Σικελία: Το απόλυτο μεσογειακό road trip

13:23 29/7/2019 - Πηγή: In.gr

Αν θέλετε οι διακοπές σας να συνδυάζουν άρωμα Ελλάδας, ιταλικό ταμπεραμέντο, ένα πλήθος μεσογειακών σκηνικών και διαφορετικά πολιτιστικά ερεθίσματα, τότε η Σικελία είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσάς. Στην άλλοτε αρχαιοελληνική αποικία, βραχώδη και ξερά τοπία εναλλάσσονται με πεύκα και αμπελώνες, ενώ ηφαιστειογενή βουνά καταλήγουν σε αμμώδεις παραλίες με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Η Σικελία είναι ένας προορισμός – όνειρο, με ένα πλήθος εμπειρίες για να ζήσετε. Και αν έχετε την κάρτα

Diners Club μια σειρά προνομίων είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να κάνουν αυτό το ταξίδι αξέχαστο και να κερδίσετε διπλάσιους Bonus πόντους.

Η αρχιτεκτονική και η κουλτούρα της Σικελίας έχουν αυτό το κάτι παραπάνω που θα απογειώσει την εμπειρία σας. Δεν θα δείτε μόνο τους πολύ καλά συντηρημένους ναούς και τα θέατρα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και την κληρονομιά της αρχαίας Ρώμης. Οι πόλεις της Σικελίας θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα αναγεννησιακά κτίρια και τη χαρακτηριστική μπαρόκ αρχιτεκτονική. Στον δρόμο σας θα δείτε και παραδοσιακές βυζαντινές εκκλησίες, ενώ Νορμανδοί και Άραβες έχουν επίσης αφήσει το στίγμα τους στο νησί.

Πετώντας για Σικελία

Τα δύο βασικά αεροδρόμια της Σικελίας είναι αυτό της Κατάνια (Catania – Fontanarossa) και ο Διεθνής Αερολιμένας του Παλέρμο. Η Κατάνια είναι λίγο πιο κοντά, καθώς η πτήση από την Αθήνα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ για το Παλέρμο θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες.

Να είστε προσεκτικοί στην αναζήτησή σας καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις σε καθημερινή βάση από την Αθήνα προς τα δύο αυτά αεροδρόμια. Πάντως, είτε πετάξετε απευθείας στη Σικελία είτε χρειαστείτε να κάνετε κάποια στάση, η άνεση σας στο αεροδρόμιο είναι εξασφαλισμένη. Και αυτό γιατί ως μέλος του Diners Club μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα Airport Lounges  στα αεροπορικά σας ταξίδια, σε περισσότερα από 800 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να υπάρξουν απρόοπτα, ειδικά αν έχουν στάσεις. Όμως εσείς σαν κάτοχοι κάρτας Diners Club είστε καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, τα δωρεάν Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλειας των μελών του Diners Club προβλέπουν το ενδεχόμενο απώλειας, κλοπής ή καταστροφής των αποσκευών ή την καθυστέρηση αφίξεως των αποσκευών άνω των 4 ωρών. Ακόμα, τα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλειας του Diners Club προβλέπουν ακόμη και την ασφάλιση προσωπικής αστικής ευθύνης προς τρίτους για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές. Απολαύστε λοιπόν το ταξίδι σας χωρίς άγχος.

Αν και μεγάλο, το νησί της Σικελίας ενδείκνυται για ένα road trip, ώστε να μπορέσετε να θαυμάσετε όλες τις ομορφιές του.

Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο

Μιας και ενδέχεται να προσγειωθείτε εκεί αρχικά, περάστε την πρώτη σας μέρα στο Παλέρμο. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Σικελίας πραγματικά αποτυπώνει τις διαφορετικές επιρροές που έχει δεχθεί ο τόπος από τους λαούς που έχουν περάσει από αυτόν.

Επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της πόλης με την επιβλητική γοτθική αρχιτεκτονική. Κοντά του βρίσκεται και το Ανάκτορο των Νορμανδών, με τις έντονες ανατολικές επιρροές. Εκεί θα θαυμάσετε τα υπέροχα ψηφιδωτά με σχέδια από τίγρεις, αντιλόπες, ελάφια και παγώνια στο δωμάτιο του Ρογήρου.  Η μοναδική Καπέλα Παλατίνα είναι άλλο ένα αξιοθέατο που θα πρέπει να βάλετε στη λίστα σας. Τα επίχρυσα βυζαντινά ψηφιδωτά της εκκλησίας

Με το που μπείτε στο εσωτερικό αυτής της εκκλησίας, θα εκπλαγείτε από τα επίχρυσα βυζαντινά ψηφιδωτά.

Αξιοποιήστε την εφαρμογή Diners Club Travel Tools στο κινητό σας, για να έχετε πάντα μαζί σας οδηγούς πόλης για την περιήγησή σας καθώς και χρήσιμα «εργαλεία», όπως εντοπισμός των κοντινότερων ATMs και wifi hotspots, καθώς και επιχειρήσεις που προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια στα μέλη του Diners Club.

Η Κοιλάδα των Ναών

Ως γνωστόν, η Σικελία ήταν αποικία των αρχαίων Ελλήνων. Στο νησί έχουν διασωθεί πολλές αρχαιοελληνικές πόλεις και ναοί σε πολύ καλή κατάσταση.

Μία από αυτές τις πόλεις είναι ο Ακράγας, πατρίδα του φιλόσοφου Εμπεδοκλή, στη νότια Σικελία. Εκεί θα δείτε δύο εντυπωσιακούς ναούς, που θα σας θυμίσουν τον Παρθενώνα: τον ναό της Ήρας και τον ναό της Ομόνοιας (Concordia στα λατινικά). Μπροστά από τον δεύτερο ναό, το πεσμένο χάλκινο άγαλμα του Ικάρου δημιουργεί ένα επιβλητικό σκηνικό που κόβει την ανάσα.

H μεσαιωνική γοητεία της Κεφαλού

Η Κεφαλού (ή Τσεφαλού) είναι μία κλασική ιταλική μεσαιωνική πόλη. Η γραφική παραλία της με τα πέτρινα κτίρια στην «πλάτη» της παραλίας ενδείκνυται για οικογένειες, ενώ τα ζευγάρια μπορούν να «χαθούν» στα σοκάκια της, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι απαγορευμένη.

Πάνω από την Κεφαλού, δεσπόζει η αραβική καστροπολιτεία La Rocca. Γενικά, η πόλη έχει πολλά υψηλά σημεία και βεράντες που προσφέρονται για φαγητό, κρασί και χαλάρωση με θέα. Απολαύστε έναν ψητό ξιφία συνοδευόμενο από λαχανικά και ένα ποτήρι από ντόπιο κόκκινο κρασί. Άλλωστε όλη η Σικελία είναι διάσημη για τα κρασιά της (ιδιαίτερα τα κόκκινα) και αξίζει να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε.

Περπατώντας στο ηφαίστειο

Αν είστε λάτρης της περιπέτειας, στα ανατολικά της Σικελίας βρίσκεται η Αίτνα, το ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης. Μια εξερεύνηση στο σεληνιακό της τοπίο ακούγεται συναρπαστική αλλά επιλέξτε να πάτε με μια οργανωμένη ομάδα και οδηγό. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ενεργό ηφαίστειο. Στην Αίτνα, υπάρχει ακόμα τελεφερίκ που σας οδηγεί στην κορυφή της, εκεί μπορείτε να δείτε χιόνια ακόμα και μέσα στα μέσα του καλοκαιριού. Το ύψος της ξεπερνάει τα 3.300 μέτρα.

Η Αίτνα δεν είναι το μόνο ηφαίστειο της Σικελίας. Λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της, βρίσκεται το σύμπλεγμα των Αιολικών νήσων. Πρόκειται για οκτώ γραφικά νησάκια, με πιο γνωστά το Στρομπόλι και το Λιπάρι. Στο Στρομπόλι βρίσκεται και το ομώνυμο ηφαίστειο, το οποίο προτείνεται για πεζοπορία. Το νησάκι έχει και πολύ όμορφες και ήρεμες παραλίες – ό,τι πρέπει δηλαδή για μία μονοήμερη απόδραση.

