιδα και πέθανε από ρήξη στομάχου
- Λίνα Σακκά: Ούτε που φαντάζεστε τι κάνει κάθε πρωί μόλις αφήσει τον γιο της στο σχολείο (pic)
- Αποθέωση Τσιτσιπά από Ναδάλ: Έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους καλύτερους
- Ιατροδικαστής για θάνατο 13χρονης "Της αφαίρεσαν την σκωληκοειδή απόφυση και το πρόβλημα ήταν στο στομάχι"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ολυμπιακός : Τι τον περιμένει με την Ξάνθη…
- Γιαννούλης: «Βλέπω στον ΠΑΟΚ μια νοοτροπία πρωταθλητή»
- Αποζημίωση απόλυσης: Ποιά προϋπηρεσία προσμετράται για τον υπολογισμό της
- Τιτανομαχία Ναδάλ-Τσιτσιπά για μια θέση στον τελικό
- Έφυγε και ο Αθηναίου από τον ΠΑΟΚ
- Έργο Μαρτίνς αυτός ο Φορτούνης!
- Επεισόδια στο Σύνταγμα: 86 σακούλες με σίδερα, μάρμαρα και καδρόνια
- H Ελένη Ερήμου στην παράσταση «Βαν Γκογκ – Το βαλς των δέντρων και του ουρανού»
- SOS από τους Χημικούς: Τα δακρυγόνα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο
- Προπονητής Ροστόφ για Ίγκνασον: «Όποια ομάδα τον θέλει, ας κάνει πρόταση»
- Τελευταία Νέα In.gr
- SOS από τους Χημικούς: Τα δακρυγόνα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο
- Προπονητής Ροστόφ για Ίγκνασον: «Όποια ομάδα τον θέλει, ας κάνει πρόταση»
- Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας: Επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών
- H Ελένη Ερήμου στην παράσταση «Βαν Γκογκ – Το βαλς των δέντρων και του ουρανού»
- Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια για Κύμη και Μπαρτσελόνα
- Έργο Μαρτίνς αυτός ο Φορτούνης!
- ΣΕΒ: Σε κίνδυνο η ανάκαμψη λόγω της στασιμότητας στην παραγωγικότητα
- Σύσκεψη Καλογήρου με τους διευθυντές φυλακών της χώρας για τις αποδράσεις
- «Ελληνικά διάφορα» θα τραγουδάει η Νατάσσα Μποφίλιου στον Πειραιά
- Επεισόδια στο Σύνταγμα: 86 σακούλες με σίδερα, μάρμαρα και καδρόνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μέι θέτει νέα διλήμματα
- Αποθέωση Τσιτσιπά από Ναδάλ: Έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους καλύτερους
- Σύσκεψη Καλογήρου με διευθυντές φυλακών για τις αποδράσεις και τους συνεχείς θανάτους
- Ζάκυνθος: Συλλαλητήριο, αύριο, για την κλειστή ΜΕΘ του νοσοκομείου
- Επί τρεις ώρες έριχναν «φονικά αντικείμενα» στη Βουλή. 86 σάκους απορριμμάτων γέμισαν!
- Δανέλλης: Θα είναι… «εθνική συντέλεια» αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών
- Ο Πολάκης πάει για ψαροντούφεκο και τα ράντζα φτάνουν μέχρι τους κήπους στα νοσοκομεία
- Ναδάλ για Τσιτσιπά: «Έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους καλύτερους για πολύ καιρό»
- Φαντασμαγορικό μεσογειακό σκηνικό της Chanel στο Παρίσι - Βίλα με εξωτικό κήπο στο Γκραν Παλέ
- Πάτρα: 42χρονος καλλιεργούσε στο υπόγειο διαμέρισμά του υδροπονική κάνναβη