Σε καραντίνα οι ιδιωτικοποιήσεις – Απώλειες άνω των 2 δισ. ευρώ

23:49 21/8/2020 - Πηγή: In.gr

της Όλγας Κλώντζα

Απώλειες άνω των δύο δισ. ευρώ καταγράφονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει ανατραπεί λόγω κορονοϊού. Οι επιπτώσεις της πανδημίας χαμήλωσαν, αρχικά, τον πήχη των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020 από τα 2,4 δισ. ευρώ στα 350 εκατ. ευρώ, με την πορεία των πραγμάτων όμως να δείχνει ότι το ταμείο μπορεί να γράψει εφέτος ακόμα και «μηδέν».

Θολό είναι όμως το τοπίο και ως προς τα έσοδα του 2021, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές λόγω πανδημίας έχει αναβάλει για απροσδιόριστο χρόνο

εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, όπως η πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τη χρονιά παραμένει η επένδυση στο Ελληνικό. Όσο όμως ο διαγωνισμός για το Intergrated Casino Resort (ICR) παραμένει μπλεγμένος σε δικαστικές εκκρεμότητες, η πρώτη δόση του τιμήματος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, απομακρύνεται.

Εκκρεμότητες που λόγω… θέρους δεν θα επιλυθούν πριν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο, οπότε ορίστηκε (18/9) η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της Hard Rock International έναντι της απόφασης που την έθεσε εκτός διαγωνισμού.

Στην αναμονή της απόφασης όμως η αμερικανική εταιρεία μένει «εντός» και στο παιχνίδι των ενστάσεων για την έγκριση που έλαβε από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η τεχνική προσφορά της κοινοπραξίας Mohegan Gaming και Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα.

Αν η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου καθυστερήσει, τότε η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ και η καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος δεν θα προλάβουν το «κλείσιμο» του 2020.

Η μαρίνα Αλίμου

Το δεύτερο πρότζεκτ που βρίσκεται πριν από τη γραμμή του τερματισμού, τη μεταβίβαση της Μαρίνας Αλίμου στην Ακτωρ Παραχωρήσεις, φαίνεται πως έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. Αν και η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη τον Μάιο, η ανάδοχος έχει ζητήσει παράταση έξι μηνών της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, που βάσει των συμβατικών προβλέψεων μπορεί να διενεργηθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αιτία αποτελούν ορισμένες «ουρές» αρμοδιότητας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στις οποίες περιλαμβάνονται κατεδαφίσεις κτισμάτων, ελλιπή πιστοποιητικά, αλλά και αυθαίρετες χρήσεις εντός της μαρίνας. Εκκρεμότητες που αν δεν επιλυθούν, ο επενδυτής δεν μπορεί να αναλάβει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση και να ξεκινήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα.

Μένει λοιπόν να προσδιοριστεί η έκταση της συμφωνίας παράτασης του επενδυτή με το ΤΑΙΠΕΔ και αν αυτή θα φτάσει ως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οπότε απομακρύνεται και η είσπραξη του τιμήματος των 57,5 εκατ. ευρώ.

Οι διαγωνισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκονται όμως και ορισμένες διαγωνιστικές διαδικασίες, που θεωρούνται απρόσβλητες από τον κορονοϊό. Πρόκειται για υποδομές, η αποτίμηση των οποίων δεν επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το Virtual Data Room (VDR) για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Αυγούστου, βάζοντας τους δύο διαγωνισμούς στην τελική ευθεία για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Στόχος είναι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους να αναδειχθούν οι προτιμητέοι επενδυτές.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι μεγάλο και στους δύο διαγωνισμούς. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί 7 σχήματα:

ΕΛΠΕ-Edison, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ-ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, C.G.Gas Ltd, Shell Gas και MET HOLDING. Εν τω μεταξύ, με 6 παίκτες θα μπει στην τελική φάση η ΔΕΠΑ Υποδομών, ήτοι τις ITALGAS, EP Investment Advisors, First State Investments, KKR, Macquarie και Sino-CEEF & Shanghai Dazhong Public Utilities.

Παράταση ενός μήνα (από την αρχική προθεσμία της 31ης Αυγούστου 2020) δόθηκε στον διαγωνισμό για Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα. Πρόκειται για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης.

Η παραχώρηση θα αφορά χρονικό διάστημα έως και 50 έτη, μετά την αδειοδότηση του έργου της ΥΑΦΑ. Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα