Προειδοποίηση των ειδικών: Άμεση ανάγκη αναπλήρωσης των παιδικών εμβολιασμών

09:16 3/11/2020 - Πηγή: In.gr

Τη στιγμή που η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα την εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου για τον κοροναϊό και όλοι μας προσαρμοζόμαστε σε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα, φαίνεται πως ξεχνάμε μια σειρά από μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποδείξει την αξία τους για την προστασία του πληθυσμού εδώ και δεκαετίες.

Ίσως το πιο κρίσιμο εξ αυτών αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος σημείωσε σημαντική υποχώρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και ιδίως του lockdown – αποτελώντας μία από τις «παράπλευρες απώλειες του κοροναϊού».

Αναδυόμενες
υγειονομικές κρίσεις

Αν, όμως, το πλύσιμο των χεριών, οι μάσκες και η τήρηση αποστάσεων είναι ικανά να συμβάλουν στην πρόληψη μιας λοίμωξης κοροναϊού, τα εμβόλια εναντίον των «παιδικών» ασθενειών παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική προστασία από ένα πλήθος νοσημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες ή ακόμη και να αποβούν θανατηφόρα.

Τώρα, μια «ανάσα» πριν την έξαρση της εποχικής γρίπης και άλλων λοιμώξεων, και εν μέσω του δεύτερου πανδημικού κύματος, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς θα πρέπει να αναπληρώσουν άμεσα τις χαμένες δόσεις των εμβολίων των παιδιών τους, αλλά και να ενημερωθούν από τον παιδίατρό τους για άλλες σοβαρές απειλές για την παιδική υγεία, όπως είναι για παράδειγμα η Μηνιγγίτιδα Β.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια σε κάθε χρονική περίοδο. Με την πανδημία, όμως, να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας, η σωστή πρόληψη απέναντί της γίνεται ακόμη πιο καίρια.

Τι καθιστά τη Μηνιγγίτιδα Β τόσο επικίνδυνη;

Προσβάλλοντας κυρίως μωρά κάτω του ενός έτους, νήπια 1 έως 4 ετών, αλλά και εφήβους και νεαρούς ενήλικες, η Μηνιγγίτιδα Β μπορεί δυνητικά να απειλήσει τον οποιονδήποτε. Η ταχύτατη εξέλιξή της είναι το στοιχείο που την καθιστά τόσο απειλητική, αφού μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και θάνατο μόλις 24 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι περίπου ένα στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές και μόνιμες επιπλοκές.

Η νόσος, η οποία τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκαλείται από ένα βακτήριο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο φέρει ασυμπτωματικά ένας στους 10 (!) ενήλικες και το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μέσα από καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα στα ευάλωτα νεαρά μέλη της οικογένειας.

«Αθόρυβη» απειλή

Εκτός από την ταχύτητα της εξέλιξής της, η νόσος καθίσταται τόσο επικίνδυνη και εξαιτίας του «αθόρυβου» χαρακτήρα της. Στα αρχικά της στάδια, τα συμπτώματά της θυμίζουν μια απλή γρίπη: Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Το γεγονός αυτό παραπλανεί τους γονείς που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κοινό κρυολόγημα που «θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει».

Στη συνέχειά όμως, η νόσος εξελίσσεται με τεράστια ταχύτητα, ενώ ακόμη και η νοσηλεία δεν εξασφαλίζει ότι οι ανήλικοι ασθενείς θα αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της.

Μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών – το εμβόλιο Μηνιγγίτιδας Β συστήνεται για παιδιά άνω των δύο μηνών, ενώ τα βρέφη κάτω του ενός έτους είναι που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα εμβόλια έναντι άλλων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης αναγκαία για την διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών, όμως δεν τα προστατεύουν από τον Τύπο Β.

Keywords
Τυχαία Θέματα