Προσφυγικό : Απόρριψη ασύλου χωρίς παροχή διερμηνείας

18:26 27/11/2019 - Πηγή: In.gr

Σοβαρότατες καταγγελίες έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, οι οποίες φαίνεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου προέβη σε απορριπτικές αποφάσεις σε 28 αιτούντες άσυλο χωρίς να έχει διεξαχθεί προηγουμένως η υποχρεωτική εκ του νόμου συνέντευξή τους με τις αρμόδιες αρχές.

Και οι 28 αιτούντες άσυλο προέρχονται από αφρικανικές χώρες. Αφότου τα αιτήματα τους δεν έγιναν δεκτά, οι ίδιοι προσέφυγαν σε δευτεροβάθμιες επιτροπές.

Κι όλα αυτά, ενώ μετράμε ακόμα έναν νεκρό πρόσφυγα στο κολαστήριο της Μόριας.

Οι
ελλείψεις διερμηνέων

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση της η διοίκηση, έκανε λόγο για αδυναμία εξασφάλισης διερμηνέα, κάτι το οποίο φαίνεται να επαναλαμβάνεται στις αποφάσεις της.

«Ο αιτών δεν παρέστη σε προσωπική συνέντευξη καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης υπηρεσιών παροχής διερμηνείας στη μητρική γλώσσα και γλώσσα επικοινωνίας του αιτούντος κατέστησαν ανεπιτυχείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης.

«Η παράλειψη της προσωπικής συνέντευξης λόγω αδυναμίας εξασφάλισης διερμηνείας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα απορρίφθηκαν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την καταγραφή τους έρχεται σε ευθεία αντίφαση με την αιτιολογία του Π.Γ.Α. Λέσβου περί ‘’επανειλημμένων και δη ανεπιτυχών προσπαθειών σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλης διερμηνεία’’» αναφέρεται στην κοινή τους ανακοίνωση ανθρωπιστικές και νομικές οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό.

Απόρριψη 28 αιτούντων άσυλο από Αφρικανικές χώρες λόγω έλλειψης διερμηνείας – Ανησυχία εκφράζουν νομικές οργανώσεις για…

Δημοσιεύτηκε από HIAS Greece στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Πρόκειται για τις HIAS Ελλάδος (HIAS Greece), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο [RSA], Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees) , Equal Rights Beyond Borders (Equal Rights Beyond Borders), Legal Center Lesvos (Legal Centre Lesvos), Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Danish Refugee Council), FENIX Humanitarian Legal Aid.

Σύμφωνα δε με την καταγγελία, υπήρχε και μια περίπτωση κατά την οποία η αίτηση διεθνούς προστασίας απερρίφθη χωρίς διεξαγωγή συνέντευξης, επειδή, σύμφωνα με την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, κατέστη αδύνατη η διεύρεση διερμηνείας στα … Πορτογαλικά.

Θύματα βασανιστηρίων

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός πως ενώ η Διοίκηση απέρριψε το αίτημα ασύλου, ενώ είχε κρίνει ως βάσιμα τα στοιχεία του που συνάδουν με την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καταγγελία αναφέρει υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση απέρριψε αιτούντα μολονότι δέχτηκε ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων από τις αρχές της χώρας του.

Σε άλλα περίπτωση μάλιστα, η Διοίκηση εξέδωσε απορριπτική απόφαση παρότι δέχτηκε ότι οι τζιχαντικές πολιτοφυλακές είχαν επιτεθεί σε αιτούντα και είχαν σκοτώσει δυο αδερφούς του επειδή ήταν χριστιανοί.

«Η διεξαγωγή της συνέντευξης ασύλου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διαδικασίας εξέτασης ενός αιτήματος διεθνούς προστασίας, γιατί εξασφαλίζει τη δυνατότητα στους αιτούντες να εκθέσουν με πληρότητα τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και αδυνατούν να επιστρέψουν σ’ αυτήν.

»Τυχόν παράλειψη της προσωπικής συνέντευξης συνιστά καταστρατήγηση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2013/32/ΕΕ σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας» αναφέρουν οι οργανώσεις.

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν τη νομιμότητα»

«Το ΠΓΑ Λέσβου ακολουθεί πρακτικές που δεν συνάδουν με το νομικό μας κεκτημένο και παραβιάζουν το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, επιλογή που φρονούμε δέον να αναδειχθεί. Επιπλέον, εκθέτουν τη χώρα μας σε μελλοντικές καταδίκες από ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια και όργανα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να σεβαστούν τη νομιμότητα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακληθούν οι ως άνω αποφάσεις, να αποκατασταθεί η βλάβη που υπέστησαν οι αιτούντες διεθνή προστασία, και να απόσχουν από ανάλογες πρακτικές στο μέλλον» καταλήγουν.

«Δε θεμελιώνεται βάσιμος φόβος δίωξης…»

Επιπρόσθετες ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι οποίες προσθέτουν στη γενικότερη εικόνα του περιστατικού, φέρνει στο «φως» και ρεπορτάζ της «Κ».

Το ρεπορτάζ φέρνει στην επιφάνεια την περίπτωση ενός αιτούντα άσυλο από την Μπουρκίνα Φάσο, όπου ο χειριστής παραδέχεται ότι στην αφρικανική χώρα επικρατεί έκρυθμη κατάσταση από τη δράση ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.

Σύμφωνα με τα γραφόμενά του οι φετινές επιθέσεις έχουν ξεπεράσει σε αριθμό εκείνες του 2018 και ότι η βία των ένοπλων ομάδων περιορίζεται στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας και δεν έχει διαχυθεί στα υπόλοιπα τμήματά της.

Ο αιτών είχε αναφέρει ως τόπο καταγωγής του το συγκεκριμένο επισφαλές τμήμα.

Ωστόσο, παρότι ο χειριστής δεν πραγματοποίησε συνέντευξη με τον αιτούντα για να ενημερωθεί για συγκεκριμένα περιστατικά, έκρινε ότι «δεν θεμελιώνεται βάσιμος και δικαιολογημένος φόβος δίωξης».

«Δεν προκύπτει με βάση τις πληροφορίες για την Μπουρκίνα Φάσο ότι επικρατούν σήμερα συνθήκες γενικευμένης βίας ασκούμενης αδιακρίτως λόγω διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης από την οποία να προκύπτει σοβαρή προσωπική απειλή αμάχων», γράφει ο χειριστής.

Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές θα κρίνουν πλέον εάν θα επανεξεταστούν σε πρώτο βαθμό τα 28 αιτήματα ή εάν θα εισέλθουν οι ίδιες στην ουσία των υποθέσεων, γράφει η «Κ».

Keywords
Τυχαία Θέματα