Αισθανθείτε σαν τον… «Νονό»

Η Σικελία ήταν κάποτε γνωστό άντρο της μαφίας. Και αν και αυτό αποτελεί πια παρελθόν, η φήμη παραμένει! Αν είστε λάτρεις της τριλογίας του «Νονού» και γενικά των ταινιών με Ιταλούς γκάνγκστερ, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κορλεόνε.

Το χωριό που αποτέλεσε μήτρα της Κόζα Νόστρα, το Κορλεόνε, βρίσκεται στην καρδιά της Σικελίας και σίγουρα έχει αφήσει πίσω το σκοτεινό του παρελθόν. Τα πέτρινα σπιτάκια του απλώνονται σε ένα ύψωμα, με το κάστρο και τον καθεδρικό του να βρίσκονται στην κορυφή. Περάστε μια βόλτα και από το μουσείο για τη μαφία, εκεί θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία της περιοχής.

Και για να πάρετε μια καλύτερη γεύση, λίγο πιο έξω από το Παλέρμο, στην κωμόπολη της Σαβόκα βρίσκεται το μπαρ Βιτέλι, όπου κρυβόταν ο Μάικλ Κορλεόνε. Η είσοδος του μπαρ είναι ολόιδια με αυτή που βλέπουμε στην ταινία, ενώ οι οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από την περίοδο των γυρισμάτων. Δοκιμάστε τη διάσημη γρανίτα λεμόνι που ήταν η αγαπημένη του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Πού θα κάνετε μπάνιο

Παντού θα βρείτε αμμουδιές ή παραλίες με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, ωστόσο οι καλύτερες παραλίες της Σικελίας είναι στο νότο. Πρωταθλήτρια στην κατηγορία της αναδεικνύεται η αμμουδιά της Licata.  Βρίσκεται κοντά στο Agrigento, είναι λιγότερο τουριστική και άρα πιο ήσυχη.

Στα βορειοδυτικά, η καλύτερη επιλογή είναι η λευκή αμμουδιά San Vito lo Capo, που βρίσκεται κοντά στο Trapani. Έχει μια εξωτική αίσθηση καραϊβικής και boho διάθεσης.

Έξω από το Παλέρμο, οι διάσημες παραλίες είναι η Cefalu και η Mondello. Ωστόσο, το μυστικό για εκείνους που θέλουν λιγότερη φασαρία λέγεται Lascari και είναι μια στάση με το τρένο πριν από την Cefalu.

Ταξίδι ευχάριστο και… για τον ουρανίσκο

Η ιταλική κουζίνα είναι δικαίως η πιο διάσημη στον κόσμο και οι Σικελοί είναι γνωστοί καλοφαγάδες. Πέρα από τα κλασικά πεντανόστιμα ιταλικά φαγητά (πίτσες, ζυμαρικά, παγωτά), τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν βασικό ρόλο στη διατροφή των Σικελών.

Ο πλούτος του νησιού σε θαλασσινά φαίνεται από το γεγονός ότι μπορείτε να φάτε ακόμα και στο χέρι τηγανητά καλαμαράκια στη λαδόκολλα. Ένα άλλο δημοφιλές street food είναι το Magnia e Bevi, που θυμίζει λίγο οπτικά το ελληνικό σουβλάκι: Μπέικον τυλιγμένο σε πράσινο κρεμμύδι ψήνεται μπροστά σας, ενώ από πάνω του περιχύνεται φρέσκο λεμόνι.

Για ένα ελαφρύ απογευματινό γεύμα, μπορείτε να απολαύσετε το apperitivo σας με ντόπια αλλαντικά και τυριά. Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι και τα αραντσίνι, παναρισμένες κροκέτες ρυζιού με γέμιση και τα περίφημα cannoli, νόστιμες γλυκές φλογέρες με κρέμα από τυρί ρικότα.

Πού θα ψωνίσετε

Διαλέξτε τοπικά οργανικά προϊόντα από την καλύτερη αγορά τροφίμων, στην Piazza Castelnuovo 13 στο Παλέρμο. Για εξαιρετικά αντικείμενα τέχνης και αντίκες, θα βρείτε αυτό που ψάχνετε στην Mascalucìa, στα νότια προάστια της Αίτνας, μεταξύ Catania και Nicolosi.

Η Σικελία, όπως και η Ιταλία, έχει πληθώρα boutique γνωστών οίκων μόδας. Στο Παλέρμο θα βρείτε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από τις πιο γνωστές φίρμες στις via Maqueda και via Roma.

Για τα ψώνια σας αξίζει να φθάσετε μέχρι την όμορφη Ταορμίνα. Όλα τα πολυτελή brand ειδών ένδυσης και υπόδησης έχουν συγκεντρωθεί στο Corso Umberto. Εκεί θα ψωνίσετε και τα δώρα σας. Τα μεταξωτά μαντήλια είναι μια καλή επιλογή για τους φίλους σας.

Προνόμια για το shopping  και στην Ελλάδα

Τα προνόμια της Diners Club δεν αφορούν μόνο τις εμπειρίες σας σε premium ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά και στην καθημερινότητά σας. Έτσι, η Diners Club σάς προσφέρει χωρίς επιπλέον χρεώσεις τις προνομιακές υπηρεσίες: Προστασία Αγορών και Νομική Προστασία.

Η Προστασία Αγορών αφορά στις αγορές που κάνετε από την Ελλάδα με χρέωση της κάρτας.  Οι αγορές σας προστατεύονται για χρονικό διάστημα 6 μηνών από κλοπή ή καταστροφή υπό ειδικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι αγορές σας αξίας έως 1.000 ευρώ προστατεύονται από απώλεια λόγω ληστείας ή μετά από διάρρηξη του χώρου στον οποίο βρισκόταν το αντικείμενο, από πυρκαγιά ή ζημιά από εξωτερικά φυσικά φαινόμενα.

Η κάρτα Diners Club σας ανοίγει έναν κόσμο γεμάτο προνόμια. Χρησιμοποιήστε την και κερδίστε Bonus πόντους με διπλάσια αναλογία, άρα και διπλάσια επιβράβευση. Επιπλέον, με το πρόγραμμα Bonus σαν κάτοχοι των καρτών Diners Club έχετε τη δυνατότητα να συλλέγετε Bonus πόντους εύκολα και γρήγορα από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και να τους εξαργυρώνετε σε πολλές κατηγορίες προϊόντων που καλύπτουν διαφορετικές καθημερινές ανάγκες.

Γιατί Diners Club & Bonus, belong together.

Keywords
road trip, road, trip, σικελια, road, road trip, trip, το νησι, ελλαδα, diners, club, bonus, αθηνα, travel, tools, wifi, εκπτωσεις, boho, παγωτο, food, piazza, boutique, roma, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, Καλή Χρονιά, χιονια, αξεσουαρ, διατροφη, δωρα, δωρεαν, ζυμαρικα, ηφαιστειο, ιταλια, ιταλικα, καθημερινη, νησι, ονειρο, προγραμμα, πτησεις, ρουχα, υψος, φρουτα, φωτογραφιες, ψηφιδωτα, ωρα, αγορα, αγχος, αεροπορικα, αεροδρομιο, αξιζει, απωλεια, αρχιτεκτονικη, αρωμα, βουνα, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, φαγητα, γεγονος, γευση, γοητεια, γρανιτα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, ευχαριστο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενδιαφεροντα, ζευγαρια, ζημια, ζησετε, υπηρεσιες, θεα, θεατρα, θυμιζει, καπελα, κινητο, κουζινα, κλοπη, κρασι, κρασια, κτιρια, κωμοπολη, λαχανικα, λευκη, λεμονι, μαφια, μυστικο, μητρα, μπορειτε, νυχτα, νομικη, ομαδα, παντα, οκτω, ομορφη, οπτικα, παπουτσια, πεζοπορια, πευκα, προγραμματα, πτηση, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, σουβλακι, στιγμα, σχεδια, ταξιδια, τοπια, τρενο, τυρι, φυσικα, φλογερες, φημη, χερι, ψηνεται, ψητο, ψωνια, ωρες, αγορες, αιτνα, bonus, boho, boutique, club, diners, δωματιο, εφαρμογη, εκκλησιες, food, γλυκες, piazza, κοιλαδα, καρδια, μπροστα, travel, roma, ταξιδι, τοιχοι, tools, τυρια, θαλασσινα, wifi
Τυχαία Θέματα